VIDEO-TRENING: SWISS BALL za savršeni balans i jače mišiće čitavoga tijela

Prema najnovijim mjerama, zbog pandemije koronavirusa, do 21. prosinca svi su centri za vježbanje zatvoreni. Sanja Kovačec, vlasnica zagrebačkog studija za vježbanje PowerHouse, također zatvara vrata svoga studija, ali sa svojim timom nastavlja održavati treninge online. Mi vam, u suradnji sa Sanjom predstavljamo treninge koje možete odraditi u svojim domovima. Ovog puta kraljica rekvizita je velika lopta, pilates lopta, fitness lopta odnosno Swiss Ball

event 30.11.2020.

Oni koji je već imaju u svojim domovima nema izlike da ne krenete s vježbanjem, a oni koji nemaju nabavite je jer su vježbe izvrsne za stabilizaciju i jačanje mišića cijeloga tijela…

Toliko imena za jedan rekvizit. Koja je moć Swiss Balla?

Prije nego krenemo na same vježbe Sanja objašnjava zašto ovaj rekvizit nazivamo svim ovim imenima…i koliko je moćan.
Veliku loptu izmislio je Talijan Aquilino Cosani u 60-im godinama prošlog stoljeća i nazvao ju “Pezzi Ball”. Trebala je služiti u gimnastici, no ta ideja mu nije zaživjela. Njene su prednosti, pak prepoznali švicarski fizioterapeuti te se zbog toga danas zove Swiss Ball.
“Europa ju je koristila u fizioterapiji, dok ju je Amerika otkrila tek 80-ih godina prošlog stoljeća, opet zahvaljujući fizioterapiji. Fitness industrija ju je objeručke prihvatila i već u ranim 90-ima lopta je postala jedan od najpopularnijih, a istovremeno i cjenovno veoma ekonomičnih rekvizita. Tako je svoje mjesto našla u brojnim fitness granama, pa i modernim inačicama pilatesa, jer je dvorane bilo jeftino opremiti loptama, a skupo pravim pilates spravama. Sam osnivač pilates metode Joseph Pilates nikada loptu nije koristio, stoga možemo reći da joj ime “pilates lopta” zapravo ne pripada”, objašnjava Sanja te kaže da ovaj veliki rekvizit vrlo često koriste tijekom treninga i u njenom studiju.

Lopta za sjedenje?

Mnogi su svoje stolce na radnim mjestima počeli zamjenjivati upravo ovom loptom vjerujući kako će im to pomoći stabilizaciji kralježnice i problemima s leđima, no Sanja objašnjava da to baš i nije uvijek najpametnije. “Sjedenje na lopti može biti dobro kraće vrijeme, kao vježba, jer su aktivirani brojni mišići trupa koji stabiliziraju kralježnicu, no to iziskuje dosta energije, fokusiranosti na uspravno držanje i zato je veoma naporno ako tako želimo sjediti čitav radni dan pa može doprinijeti bržem osjećaju nelagode, a zbog nestabilne podloge i pogoršanju problema s leđima. Ako na poslu imate loptu, sjedite na njoj povremeno u intervalima po 20 minuta”, objašnjava Sanja.

Vi na njoj nećete sjediti, već ćete je koristiti u vježbama koje smo vam pripremili u videu. Jačat ćete mišiće čitavoga tijela s naglaskom na trbušne i stabilnost kralježnice. Imajte na umu da vježbe na lopti mogu biti opasne radi njene nestabilnosti pa ako se njome do sad niste služili za početak krenite oprezno!

Krenimo!

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.