Zagubljena djela velikih slikara pretočena u minijature na satovima

Švicarski proizvođač luksuznih satova Jaeger-LeCoultre ove godine slavi 90 godina od predstavljanja svog slavnog modela Reverso. Za tu je priliku objavio i posebnu seriju satova oslikanih radovima velikih majstora Courbeta, Van Gogha i Klimta. Te su slike godinama bile nedostupne očima javnosti i vjerovalo se da su zauvijek izgubljene

event 23.11.2021.

Tri slike, reproducirane u triptihu satova Reverso Tribute Enamel Hidden Treasures, djela su slikara koji su svojim radovima označili velike promjene u zapadnoj umjetničkoj tradiciji, od Courbetovog realizma iz 19. stoljeća, preko Van Goghovog postimpresionizma, do izražajnog i eksperimentalnog duha Klimta i bečke secesije.
Istraživači urarske manufakture Jaeger-LeCoultre odabrali su tri slike zadivljujuće ljepote koje, unatoč tome što su nastale u različitim epohama i pripadaju različitim umjetničkim pravcima, veže zajednička sudbina. Naime, sve su te tri slike godinama bile zagubljene i pretpostavljalo se da su zauvijek izgubljene, sve dok ih stručnjaci nedavno nisu ponovno otkrili i potvrdili njihovu vjerodostojnost.

Klimtov dvostruki “Portret dame” ukraden iz muzeja
Gustav Klimt je ovo djelo naslikao godinu dana prije svoje smrti, a njegov “Portret dame” jedini je poznati “dupli” portret ovog slavnog bečkog umjetnika. Ta je činjenica otkrivena tek 1996. godine, kada je oštrooka studentica umjetnosti Claudia Maga uočila kako je Klimt djelo naslikao preko drugog portreta, “izgubljenog” od 1912.
Priča iza slike je duboko romantična: Klimt se ludo zaljubio u mladu ženu koja mu je postala muza. Nakon što je iznenada umrla, svoju je bol pokušao ublažiti naslikavši preko njenog portret druge žene. U veljači 1997., tijekom priprema za izložbu, Klimtov “Portret dame” ukraden je iz Galerije moderne umjetnosti Ricci Oddi u talijanskoj Piacenzi. Na krovu galerije pronađen je tek okvir, što je sugeriralo da su lopovi sliku iznijeli kroz krovni prozor. No, to je bio samo lažan trag jer se pokazalo da je prozor bio premalen da bi okvir prošao kroz njega. Mislilo se da misteriozna krađa nikad neće biti razriješena sve dok u prosincu 2019. vrtlari koji su podrezivali bršljan na vanjskom zida galerije nisu naišli na metalnu ploču. Iza njega su pronašli crnu vreću za smeće u kojoj je bila nestala slika. Pozvani su stručnjaci koji su ubrzo potvrditi njenu autentičnost. Bilo je Klimtov dvostruki “Portret dane”, ukraden dvije godine ranije.

Courbetov “Pogled na Ženevsko jezero” ostavljen u skladištu
Politički aktivist i predvodnik slikarskog realizma 19. stoljeća, Gustave Courbet pobjegao je iz rodne Francuske 1873. godine i nastanio se u La Tour-de-Peilzu u blizini Veveyja na sjevernoj obali Ženevskog jezera. Tu je pronašao novu inspiraciju u pogledu na obronke planine Dents du Midi i njihov odsjaj u vodama jezera.
U ovoj djelu, naslikanom posljednje godine života, Courbet je kistom uhvatio kretanje oblaka i sunčeve svjetlosti na površini jezera u svjetlećim tonovima srebrno plave i nježne ružičasto-bijele boje. Godine 1895., otprilike 15 godina nakon smrti Gustava Courbeta, stanovnik normandijskog grada Granvillea ovu je sliku, zajedno s još dvije, dao lokalnom muzeju umjetnosti. Nakon Drugog svjetskog rata ta su djela premještena u skladište, gdje su ležala, zaboravljena punih 70 godina. Godine 1995. neki je stručnjak izjavio da su sve tri slike lažne – ili namjerne krivotvorine, ili pogrešno pripisane autoru. No, prilikom sljedeće inventure 2015. godine, kustos muzeja konzultirao se s Brunom Mottetom, vodećim stručnjakom za Courbetova djela. On je nakon opsežnog istraživanja 2017. napokon potvrdio da nije riječ o krivotvorini i da je scenu na jezeru doista naslikao sam Courbet.

