Video: Kardio trening je sjajan pokretač srca ali i kondicijski test!

Zadnja godina prilično nas je ograničila u fizičkim aktivnostima i krajnje je vrijeme da se tome othrvamo. Rad od kuće, mnogo sjedenja, računala, mobiteli, tipkanja po mrežama, socijalizacija na jedan novi/stari način i dosta statičnosti nose i svoje negativne aspekte u fizičkom kontekstu. Do sada se posljedica sjedilačkog načina života ogledala po velikom broju oboljelih od kardio-vaskularnih bolesti, a ova situacija tome dodatno doprinosi

event 09.04.2021.
Sanja Kovačec

Sigurno ste čuli za kardio treninge i vjerojatno ste barem jednom u životu jedan takav i odradili. Ekipa studija za vježbanjePowerHouse iz Zagreba ovoga puta je pripremila video kardio trening kojim ćemo lako „testirati“ u kakvoj smo fizičkoj formi, ali i podići puls te dobro provježbati i aktivirati cijelo tijelo.

Zašto kardio trening?
Kardio treninzima srce i pluća rade brže i pumpaju kisik kroz tijelo tijekom vježbanja, radimo na kondiciji, trošimo višak nakupljenih kilograma, odnosno mnogo veću količinu kalorija, a to je zasigurno još jedan od „okidača“ zbog kojeg se preporučuju provoditi kardio treninzi.

Kako je objasnila Sanja Kovačec, vlasnica studija za vježbanjePowerHouse, kardio trening nam zapravo višestruko pomaže: „Tijekom fizičke aktivnosti mišići imaju povećanu potrebu za kisikom zbog čega nam se podiže puls, jer srce počne ubrzano kucati kako bi u krvotok upumpalo više kisika. Ako srce često izlažemo takvom naporu rezultat će biti hipertrofija (povećanje) srčanog mišića.Takon povećavamo srčanu snagu i izdržljivost radi čega će ono sada moći pumpati veću količinu krvi jednim otkucajem i neće se tako brzo umarati, što poboljšava funkciju samog srca. Nadalje, tijelo će optimalnije koristiti udahnuti kisik. Zato možemo reći da je kardio trening mjera koliko dobro naša pluća, srce i mišići podnose umjeren do visoko intenzivan fizički napor, a važno je spomenuti i da kad srce i pluća bolje funkcioniraju lakše podnosimo stres te smanjujemo rizik od brojnih kroničnih bolesti – hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, kolesterol, gojaznost.“

Intervalni kardio trening
Ako niste u mogućnosti izvoditi u svom domu ove vježbe u videu koje je pripremila Valentina Benko iz studija za vježbanjePowerHouse, onda svakako tijelo aktivirajte vani, u prirodi.

Dobar supstitut ovakvom intervalnom treningu kakvog demonstrira Valentina su brzo hodanje, trčanje, planinarenje, vožnja bicikla, a dok su centri za vježbanje otvoreni, što se nadamo da će i ostati, možete kardio treninge raditi i u teretanama na raznim kardio spravama ili provodeći vježbe uz otpor vlastita tijela manjeg ili većeg intenziteta.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.