Zašto jesenske produžene vikende ne biste proveli u ‘staycation’ modu?

Ako ste, u vrijeme kasnoljetnih i ranojesenskih godišnjih odmora, običavali putovati na neke nove europske destinacije, od Skandinavije do starih mediteranskih gradova te istraživati neka nova mjesta ili pak dane provoditi ljenčareći na nekoj od domaćih plaža, a pandemija koronavirusa pomrsila vam je planove, to nipošto ne znači da ne možete uživati u zasluženom odmoru

event 08.09.2020.

Smatrate li da su ovih mjeseci putovanja suviše nesigurna ili se ekonomska kriza ozbiljno upetljala u vaš budžet, možda biste trebali razmisliti o staycationu. I ne, pritom ne mislimo na 3,4 dana izležavanja na kauču buljeći u Netflix (premda će sigurno biti vremena i za to). Trend staycationa već je neko vrijeme aktualan, a riječ je o aktivnom godišnjem odmoru ili produženim vikendima koji, umjesto odlaska na putovanje, provodite u svom gradu. I da, iako se isprva možda ne čini tako, i staycation vam može dobrano napuniti baterije.


Mislite li da ćete umrijeti od dosade ne radeći ništa u gradu u kojem ionako provodite čitavu godinu, vrijeme je da ga pogledate nekim drugim očima. Odlučite li se za staycation najbolje ćete se zabaviti ako odlučite hodati mjestima kojima inače ne idete, posjetite koncerte i predstave na otvorenom, svratite u neki muzej ili galeriju za koje inače niste imali vremena, uživate u ljetnim festivalima i parkovima koji će vas opustiti i napuniti pozitivnom energijom i, jednostavno, radite stvari – drugačije. Ako si date truda i napunite li se strpljenjem, shvatit ćete da ustvari znate vrlo malo o gradu u kojem živite, nastojte ga upoznati kao da ga posjećujete turistički i obiđite mjesta za koja dosad niste znali niti da postoje.


Prošetajte ulicama ili kvartovima kojima inače ne prolazite, saznajte ponešto o znamenitostima i kulturi, jedite na restoranskim terasama gdje inače ne jedete, obiđite događanja koja će vas izbaciti iz “sigurne zone” ili s društvom organizirajte piknik. I to ne bilo kakav, neka svatko pripremi neku deliciju, a umjesto pive nazdravite ledenim pjenušcem ili koktelom. Osim toga, treba li vam neko posve novo iskustvo, razmislite o volontiranju ili pak o sportskoj aktivnosti koja vas već duže vremena mami, a staycation možete iskoristiti i da se konačno nađete na kavi s frendicama koje niste vidjeli od srednje škole.


Zaželite li se ipak promjene mjesta, jednodnevni izleti u prirodu sigurno su sjajan odabir, a izvrsno će vam sjesti i dan, dva tijekom radnog tjedna kada će popularne lokacije biti mnogo praznije (što je sjajno za punjenje baterija!). Umjesto da očajavate što ove godine ne možete uloviti još koji vikend na moru, iskoristite slobodne dane da se posvetite sebi, svom zdravlju i duševnom miru, istražujte, odmarajte, ljenčarite i radite sve ono za što inače tvrdite da nemate vremena. Pogledate li situaciju iz drugog kuta, staycation također može biti odmor iz snova.

Autor: T.L.

Fotografije: Shutterstock

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.