Život u održivom domu zvuči kao UTOPIJA? Ovo su trendovi koji vode u sretniju budućnost

Održivost je jedan od trenutno najpopularnijih termina u modernom rječniku, a princip održivosti proteže se kroz sve aspekte našeg djelovanja, od modne i beauty industrije, preko prehrane, transporta pa sve do načina stanovanja i dizajna doma. Imajući u vidu stanje našeg eko sustava i činjenicu da do sada nismo osobito marili za okoliš, bilo je i vrijeme da ekološka osviještenost postane – važna

event 09.04.2021.
Održiva eco-friendly kuća od slame

Čak i ako odmahujete rukom kada netko spomene trendove, održivost je trend koji naprosto morate podržati. Naravno, pritom ne znači da morate (ili uopće možete) činiti sve, ali je važno da činite barem nešto jer upravo mali koraci velikog broja pojedinaca na koncu rađaju stvarne i primjetne promjene.

Trend održivosti nije zaobišao niti stanovanje i dizajn naših domova. U gradnji i opremanju novih velika se pažnja vodi o načelu održivosti kako bi se zadovoljila energetska efikasnost, sigurnost i čistoća, ali i briga za okoliš. Na internetskoj stranici Održivahrvatska.hr možete pronaći čitav niz savjeta i prijedloga kako svoju svakodnevicu učiniti održivijom, a mi smo izdvojili nekoliko trendova u stanovanju kada je riječ o održivom življenju. Neke ćete vrlo lako moći primijeniti već danas, na neke ćete možda ipak trebati malo pričekati, no svakako je dobro imati ih u vidu, jer možda upale barem kada je riječ o kućama za odmor, poput ove škotske eco-friendly kuće za odmor čijoj je ljepoti i jednostavnosti teško odoljeti.

Održiva Eco-friendly kuća za odmor u Škotskoj, za koju je iskorišteno 500 bala slame
Održiva Eco-friendly kuća za odmor u Škotskoj, za koju je iskorišteno 500 bala slame
Održiva Eco-friendly kuća za odmor u Škotskoj, za koju je iskorišteno 500 bala slame


1. Umjesto klasične, odlučite se za montažnu kuću
Montažne kuće vrlo su popularne posljednjih godina, a radi se o svim onim kućama koje su sklopljene izvan terena na kojem će se nalaziti i dostavljene su na zemljište u svojoj punoj formi. Razlog zašto su moderne montažne kuće prihvatljivije za okoliš jest mala količina otpada uspoređujući s količinom otpada koji nastane gradnjom i koji se onda mora zbrinuti. Osim toga, montažne kuće su, često uz visoke estetske kriterije, i vrlo dugotrajne, a dobra stvar je i ta što je vrijeme izrade skraćeno zbog proizvodnje u kontroliranim uvjetima.


2. ‘Oživite’ zidove
Pomama za biljkama u interijeru već je neko vrijeme na tapeti svih ljubitelja botanike, ali i onih koji su naprosto shvatili da je život s biljkama u interijeru neopisivo ljepši. No, trend biljaka vrlo je brzo nadmašio gredicu s cvijećem na balkonu ili teglu u dnevnoj sobi. Trenutno su poprilično popularni “živi” zidovi. “Živi” zidovi su, naime, sastavljeni od biljaka, a sjajni su kao pregrade u većim prostorima kao što su, primjerice, zajednički uredi. Dokazano je da takvi zidovi na ljude djeluju umirujuće te poboljšavaju kvalitetu zraka u prostoriji, čine ga vlažnijim i ublažavaju alergije.

Održivost u domu, zeleni zidovi
Održivost u domu, zeleni zidovi i vertikalni vrtovi


3. Istražite koja vizualna rješenja nudi termin ‘cargotecture’
Cargotecture je termin skovan 2003. godine, a označava kuće izrađene od recikliranog materijala, posebice metalnih kontejnera. Osim što je riječ o ponovnom korištenju materijala koji bi inače završio na otpadu, kontejner-kuće izrazito su otporne na različite vremenske uvjete, a mogu izgledati fantastično kada se kombiniraju s drugim materijalima. Arhitekti i dizajneri ih obožavaju jer su mogućnosti nebrojene, kao i vizualni efekt, a cijena gradnje je poprilično reducirana.


