Yayino gnijezdo – umjetnost iz nove perspektive

Od prvog lockdowna konzumacija umjetnosti i kulture preselila se velikim dijelom na Internet, što se u mnogim slučajevima može činiti čudnim, pa čak i nedostatnim. Nedavno je startao jedan poprilično zanimljiv kulturno-umjetnički projekt koji iako se bavi vizualnom umjetnošću kao svoj medij koristi radijski eter. U pitanju je emisija Yayino gnijezdo Jadranke Ivaniš Yaye, akademske slikarice i pjevačice Jinxa, koja je krenulo na Yammat radiju, a emitirat će se svake druge srij

event 02.12.2020.
IMG-20201202-WA0000

„Velik je izazov pričati o likovnoj umjetnosti u mediju koji ne možeš gledati, već samo slušati. Zato sam otvorila Instagram stranicu i tu ćemo stavljati fotke iz ateljea i tako dodatno predstavljati umjetnike da ljudi vide tko sve tu živi i što radi. Dosta je sivo ovih dana i bilo bi lijepo da imamo neku kulturu uživanja u nečemu što je uzvišenije od ružne svakodnevice pa sam krenula u svoju misiju i nadam se da će se ljudima svidjeti“, kaže Yaya.

Ideje je nastala prije više od dvije godine, kada je pokojni Alen Balen, osnivač radija Yammat i tadašnji menadžer Jinxa pozvao Yayu da napravi svoju emisiju.

„Nisam željela samo puštati glazbu, volim si zadati izazovnije zadatke da mi bude uzbudljivije. Shvatila sam da želim raditi razgovore s umjetnicima, no ne tako da previše intelektualiziram i osvrćem se na faktografiju. Zanima me njihov život i kroz što su sve prolazili u svojoj karijeri“, kaže Yaya te dodaje kako su motivi za to poprilično osobni.

„Tijekom svih ovih godina mi je nedostajala veza s ljudima koji nešto stvaraju. Imala sam to u školi i na akademiji, no nekako sam pogubila kontakte. Ne izlazim baš često pa nemam gdje te ljude ni sresti, a sada pogotovo. Nedostaju mi naši razgovori, dijeljenja iskustava i mišljenja, pogotovo različitih. Uvijek je interesantnije pričati s ljudima koju su drugačiji od tebe, a umjetnici su jako zanimljivi ljudi.“, kaže slikarica prepoznatljivog glas, čiji prvi gost u emisiji je bio akademski slikar Hrvoje Mitrov. 

„Krenula sam sa svojom generacijom i kolegama iz srednje škole jer sam željela ponovo uspostaviti kontakt s onim koje poznajem od ranije. „ kaže Yaya te naglašava kako u ovo vrijeme smatra važnim raditi na afirmativnim stvarima baš zato što nam kroz medije stiže puno straha i neizvjesnosti.

„Uvijek sam imala osjećaj da trebam biti korisna i drugima te da mogu kroz različite suradnje stvarati nove vrijednosti i nešto mijenjati. Mene je cijela ova situacija samo pogurala da radim više i budem još kreativnija.“

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.