Život u održivom domu zvuči kao UTOPIJA? Ovo su trendovi koji vode u sretniju budućnost

Održivost je jedan od trenutno najpopularnijih termina u modernom rječniku, a princip održivosti proteže se kroz sve aspekte našeg djelovanja, od modne i beauty industrije, preko prehrane, transporta pa sve do načina stanovanja i dizajna doma. Imajući u vidu stanje našeg eko sustava i činjenicu da do sada nismo osobito marili za okoliš, bilo je i vrijeme da ekološka osviještenost postane – važna

event 09.04.2021.
Održiva eco-friendly kuća od slame

Čak i ako odmahujete rukom kada netko spomene trendove, održivost je trend koji naprosto morate podržati. Naravno, pritom ne znači da morate (ili uopće možete) činiti sve, ali je važno da činite barem nešto jer upravo mali koraci velikog broja pojedinaca na koncu rađaju stvarne i primjetne promjene.

Trend održivosti nije zaobišao niti stanovanje i dizajn naših domova. U gradnji i opremanju novih velika se pažnja vodi o načelu održivosti kako bi se zadovoljila energetska efikasnost, sigurnost i čistoća, ali i briga za okoliš. Na internetskoj stranici Održivahrvatska.hr možete pronaći čitav niz savjeta i prijedloga kako svoju svakodnevicu učiniti održivijom, a mi smo izdvojili nekoliko trendova u stanovanju kada je riječ o održivom življenju. Neke ćete vrlo lako moći primijeniti već danas, na neke ćete možda ipak trebati malo pričekati, no svakako je dobro imati ih u vidu, jer možda upale barem kada je riječ o kućama za odmor, poput ove škotske eco-friendly kuće za odmor čijoj je ljepoti i jednostavnosti teško odoljeti.

Održiva Eco-friendly kuća za odmor u Škotskoj, za koju je iskorišteno 500 bala slame
Održiva Eco-friendly kuća za odmor u Škotskoj, za koju je iskorišteno 500 bala slame
Održiva Eco-friendly kuća za odmor u Škotskoj, za koju je iskorišteno 500 bala slame


1. Umjesto klasične, odlučite se za montažnu kuću
Montažne kuće vrlo su popularne posljednjih godina, a radi se o svim onim kućama koje su sklopljene izvan terena na kojem će se nalaziti i dostavljene su na zemljište u svojoj punoj formi. Razlog zašto su moderne montažne kuće prihvatljivije za okoliš jest mala količina otpada uspoređujući s količinom otpada koji nastane gradnjom i koji se onda mora zbrinuti. Osim toga, montažne kuće su, često uz visoke estetske kriterije, i vrlo dugotrajne, a dobra stvar je i ta što je vrijeme izrade skraćeno zbog proizvodnje u kontroliranim uvjetima.


2. ‘Oživite’ zidove
Pomama za biljkama u interijeru već je neko vrijeme na tapeti svih ljubitelja botanike, ali i onih koji su naprosto shvatili da je život s biljkama u interijeru neopisivo ljepši. No, trend biljaka vrlo je brzo nadmašio gredicu s cvijećem na balkonu ili teglu u dnevnoj sobi. Trenutno su poprilično popularni “živi” zidovi. “Živi” zidovi su, naime, sastavljeni od biljaka, a sjajni su kao pregrade u većim prostorima kao što su, primjerice, zajednički uredi. Dokazano je da takvi zidovi na ljude djeluju umirujuće te poboljšavaju kvalitetu zraka u prostoriji, čine ga vlažnijim i ublažavaju alergije.

Održivost u domu, zeleni zidovi
Održivost u domu, zeleni zidovi i vertikalni vrtovi


3. Istražite koja vizualna rješenja nudi termin ‘cargotecture’
Cargotecture je termin skovan 2003. godine, a označava kuće izrađene od recikliranog materijala, posebice metalnih kontejnera. Osim što je riječ o ponovnom korištenju materijala koji bi inače završio na otpadu, kontejner-kuće izrazito su otporne na različite vremenske uvjete, a mogu izgledati fantastično kada se kombiniraju s drugim materijalima. Arhitekti i dizajneri ih obožavaju jer su mogućnosti nebrojene, kao i vizualni efekt, a cijena gradnje je poprilično reducirana.