4. Zaljubite se u ‘tiny house’ pokret i pojednostavite život
Trend sićušnih kuća stigao je rukom pod ruku s filozofijom minimalizma koja uči da nije poanta imati sve, već imati dovoljno. Na tom tragu, malene kuće nude sve što vam je potrebno za življenje u svega nekoliko kvadratnih metara. Pozitivna strana takvih kompaktnih kućica je njihova mobilnost, ali i njihova niska i prihvatljiva cijena. Osim toga, malena kuća znači i malene troškove održavanja i režija kao i energetsku efikasnost.

Održivost u domu, trend ‘cargotecture’
Održivost u domu, trend ‘cargotecture’ FINNE Architects via Houzz


5. Na listu dugoročnih planova, dodajte i dom sa zelenim certifikatom
Rastući interes za održivim domovima rezultirao je brojnim zelenim certifikatima i “zelenim” standardima. Neki od najpoznatijih certifikata su – LEED (koji mjeri održivost u svim fazama gradnje), WELL (koji ocjenjuje zgradu prema utjecaju na well-being i zdravlje) i PASSIVHAUS (koji mjeri potrošnju energije).


6. Budućnost je u pametnom domu
Američki institut arhitekata predviđa da će eco-friendly domovi budućnosti biti sve više povezati s tehnologijom. Pametni domovi dodaju stanovanju funkcionalnost i jednostavnost, štede energiju, smanjuju beskrajan broj gadgeta, utičnica i žica, te vam omogućuju da automatizirate temperaturu, sigurnost i rasvjetu.

Održiva eco-friendly kuća za odmor
Sve više dizajnera okreće se prirodnim materijalima poput drveta, kamena, jute, slame


7. Okrenite se ne-toksičnim materijalima
Većina materijala u našim domovima sumnjivog je sastava, a da o količini jednokratne plastike i ne govorimo. Upravo zato trend se sve više okreće prema prirodnim materijalima poput drveta, kamena, jute, slame te uporabi materijala koji se mogu reciklirati, posebno kada je riječ o tkaninama.


8. Birajte proizvode povećane efikasnosti
Računica je jednostavna, što efikasnije proizvode koristite, to će oni duže trajati, to ćete manje otpada stvarati, a dodatni razlog da date prednost efikasnim proizvodima je i konačna ušteda energije i manja potrošnja. Najjednostavniji primjer je štedna žarulja, no ako za to postoje uvjeti treba razmisliti i o solarnim panelima i uređajima koji štede vodu, obzirom da većina vode u kućanstvu protekne bez da je uopće korištena.

DIY, potaknite uspavanu kreativnost


9. DIY, potaknite uspavanu kreativnost
Možda niste toliko vješti da sami izradite svoj stolić, no svakako pokušajte početi s malim stvarima. Iznenadit ćete se koliko toga možete napraviti sami, reciklirajte stare materijale, udahnite novi život ‘bakinom’ ormariću, pretapecirajte fotelju komadom materijala koji niste iskoristili… Osim što ćete potaknuti svoju uspavanu kreativnost i maštu i biti ponosni na sebe jer ste nešto sami izradili ili redizajnirali, spasit ćete neki stari komad od toga da završi na otpadu. Najlakše je stare i dotrajale stvari zamijeniti novima. Poanta održivosti je ionako u tome da stvari ne bacamo nego ih prenamjenjujemo, popravljamo i koristimo sve dok je to moguće. Prečesto ih se rješavamo kad još nije vrijeme.

Više ovakvih tema, prijedloga i savjeta za održivije i “zelenije” življenje potražite na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr koju su prije tri godine pokrenuli Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska s ciljem da “mislimo globalno, a djelujemo lokalno”. Ideja projekta je da kroz 17 ciljeva održivog razvoja hrvatsku javnost upoznamo s programom koji je usvojen 2015. godine u New Yorku, za razdoblje do 2030. godine. Ti globalni ciljevi održivog razvoja nadovezuju se na osam milenijskih razvojnih ciljeva koji su obilježili razdoblje do 2015. godine.

Autorica: Tina Lončar

Fotografije: Profimedia, Cargotecture, press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.