StoryBOOK #storytellers: Z++ dobitnik je nagrade Spektar za najbolji pop album u 2020. godini

z++ je osječki glazbenik, producent i tekstopisac, a većina njegove glazbe može se svrstati u moderni trap/pop žanr. z++ počinje glazbeno stvarati kao producent u grupi Retfatlanta, a kasnije počinje i sam raditi svoje pjesme. 2019. izbacuje uspješan i od publike odlično prihvaćen album “18++” nakon kojeg slijede brojni rasprodani koncerti diljem regije. Godinu dana kasnije objavljuje i drugi album “zauvijek” koji je također odlično prihvaćen te s njime postiže i proboj na mainstream scenu. Najveće posebnosti ovog glazbenika u današnjem vremenu su stvaranje konceptualnih albuma u kojima pjesme tečno prelaze iz jedne u drugu te činjenica da sve segmente izrade glazbe, od pisanja teksta, sviranja instrumenata, produkcije instrumentala, vokalne izvedbe te mixa i mastera, radi sam.

event 05.02.2021.
z++1

“zauvijek” je drugi studijski album osječkog glazbenika z++-a. Objavljen je u prosincu 2020. uz odličnu reakciju publike i kritičara. Većina pjesama na albumu je napisana i uglazbljena početkom godine, dok se ostatak godine z++ više fokusirao na tehničke aspekte albuma, te snimanje video spotova. Album je uz i dalje pretežito trap/pop zvuk prilično raznolik te predstavlja neke nove žanrove u z++-ovoj diskografiji. Kao najveći hit na albumu ističe se pjesma “Ljeto već je Gotovo”. Album traje 45 minuta te je uz prvijenac “18++” jedan od rijetkih konceptualnih albuma na ovim prostorima.

Album ”zauvijek” je novi kreativni uspjeh mladog osječkog glazbenika Zvonimira Husnjaka koji djeluje pod pseudonimom ”Z++”. Singlovi ”Ljeto već je gotovo” i ”MOSHPIT” najavili su temu dualnosti koja se u punom svjetlu pojavljuje u konceptu samog albuma.


Što stoji iza kreativnog procesa albuma i što Vas inspirira?

Pozdrav ekipi iz Spektra. Album „zauvijek“ je bio u izradi otprilike godinu dana. Odmah nakon albuma „18++“ uslijedili su brojni nastupi, a cijeli taj način života, putovanja svaki tjedan u drugi grad mi je bio prilično zanimljiv i inspirativan i u tom razdoblju su nastale osnove za većinu pjesama s novog albuma. Inače inspiraciju izvlačim iz svakodnevnih situacija, svog života, okoline, filmova, interneta, druge muzike, ali moram napomenuti da gotovo sve moje pjesme počinju stvaranjem instrumentala, na koji onda slažem odgovarajući tekst po onome što mi taj beat zadaje. Mislim da nikada nisam krenuo pisati tekst poveden nekom situacijom u životu, pa onda uglazbljivao to ili nešto slično, kod mene je situacija obratna.

”zauvijek” je priča povezana prijelazima, tonalitetima, naglašenim ponavljanjem određenih riječi, sampliranjem dijelova vlastitih pjesama te njihovim ponavljanjem, itd. Zašto je po Vašem mišljenju povezanost važna za kvalitetan album?

Po meni album može biti dobar i ako uopće nije povezan. Ako na njemu ima 10 odličnih pjesama koje nisu povezane na nikakav način, svejedno ću to smatrati dobrim albumom, ali u mom idealističkom viđenju savršenog albuma, to bi definitivno morala biti kohezivna, povezana i tečna glazbena cjelina. Jednostavno sam kroz djetinjstvo naučio slušati albume na taj „starinski“ način i s vremenom su mi najdraži ostali oni koji su u sebi imali ukomponiranu povezanost među pjesmama. Kada sam počeo slagati prvi album, mislio sam samo poredati najbolje pjesme koje napravim, ali s vremenom sam primijetio da mi se neke pjesme poklapaju po tonalitetu i imaju potencijal da se povežu pa sam se počeo igrati s novootkrivenim mogućnostima i pravio nove prijelaze, a na kraju sam shvatio da mi je to sve skupa jako zanimljivo raditi.

Prvijenac ”18++” imao je izuzetan uspjeh u regiji što Vam je jako brzo omogućilo gomilu nastupa tijekom 2019. godine. Ubrzo nakon toga posvetili ste se snimanju novog albuma. Jeste li u kreiranju ”zauvijek” imali dovoljno prostora ne razmišljati o uspjehu prethodnog albuma i pritisku publike s velikim očekivanjima za drugi album?