Van Goghov “Zalazak sunca u Montmajouru” zaboravljen na tavanu
Kada se Vincent Van Gogh 1888. preselio na jug Francuske, to je označilo početak vrlo produktivnog razdoblja umjetničke zrelosti. Slikar je u to vrijeme eksperimentirao s novim stilovima vizualnog izražavanja u svim žanrovima – mrtvoj prirodi, pejzažima i portretima. Prikaz ljetne večeri, “Zalazak sunca u Montmajouru” primjer je umjetničke potrage da se priroda prikaže na nove načine. Van Gogh je ovdje pokušao uhvatiti prepoznatljivu vegetaciju Provanse i bogate boje “zlatnog sata” neposredno prije zalaska sunca.
Godine 1908. norveški industrijalac i kolekcionar Cristian Nicolai Mustad kupio je “Zalazak sunca na Montmajouru” preko pariškog trgovca umjetninama. Ubrzo nakon toga, prema obiteljskim predajama, francuski veleposlanik u Švedskoj i navodni stručnjak za umjetnost, Mustardu je rekao da je slika lažnjak. Uznemiren i posramljen, Mustad je sliku skinuo sa zida i odnio je na tavan, gdje je ostala, zaboravljena, sve do njegove smrti 1970. U ostavinskoj raspravi slika je ponovno je proglašena lažnom. Isto su 1991. ustvrdili i stručnjaci Van Goghovog muzeja u Amsterdamu. Napokon, 2011. godine stručnjaci istog muzeja pristali su još jednom pregledati sliku, koristeći dostupne napredne tehnologije. Kemijska ispitivanja pokazala su kako pigmenti odgovaraju onima na Van Goghovoj paleti iz Arlesa. Dvije godine kasnije, u rujnu 2013., slika je i službeno proglašena originalnom. Bilo je to prvo Van Goghovo djelo posthumno potvrđeno nakon 1928. godine.

Velike majstorije crtača minijatura
Jaeger-LeCoultre djela velikih europskih i azijskih umjetnika na pozadini kućišta Reverso satova reproducira od 1996. Izraditi minijaturu na emajlu ručnog sata veliki je izazov. Crtač mora biti vješt poput izvornog umjetnika i svaki potez mora prilagoditi dimenzijama sata. Boja se mora kontrolirati kako bi točno odgovarala izvornom umjetničkom djelu, dok priroda pigmenta cakline znači da se ishod nakon pečenja ne može točno predvidjeti. To je pitanje majstorove prosudbe, temeljene na dugogodišnjem iskustvu.
Courbetova i Van Goghova slika bile su poseban izazov: oba su umjetnika koristila teški impasto, pri čemu se boja nanosi toliko gusto da se uzdiže iznad površine platna. Budući da se ova tehnika ne može kopirati s caklinom, emajlist je morao stvoriti iluziju tehnike. S druge strane, luminiscentna kvaliteta grand feu emajla daje mu posebnu prednost u odnosu na ulje na platnu: naginjanje emajlirane površine prema izvoru svjetlosti otkriva neočekivanu dubinu i nijanse.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Još jedna genijalna ideja umjetnika prekrivenog identiteta odjeknula ne samo unutar umjetničkih krugova nego i mnogo šire. Banksy planira prodati šablone svog čuvenog murala na zidovima Readinga, a potom taj novac uložiti u pretvaranje zatvora u umjetnički centar

Ovaj ukusni sendvič – najčešće načinjen od mljevenog goveđeg mesa, s raznim dodacima i posebnog peciva – po završetku Drugoga svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Magazin StoryBOOK novim brojem slavi umijeće življenja na hedonistički način – kokteli, kultni hoteli, art instalacije i editorijali, pop kultura i ekskluzivni intervjui s glumačkim i ikonama mode, njegove stranice obojene su energijom new age idola i glasom nove generacije. Neka u 2022. živi TRAJNOST. Izvrsnost. Umjetnost. Dugovječnost. Bunt.

