Znate li tko vam je najmoćniji saveznik u anti-age borbi?

I najveće tvrtki koje se bave proizvodima za njegu kože, više no ikad, kunu se u magičan učinak C vitamina. Navodno, ništa bolje ne pumpa, zaglađuje, podiže, umanjuje bore, uklanja mrlje i pigmentacije te potiče proizvodnju kolagena kao on. Uz to, vitamin C smanjuje upale i služi kao moćan antioksidans koji štiti od štetnih utjecaja iz okoline koje uzrokuju slobodni radikali. Izgleda da nam je anti-age učinak na dohvat ruke.

event 20.07.2020.
Shutterstock

Vitamin C je magični sastojak – kaže Dr. Joel Rubin, stariji dopredsjednik Dermatologic Cosmetics Laboratoryja. „Proizvodi kolagen u dermisu, što učvršćuje kožu, dok također štiti postojeći kolagen djelujući kao snažni antioksidans. To je najnepogrešiviji sastojak za kojeg znam“.

No upotreba C vitamina kao beauty boostera uopće nije nova, ayurvedski liječnici je koriste oduvijek.

„U Indiji je moj pradjed imao kilograme amle iz koje je istiskivao sok kao beauty dodatak prehrani jer sadrži 20 puta više vitamina C, nego naranča. Ja koristim amlu u svim Samaya proizvodima za kožu“, kaže Abida Halstenberg, osnivač Samaya Ayurveda Skincarea.

Nekoć je vitamin C bilo teško dostaviti kao aktivni sastojak jer postaje neaktivan kada ga se izlaže svjetlosti i zraku. No Dr. Sheldon Pinnell, SkinCeuticalsov vodeći znanstvenik, je to promijenio te 2005. i lansirao SkinCeuticals C E Ferulic serum. Dan danas ovaj je proizvod bestseller brenda, a nakon njega slične proizvode su počeli nuditi i drugi.

Press

No nova generacija je otišla i dalje jer nove formule nude još stabilnije spojeve. Oko toga koji spoj je bolji i učinkovitiji postoje različita mišljenja struke, a slično je i kada je u pitanju količina.

“Usprkos razlikama u mišljenjima, važno je zapamtiti da će bilo koji postotak vitamina C doprinijeti boljitku kože“, kaže Paula Begoun, kreator Paula’s Choice Resist C15 Super Boostera .

“Baš kao što različita hrana sadrži različite količine vitamina C i sve su za nas dobre, tako i jedan tip vitamina C nije bolji od drugog“, kaže.

Vitamin C se većinom sintetizira laboratorijski iz voća i povrća. Posebno su zanimljive šisandra crvene bobice koje se koriste za izradu Lancôme Rénergie Multi Glow-a te kakadu šljiva koja se koristi za Oilixia Australian Gummy Facial Cleanser i Jurlique Radiance Renewal 28 Day Programme.

„Kakadu šljiva je najnoviji trend jer teško je naći plod koji ima veću razinu vitamina C“, kaže Anna-Marie Solowij, CEO i suosnivačica Beauty Marta.

Shutterstock
Shutterstock

S druge strane bitka se vodi i oko toga treba li ga koristiti noću ili danju.

“Godinama se konzumente učilo da vitamin C koriste po danu jer povećava radijantnost kože, no prema mom mišljenju učinkovitiji je noću jer tada koža može iskoristiti sve dobrobiti, bez da žrtvuje učinke zbog izloženosti UV zrakama”.

Dizajnirana kao noćna krema njegova DCL C Scape High Potency, tvrde, osvjetljava, zateže i smanjuje pojavljivanje tamnih mrlja. Veliku prodaju proizvoda s vitaminom C bilježi i Clinique te njihov Fresh Pressed 7 Day System with Pure Vitamin C, tjedni boot camp u dva koraka za beživotnu kožu s borama.

Osim u njezi kože vitamin C postepeno prelazi i u druge segmente beauty industrije. Nakon njege lica, na red je došla kosa pa se tako C vitaminom sve češće uklanjaju nečistoće s vlasišta. Neutralni pH vitamina C također mu omogućuje da ulazi u kutikulu te uklanja sve što prirodno tamo ne bi trebalo biti.

Što se tiče budućnost stručnjaci tvrde da će se vitamin C još dugo zadržati na tržištu jer, kako kažu u pitanju je sastojak bez mane.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.