Jednostavno sam bio jako inspiriran u tom razdoblju i u kratkom vremenu sam napravio dobre osnove za 10-tak pjesama, kod kojih sam od samog početka stvaranja pazio na tonalitete i međusobne odnose. Nisam krenuo s idejom: „OK, napravio sam dobar prvi album koji je slušan, sad moram napraviti nešto još bolje ili barem jednako dobro da ostanem na istoj razini“, nego sam jednostavno radio ono što mi se u tom trenutku radilo. Bilo je puno nastupa i trap partyja i općenito gdje god sam došao slušao se trap, tako da je većina pjesama na albumu i dalje u trap ritmu, a poslije kada je počelo „korona razdoblje“ nastala je većina pjesama koje nisu baš trap.

Potpisujete tekst, produkciju, miks i master albuma bez ijedne suradnje. Možemo pretpostaviti kako potpuno samostalan rad na cijelom albumu u nekim trenutcima bude iscrpan. U kojem trenutku stvaranja shvatite da više nema potrebe za dodatnim radom te da je album gotov?

Iscrpan je proces, ali meni osobno i jako zanimljiv, a kroz njega sam naučio mnoge stvari iz svih nabrojanih područja koje će mi sigurno koristiti u daljnjem stvaranju. Ne postoji točan trenutak završetka, uvijek se sve može dorađivati i prepravljati, ali meni osobno postane teško sjediti na tolikoj količini materijala i dođe mi potreba da skinem to s leđa i podijelim s drugim ljudima. Naravno, prije toga moraju biti odrađeni neki ciljevi koje sam si zadao, ali na kraju mi se uvijek dogodi da neke stvari koje su mi manje zanimljive od samih pjesama radim u zadnji čas, npr. da vizuale za video na YouTubeu pravim par sati prije objave i to zna biti malo stresno, ako sam već objavio datum izlaska albuma, ali na kraju, do sad sam ipak uživao u cijelom procesu, bio on ugodan ili stresan, zanimljivo je biti „sam svoj majstor“, ali to ne znači da ću sve buduće projekte raditi na isti način.

Uspješno radite kvalitetnu glazbu koja se bazira na svjetskim trendovima. Imate li percepciju u kojem pravcu će se kretati glazbeni trendovi?

Iskreno, baš i nemam neku preciznu viziju. Ako govorimo o popularnoj i najslušanijoj glazbi, vjerojatno će još neko vrijeme nastaviti u Trap, Reggaeton i Pop (Max Martin, Dr. Luke…) smjeru neko vrijeme dok se ne pojavi nešto novo pa postane veliko kao Trap nakon godina razvijanja. Pošto u vremenu u kojem živimo, kultura općenito teži prema krajnostima i sve više testira svoje granice, vjerujem da će to „nešto novo“ morati biti još direktnije, vulgarnije i pretjeranije od Trapa, sviđalo se to nekom ili ne. Također mi se čini da će subkulture i skupine mladih koje se definiraju kroz samo jednu vrstu glazbe, sve više nestajati s većim utjecajem interneta i mogućnošću da slušaš bilo koji žanr glazbe u bilo kojem trenutku bilo gdje na svijetu.

Vaši koncerti doživjeli su vrhunac izlaskom prvog albuma. Drugi album izlazi tijekom pandemije u nezahvalnom trenutku, no ipak postiže uspjeh, a singlovi poput ”Ljeto već je gotovo” radijski su hitovi 2020. godine. Kakav je osjećaj ostvariti svoj najbolji kreativni uspjeh do sada, a nemati mogućnost nastupanja pred publikom?

Čudan je osjećaj. Dok sam radio album bio sam okupiran njime i iako svijet praktički stoji, meni se nešto događalo dok sam stvarao. Onda izbaciš album i 2-3 tjedna traje neka priča o njemu, konstantni interviewi i slično, a onda je nastala blaga praznina koju bi inače popunili nastupi. Ali sve u svemu zadovoljan sam albumom i reakcijama na njega. Dosta pjesama na albumu je u laganijem tonu nego na prvom albumu pa mi se čini prikladan za slušanje u kućnoj atmosferi, a na ljeto ćemo, nadam se vidjeti kako funkcionira live.

U iščekivanju koncerata, pripremate li još koji videospot za ”zauvijek” ili čak suradnju? Razmišljate li već o trećem albumu kako bi trenutni koncept postao trilogija?

Ne pripremam videospotove za pjesme koje su već izašle, a od suradnji je tu nova pjesma „Još Jednom Bar“ s Boyanom. Nisam do sad razmišljao uopće o novom albumu, ali radim na nekim dosta zanimljivim novim pjesmama. Trilogije su mi cool, ali mislim da se o stvaranju trilogije treba razmišljati prije početka stvaranja prvog albuma, a ne prije početka stvaranja trećega, tako da sumnjam da će biti nešto od toga, ali čini se kao dobra marketinška ideja.

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.