Veliki gastronom Brillat-Savarin jednom je napisao: „Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si.“ I upravo ova rečenica najbolje sažima civilizacijski napredak čovječanstva, očit i kroz evoluciju hrane i njenog poimanja, na koju barem neki od nas, ne gledaju više samo kao na nešto što zadovoljava jedan od naših osnovnih životnih nagona, nego i na nešto što može biti umjetnost, užitak pa čak i duhovno iskustvo

Glazbenik koji stoji iza hita ‘Watermelon Sugar’ otkrio je magazinu Dazed da se za pokretanje beauty brenda odlučio prvenstveno zbog svoje ljubavi prema eksperimentiranju, pa tako i s raznobojnim lakovima za nokte

Za one koji naginju prirodi i ne zaobilaze šarenilo donosimo pet ideja idealnih za blagdansku wish listu

Nakon beauty hashtagova kao što su ‘no make-up-make-up’, ‘effortless look’, ‘francuski look’, ili pak ‘rich girl hair’ najnoviji trend se zove ‘ clean look’. Zaživio je viralno zahvaljujući TikToku s 48 milijun pogleda. Zapravo je u pitanju svjež izgled baziran na čistoj koži, poprilično klasičan i jednostavan. Kosa može biti svezana u neurednu punđu, zalizanu ili s razdjeljkom, uz njega ide jednostavan srebrni ili zlatni nakit, klasični modeli i krojevi kako ukrasa tako i frizure

S nestrpljenjem se iščekivala premijera filma „Dinastija Gucci“, no čim je prikazivanje krenulo počele su i Drame u Gucci stilu. Baš kao i u filmu gdje članovi obitelji najčešće završe na sudu i to upravo zbog vlastite obitelji, slično bi se moglo dogoditi i filmu. Nasljednici talijanske modne kuće Gucci zaprijetili su producentima filma ‘House of Gucci’ sudskim procesom zbog načina na koji su prikazali obitelj koja stoji iza poznatog brenda, osobito zbog portretiranja Patrizije Reggiani – ‘Crne udovice’ kao žrtve

Ovaj brz i jednostavan recept za pripremu osvojit će vas i svojim zanimljivim okusom, a savršen je odabir za one dane kada tražite bezmesni, ali hranjiv obrok. Uživajte!

Tvrtka Pirelli iduće godine slavi svoj 150. rođendan, a veliku obljetnicu propisno je obilježila novim izdanjem svog fantastičnog kalendara koji ovoga puta dolazi u omotu koji podsjeća na onaj gramofonske ploče i ima čak 160 stranica. A tko su zvijezde?

Svjetska se javnost tijekom 1950-ih te 1960-ih godina upoznala s okrutnošću prema životinjama na farmama, što je pridonijelo porastu broja vegetarijanaca, posebno 1970-ih godina. Sljedeća su dva desetljeća zaslužna za golem porast popularnosti vegetarijanstva zbog destruktivnog djelovanja čovjeka na okoliš te je danas vegetarijanstvo sa svim svojim potkategorijama popularnije nego ikad. Gotovo je uobičajeno da restorani uz standardne jelovnike imaju i vegetarijanske, a bogata ponuda proizvoda za vegetarijance daje prostora za kreaciju maštovitih te ukusnih jela koja pristašama tog pristupa mogu osigurati dug i zdrav život. Vegetarijanstvo je uistinu proživjelo turbulentnu povijest te ga u mraku suvremenog svijeta mnogi smatraju istinskim svjetlom humanosti