4. Zaljubite se u ‘tiny house’ pokret i pojednostavite život
Trend sićušnih kuća stigao je rukom pod ruku s filozofijom minimalizma koja uči da nije poanta imati sve, već imati dovoljno. Na tom tragu, malene kuće nude sve što vam je potrebno za življenje u svega nekoliko kvadratnih metara. Pozitivna strana takvih kompaktnih kućica je njihova mobilnost, ali i njihova niska i prihvatljiva cijena. Osim toga, malena kuća znači i malene troškove održavanja i režija kao i energetsku efikasnost.

Održivost u domu, trend ‘cargotecture’
Održivost u domu, trend ‘cargotecture’ FINNE Architects via Houzz


5. Na listu dugoročnih planova, dodajte i dom sa zelenim certifikatom
Rastući interes za održivim domovima rezultirao je brojnim zelenim certifikatima i “zelenim” standardima. Neki od najpoznatijih certifikata su – LEED (koji mjeri održivost u svim fazama gradnje), WELL (koji ocjenjuje zgradu prema utjecaju na well-being i zdravlje) i PASSIVHAUS (koji mjeri potrošnju energije).


6. Budućnost je u pametnom domu
Američki institut arhitekata predviđa da će eco-friendly domovi budućnosti biti sve više povezati s tehnologijom. Pametni domovi dodaju stanovanju funkcionalnost i jednostavnost, štede energiju, smanjuju beskrajan broj gadgeta, utičnica i žica, te vam omogućuju da automatizirate temperaturu, sigurnost i rasvjetu.

Održiva eco-friendly kuća za odmor
Sve više dizajnera okreće se prirodnim materijalima poput drveta, kamena, jute, slame


7. Okrenite se ne-toksičnim materijalima
Većina materijala u našim domovima sumnjivog je sastava, a da o količini jednokratne plastike i ne govorimo. Upravo zato trend se sve više okreće prema prirodnim materijalima poput drveta, kamena, jute, slame te uporabi materijala koji se mogu reciklirati, posebno kada je riječ o tkaninama.


8. Birajte proizvode povećane efikasnosti
Računica je jednostavna, što efikasnije proizvode koristite, to će oni duže trajati, to ćete manje otpada stvarati, a dodatni razlog da date prednost efikasnim proizvodima je i konačna ušteda energije i manja potrošnja. Najjednostavniji primjer je štedna žarulja, no ako za to postoje uvjeti treba razmisliti i o solarnim panelima i uređajima koji štede vodu, obzirom da većina vode u kućanstvu protekne bez da je uopće korištena.

DIY, potaknite uspavanu kreativnost


9. DIY, potaknite uspavanu kreativnost
Možda niste toliko vješti da sami izradite svoj stolić, no svakako pokušajte početi s malim stvarima. Iznenadit ćete se koliko toga možete napraviti sami, reciklirajte stare materijale, udahnite novi život ‘bakinom’ ormariću, pretapecirajte fotelju komadom materijala koji niste iskoristili… Osim što ćete potaknuti svoju uspavanu kreativnost i maštu i biti ponosni na sebe jer ste nešto sami izradili ili redizajnirali, spasit ćete neki stari komad od toga da završi na otpadu. Najlakše je stare i dotrajale stvari zamijeniti novima. Poanta održivosti je ionako u tome da stvari ne bacamo nego ih prenamjenjujemo, popravljamo i koristimo sve dok je to moguće. Prečesto ih se rješavamo kad još nije vrijeme.

Više ovakvih tema, prijedloga i savjeta za održivije i “zelenije” življenje potražite na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr koju su prije tri godine pokrenuli Adria Media Zagreb i National Geographic Hrvatska s ciljem da “mislimo globalno, a djelujemo lokalno”. Ideja projekta je da kroz 17 ciljeva održivog razvoja hrvatsku javnost upoznamo s programom koji je usvojen 2015. godine u New Yorku, za razdoblje do 2030. godine. Ti globalni ciljevi održivog razvoja nadovezuju se na osam milenijskih razvojnih ciljeva koji su obilježili razdoblje do 2015. godine.

Autorica: Tina Lončar

Fotografije: Profimedia, Cargotecture, press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.