StoryBOOK #storytellers: Z++ dobitnik je nagrade Spektar za najbolji pop album u 2020. godini

z++ je osječki glazbenik, producent i tekstopisac, a većina njegove glazbe može se svrstati u moderni trap/pop žanr. z++ počinje glazbeno stvarati kao producent u grupi Retfatlanta, a kasnije počinje i sam raditi svoje pjesme. 2019. izbacuje uspješan i od publike odlično prihvaćen album “18++” nakon kojeg slijede brojni rasprodani koncerti diljem regije. Godinu dana kasnije objavljuje i drugi album “zauvijek” koji je također odlično prihvaćen te s njime postiže i proboj na mainstream scenu. Najveće posebnosti ovog glazbenika u današnjem vremenu su stvaranje konceptualnih albuma u kojima pjesme tečno prelaze iz jedne u drugu te činjenica da sve segmente izrade glazbe, od pisanja teksta, sviranja instrumenata, produkcije instrumentala, vokalne izvedbe te mixa i mastera, radi sam.

event 05.02.2021.
z++1

“zauvijek” je drugi studijski album osječkog glazbenika z++-a. Objavljen je u prosincu 2020. uz odličnu reakciju publike i kritičara. Većina pjesama na albumu je napisana i uglazbljena početkom godine, dok se ostatak godine z++ više fokusirao na tehničke aspekte albuma, te snimanje video spotova. Album je uz i dalje pretežito trap/pop zvuk prilično raznolik te predstavlja neke nove žanrove u z++-ovoj diskografiji. Kao najveći hit na albumu ističe se pjesma “Ljeto već je Gotovo”. Album traje 45 minuta te je uz prvijenac “18++” jedan od rijetkih konceptualnih albuma na ovim prostorima.

Album ”zauvijek” je novi kreativni uspjeh mladog osječkog glazbenika Zvonimira Husnjaka koji djeluje pod pseudonimom ”Z++”. Singlovi ”Ljeto već je gotovo” i ”MOSHPIT” najavili su temu dualnosti koja se u punom svjetlu pojavljuje u konceptu samog albuma.


Što stoji iza kreativnog procesa albuma i što Vas inspirira?

Pozdrav ekipi iz Spektra. Album „zauvijek“ je bio u izradi otprilike godinu dana. Odmah nakon albuma „18++“ uslijedili su brojni nastupi, a cijeli taj način života, putovanja svaki tjedan u drugi grad mi je bio prilično zanimljiv i inspirativan i u tom razdoblju su nastale osnove za većinu pjesama s novog albuma. Inače inspiraciju izvlačim iz svakodnevnih situacija, svog života, okoline, filmova, interneta, druge muzike, ali moram napomenuti da gotovo sve moje pjesme počinju stvaranjem instrumentala, na koji onda slažem odgovarajući tekst po onome što mi taj beat zadaje. Mislim da nikada nisam krenuo pisati tekst poveden nekom situacijom u životu, pa onda uglazbljivao to ili nešto slično, kod mene je situacija obratna.

”zauvijek” je priča povezana prijelazima, tonalitetima, naglašenim ponavljanjem određenih riječi, sampliranjem dijelova vlastitih pjesama te njihovim ponavljanjem, itd. Zašto je po Vašem mišljenju povezanost važna za kvalitetan album?

Po meni album može biti dobar i ako uopće nije povezan. Ako na njemu ima 10 odličnih pjesama koje nisu povezane na nikakav način, svejedno ću to smatrati dobrim albumom, ali u mom idealističkom viđenju savršenog albuma, to bi definitivno morala biti kohezivna, povezana i tečna glazbena cjelina. Jednostavno sam kroz djetinjstvo naučio slušati albume na taj „starinski“ način i s vremenom su mi najdraži ostali oni koji su u sebi imali ukomponiranu povezanost među pjesmama. Kada sam počeo slagati prvi album, mislio sam samo poredati najbolje pjesme koje napravim, ali s vremenom sam primijetio da mi se neke pjesme poklapaju po tonalitetu i imaju potencijal da se povežu pa sam se počeo igrati s novootkrivenim mogućnostima i pravio nove prijelaze, a na kraju sam shvatio da mi je to sve skupa jako zanimljivo raditi.

Prvijenac ”18++” imao je izuzetan uspjeh u regiji što Vam je jako brzo omogućilo gomilu nastupa tijekom 2019. godine. Ubrzo nakon toga posvetili ste se snimanju novog albuma. Jeste li u kreiranju ”zauvijek” imali dovoljno prostora ne razmišljati o uspjehu prethodnog albuma i pritisku publike s velikim očekivanjima za drugi album?

Jednostavno sam bio jako inspiriran u tom razdoblju i u kratkom vremenu sam napravio dobre osnove za 10-tak pjesama, kod kojih sam od samog početka stvaranja pazio na tonalitete i međusobne odnose. Nisam krenuo s idejom: „OK, napravio sam dobar prvi album koji je slušan, sad moram napraviti nešto još bolje ili barem jednako dobro da ostanem na istoj razini“, nego sam jednostavno radio ono što mi se u tom trenutku radilo. Bilo je puno nastupa i trap partyja i općenito gdje god sam došao slušao se trap, tako da je većina pjesama na albumu i dalje u trap ritmu, a poslije kada je počelo „korona razdoblje“ nastala je većina pjesama koje nisu baš trap.

