Video by PowerHouse: Vrlo važne vježbe za stopala

Bez stopala nema pokreta. U kakvoj samo sve obući tijekom života hodamo. Uskoj, neprilagođenoj našim stopalima, tvrdoj, od neprirodnih materijala…, a sve to ostavlja danak. Stopala, baš kao i ostatak tijela, trebaju njegu, brigu, pažnju. Ne samo odlaske pedikerima, već ponajprije aktivnost. Stopala trebamo koristiti kako bi ih zadržali funkcionalnima – izvoditi raznovrsne pokrete, širiti prste, oslanjati se ispravno na njih, te održavati njihovu mobilnost, kao i mobilnost gležnja. Ruku na srce, koliko vas o tome razmišlja? Koliko vas to radi?

event 06.05.2022.
Sanja Kovacec PowerHouse2

Sanja Kovačec, vlasnica PowerHousea podijelila je s nama nekoliko zanimljivosti o stopalima te kaže: “Oba stopala u našem tijelu zajedno čine 25% ukupnog broja kostiju, 18% svih zglobova i 6% svih mišića u tijelu. Tako svako naše stopalo ima 26 kostiju, 33 zgloba i 19 mišića. Čak je i sam Leonardo da Vinci složenost stopala još davno opisao kao „remek djelo inženjeringa i umjetnosti“. Stopalo dijelimo na stražnji, srednji i prednji dio. Prilikom opterećenja težina tijela se prenosi s potkoljenice na stražnji te nešto manje na prednji dio stopala, pri čemu je od velike važnosti ravnomjeran prijenos težine na tri točke uporišta- calcaneus ili sredina pete te glavica 1. i 5. metatarzalne kosti (onaj “jastučić” ispod palca i 5. prsta). Te tri točke, spojene kostima, ligamentima i mišićima, tvore svodove stopala (dva uzdužna i dva poprečna svoda). Kada je taj svod previsok ili prenizak nastaju pretjerana pronacija (gaženje po unutarnjem rubu) ili supinacija (gaženje po vanjskom rubu). Takve biomehaničke nepravilnosti, kao i neadekvatna obuća mogu doprinijeti razvoju drugih problema. “
A problemi o kojima Sanja govori su žuljevi, kožna zadebljanja, deformacije kao hallux valgus (iskrivljenje palca), upala plantarne fascije koja ako se ne liječi dovodi do stvaranja petnog trna a uslijed većih napora može doći i do stres fraktura (postepeno napuknuće kosti).

“Važno je razumjeti da bilo koja biomehanička nepravilnost ili ozljeda stopala utječe na cijelo tijelo narušavajući tako ukupnu posturu, obrasce kretanja i potencirajući niz kompenzatornih obrazaca, što može dovesti do problema s koljenima, kukovima, kralježnicom a svakako utječe i na obavljanje naših dnevnih obaveza”, nastavlja Sanja. Na pitanje kako to izbjeći kaže: “ Kako Jedini način kako zadržati zdravlje naših stopala je da ih koristimo! Stoga krećite se što više, hodajte, trčite, skačite, plešite, dižite utege. Ako nemate vremena, previše sjedite, nosite neudobnu i preusku obuću (npr.cipele na petu) odvažite se i vježbajte redovito s nama”.

Set vježbi za stopala ovoga puta donosi Dora Lagančić, trenerica u PowerHouse studiju koja pokazuje kako i sami u svega 20-ak minuta u svom domu možete unaprijediti pokretljivost i aktivirati svoja stopala.
Dora nam je ranije pripremila i video za listove koji možete pogledati i trening spojiti s ovim za stopala, a naći ćete ga ovdje.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.