Vizualna strana TAROTA: od Salvadora Dalija do modne kuće Dior

Tarot karte svoju moć polažu u snažan vizualni izričaj, u pregršt detalja i njihovu simboliku. Stoga nimalo ne čudi da su mnogi umjetnici tijekom povijesti u njih upetljali svoje prste. Simbolizam i ikone koje krase tarot karte baš kao i misticizam i okultno fascinirali su tako mnoge

event 15.08.2020.

Tijekom stoljeća, ljudi su tražili odgovore u kartama nastojeći spoznati ponešto o sebi samima, odgonetnuti gdje ih nosi sudbina i koje bi im se prepreke mogle naći na životnom putu. Odmaknemo li se od negativnih konotacija koje oduvijek prate tarot, poput primjerice praznovjerja, karte mogu poslužiti da sami sebi postavimo pitanja, zagledamo se dublje u ono što nam opsjeda misli i pokušamo pronaći odgovore. Popularnost tarota posljednjih je godina u neviđenom zamahu.

Tarot karte svoju moć polažu u snažan vizualni izričaj, u pregršt detalja i njihovu simboliku. Stoga nimalo ne čudi da su mnogi umjetnici tijekom povijesti u njih upetljali svoje prste. Simbolizam i ikone koje krase tarot karte baš kao i misticizam i okultno fascinirali su tako mnoge, od Salvadora Dalija pa sve do modne kuće Dior. Spomenuti je francuski brend, od ere Christiana Diora do danas, gajio fascinaciju mistikom koja se krije u simbolima, a simbole je provlačio kroz sve svoje kolekcije nastojeći pridobiti sreću na svoju stranu.


Nova knjiga “Tarot: A Visual History“, u izdanju Taschena, objedinila je umjetnost na tarot kartama istražujući pritom kako su se arhetipski prikazi na kartama interpretirali i mijenjali tijekom vremena. Osim vizualnog segmenta, knjiga se bavi i evolucijom same tarot prakse i kako se čitanje sudbine iz karata razvilo od (nedefiniranih) začetaka pa sve do današnjih dana. Timing izdavanja knjige sjajno je pogođen. Nove generacije posljednjih se godina sve više okreću ezoteriji i nekim davnim običajima (koji su dugo bili na lošem glasu), što Taschenovoj novoj knjizi itekako garantira uspjeh.

Autor: T.L.

Footografije: press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.