Potpisujete tekst, produkciju, miks i master albuma bez ijedne suradnje. Možemo pretpostaviti kako potpuno samostalan rad na cijelom albumu u nekim trenutcima bude iscrpan. U kojem trenutku stvaranja shvatite da više nema potrebe za dodatnim radom te da je album gotov?

Iscrpan je proces, ali meni osobno i jako zanimljiv, a kroz njega sam naučio mnoge stvari iz svih nabrojanih područja koje će mi sigurno koristiti u daljnjem stvaranju. Ne postoji točan trenutak završetka, uvijek se sve može dorađivati i prepravljati, ali meni osobno postane teško sjediti na tolikoj količini materijala i dođe mi potreba da skinem to s leđa i podijelim s drugim ljudima. Naravno, prije toga moraju biti odrađeni neki ciljevi koje sam si zadao, ali na kraju mi se uvijek dogodi da neke stvari koje su mi manje zanimljive od samih pjesama radim u zadnji čas, npr. da vizuale za video na YouTubeu pravim par sati prije objave i to zna biti malo stresno, ako sam već objavio datum izlaska albuma, ali na kraju, do sad sam ipak uživao u cijelom procesu, bio on ugodan ili stresan, zanimljivo je biti „sam svoj majstor“, ali to ne znači da ću sve buduće projekte raditi na isti način.

Uspješno radite kvalitetnu glazbu koja se bazira na svjetskim trendovima. Imate li percepciju u kojem pravcu će se kretati glazbeni trendovi?

Iskreno, baš i nemam neku preciznu viziju. Ako govorimo o popularnoj i najslušanijoj glazbi, vjerojatno će još neko vrijeme nastaviti u Trap, Reggaeton i Pop (Max Martin, Dr. Luke…) smjeru neko vrijeme dok se ne pojavi nešto novo pa postane veliko kao Trap nakon godina razvijanja. Pošto u vremenu u kojem živimo, kultura općenito teži prema krajnostima i sve više testira svoje granice, vjerujem da će to „nešto novo“ morati biti još direktnije, vulgarnije i pretjeranije od Trapa, sviđalo se to nekom ili ne. Također mi se čini da će subkulture i skupine mladih koje se definiraju kroz samo jednu vrstu glazbe, sve više nestajati s većim utjecajem interneta i mogućnošću da slušaš bilo koji žanr glazbe u bilo kojem trenutku bilo gdje na svijetu.

Vaši koncerti doživjeli su vrhunac izlaskom prvog albuma. Drugi album izlazi tijekom pandemije u nezahvalnom trenutku, no ipak postiže uspjeh, a singlovi poput ”Ljeto već je gotovo” radijski su hitovi 2020. godine. Kakav je osjećaj ostvariti svoj najbolji kreativni uspjeh do sada, a nemati mogućnost nastupanja pred publikom?

Čudan je osjećaj. Dok sam radio album bio sam okupiran njime i iako svijet praktički stoji, meni se nešto događalo dok sam stvarao. Onda izbaciš album i 2-3 tjedna traje neka priča o njemu, konstantni interviewi i slično, a onda je nastala blaga praznina koju bi inače popunili nastupi. Ali sve u svemu zadovoljan sam albumom i reakcijama na njega. Dosta pjesama na albumu je u laganijem tonu nego na prvom albumu pa mi se čini prikladan za slušanje u kućnoj atmosferi, a na ljeto ćemo, nadam se vidjeti kako funkcionira live.

U iščekivanju koncerata, pripremate li još koji videospot za ”zauvijek” ili čak suradnju? Razmišljate li već o trećem albumu kako bi trenutni koncept postao trilogija?

Ne pripremam videospotove za pjesme koje su već izašle, a od suradnji je tu nova pjesma „Još Jednom Bar“ s Boyanom. Nisam do sad razmišljao uopće o novom albumu, ali radim na nekim dosta zanimljivim novim pjesmama. Trilogije su mi cool, ali mislim da se o stvaranju trilogije treba razmišljati prije početka stvaranja prvog albuma, a ne prije početka stvaranja trećega, tako da sumnjam da će biti nešto od toga, ali čini se kao dobra marketinška ideja.

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Da je listopad 2021. postao mjesec posvećen britanskoj glazbenici Adele, jasno je svima koji prate njezin lik i djelo. No, Adele je za svoje obožavatelje spremila još jedno iznenađenje, taman za kraj njezinog mjeseca!

Jacqueline Kennedy Onassis, poznata i kao Jackie O, jedna je od bezvremenskih svjetskih modnih i beauty ikona. Nekadašnja prva dama dobro je znala tajne dobrog izgleda i na koji način je on povezan s imanjem moći. Stoga su njezini beauty rituali i danas predmet velikog interesa. Za njezinu kožu brinuo se poznati dermatolog Erno Laszlo, čija klijentica je također bila i Marilyn Monroe. O njezinoj skincare rutini puno se može saznati iz dokumenta iz 1963. koji je završio i u njujorškom Makeup Museumu

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.