Za vratiti mladost koži i radijantni sjaj učinili bi skoro sve pa tako neki jedu zlato i mažu se njime, a beauty industrija ne prestaje izbacivati nove „čudotvorne“ pripravke i sastojke na tržište. Najnoviji metal koji volimo je bakar, odnosno bakreni peptidi

Iva Bele, trenerica načela uspjeha, otkriva kako izbaciti ljutnju na konstruktivan način, da pritom pomognemo sebi, a ne povrijedimo druge. Možemo li upravljati svojim emocijama i je li svaka reakcija na kraju naš izbor?

Inspirirajte se idejama, bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču poput vrhunskih modnih dizajnera – Margherite Missoni, Alice Temperley i dvojca Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama, piše Mia Kovačić

Francuski dizajner Jean Paul Gaultier oduvijek je bio onaj koji hrabro pomiče modne granice, a drugi ga slijede. Tako je u svoje poslovanje uveo cirkularnost. Od nedavno na službenim stranicama nudi mogućnost iznajmljivanja unikatnih modela odjeće kao i kupnju rabljenih komada po prilagođenim cijenama

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti do 19. prosinca traje 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija. Na festivalu sudjeluje 23 međunarodnih i domaćih umjetnika, umjetnica i kolektiva. Među njima su neka od najzvučnijih imena međunarodne device art scene te predstavnici inovativnog suvremenog zvuka i performansa

Švicarski proizvođač luksuznih satova Jaeger-LeCoultre ove godine slavi 90 godina od predstavljanja svog slavnog modela Reverso. Za tu je priliku objavio i posebnu seriju satova oslikanih radovima velikih majstora Courbeta, Van Gogha i Klimta. Te su slike godinama bile nedostupne očima javnosti i vjerovalo se da su zauvijek izgubljene

Film prati holivudski par Lucille Ball i Desi Arnaz, koje glume Kidman i Bardem, tijekom tjedna produkcije na setu kultnog filma ‘I Love Lucy’. Od čitanja scenarija u ponedjeljak sve do izvedbe pred publikom i snimanju u petak, i Ball i Arnaz se suočavaju s izazovima koji bi mogli okončati njihove karijere i brak, a sve kroz tjedan dana snimanja filma

Izložba, simbolično otvorena u mjesecu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, postavlja fotografije Ilarije Sagarije u dijalog s remek-djelom Giana Lorenza Berninija što će na svakog posjetitelja_icu sigurno ostaviti priličan utisak.

Odijela oštrog, savršenog kroja, naglašena ramena, komadi s potpisom brendova kao što je Stella McCartney i ‘ultra-lux’ krojevi postaju posebno mjesto u pop kulturi upravo zahvaljujući ovakvim likovima.

Ponekad je za sreću dovoljan jednostavan recept i umijeće efektne prezentacije i konteksta. Ana Grgić, chef de cuisine hotela Esplanade Zagreb zna što i kako

Užurbani život priziva jednostavnost – i u odijevanju i u make upu. Dobra je vijest da su jednostavni lookovi upravo i u trendu, i to oni koje možete kreirati brzo i sa samo nekoliko proizvoda. Uz lagani puder ili bb kremu te nezaobilaznu maskaru napravite sve ostalo samo olovkama!

Svi čeznemo za putovanjima, a posebna iskustva se u posljednje dvije godine još više priželjkuju i cijene. Ovo je pet svjetskih umjetničkih događanja, koja pruži li vam se prilika, nemojte zaobići.

Tehnologija izrade tkanina odavno je napredovala toliko da realne potrebe za izradom kaputa od životinjskog krzna više nema, a umjetne inačice vjerno “glume” ono pravo, što izgledom, što toplinom i udobnošću. Kakvo ćete vi nositi ove sezone?

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

STORYBOOK, zima 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.