Velika retrospektiva američke mode u Metropolitanu

U njujorškom muzeju umjetnosti Metropolitan upravo traje dvodijelna izložba “In America: Anthology of Fashion”. Ovdje se na jednom mjestu može vidjeti “kaj su nosili američki stari”, počevši od izvanredno očuvanog inauguracijskog kaputa prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona. Izloženo je u obližnjoj kućici nalazi se crni vuneni kaput najstarijeg američkog modnog brenda Brooks Brothers, kaputa u kojem je Abraham Lincoln prisegnuo kao predsjednik i koji je nosio kad su ga ustrijelili u kazalištu Ford. Jedan rukav je potpuno rasparan, a u podstavu je ušiveno proročanstvo: “Jedna zemlja, jedna sudbina”

event 04.05.2022.
kaput prvog ameriƒkog predsjednika georgea washingtona

Dakako, nisu svi odjevni predmeti povezani s nasilnom smrću, mada upravo ta nasilna smrt čini dobar dio povijesti ove velike zemlje. Ili, kako je to uoči otvaranja izložbe sročila prva dama dr. Jill Biden, “simbolima i oblicima, bojama i krojevima otkrivamo i prikrivamo tko smo”. Uostalom, i ona je uoči inauguracije svog muža na predsjedničku dužnost bila svjesna toga da će je pamtiti uglavnom po tome što ima na sebi.

Kaput prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona
Tom Ford, The Battle of Versailles
Soba Franka Lloyda Wrighta koju je režirao Martin Scorsese

Sobe muzeja pretvorene su u pozornicu za stotinjak primjeraka muške i ženske mode od 19. do kasnog 20. stoljeća. A da Metropolitan ne bi izgledao kao veliki walk-in ormar, muzej je angažirao devet filmskih redatelja, uključujući Julie Dash, Chloé Zhao, Sofiju Coppolu i Janiczu Bravo, da kreiraju vlastite mizanscene.

Modni kreator Tom Ford podsjetio je na Bitka za Versailles, povijesnu modnu reviju američkih i francuskih dizajnera koji su 1973. prikupljali sredstva za obnovu palače. Publika tako na jednom mjestu može vidjeti metalne manekene u modelima koje su skrojili Halston, Anne Klein, Oscar de la Renta, Saint Laurent i Ungaro.

Detalji s izložbe “In America: Anthology of Fashion”
Chloe Zhao uredila je Shaker Revival Room

Regine King u Richmond Roomu prikazuje tipični salon u Virginiji 19. stoljeća. Njezin se prikaz usredotočio na Fannie Criss Payne, krojačicu rođenu 1860. u obitelji bivših robova. Malo dalje, Martin Scorsese je zamislio salon Franka Lloyda Wrighta kao mjesto za noir ep u kojem modeli nose kreacije Charlesa Jamesa.

U rujnu prošle godine u Metropolitanu je otvoren i prvi dio ove dvodijelne izložbe, nazvan “In America: A Lexicon of Fashion”, a oba traju do 5. rujna 2022. Anna Wintour Costume Center udomio je eksponate na temelju patchworka, od kaputića kojim je Andre Walker odao počast oregonskoj tvrtki Pendleton Woolen Mills koja pokrivače i odjeću od vune kroji od davne 1863. pa sve do cvjetovima ukrašene haljine Oscara de la Rente koju su rado nosile i Taylor Swift i sama Anna Wintour.

Eksponati iz prvog dijela izložbe u Metropolitanu
Mizanscena koju je uredila Regina Hill

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.