Vegetarijanski zalogaji s Michelin zvjezdicom koji pričaju dalmatinski

Jadran je ovog ljeta dobio poslasticu za sve vegetarijance, vegane i gurmane. Paul Ivić, jedan od top pet vege chefova na svijetu kreirao je vegetarijansko-veganski doživljaj s Michelin zvjezdicom za Falkensteiner Resort Punta Skala u Zadru

event 10.06.2022.
Mark Williams

Grilane mlade kapulice koje je Ivić osobno tog popodneva brao u vrtu OPG-a Matak u kombinaciji sa sirom jelo je kojim je ovaj vrhunski vege chef otvorio pop up restoran TIAN Bistro am Meer.

Tatarski od cikle i vlasca, salata od naranči s orahom i stolisnikom, crni rižoto od lješnjaka, „tacosi“ od koprive punjeni nadjevom od paprike, krumpir s lukom, cheesecake na štapiću s trešnjama, riža na mlijeku s kokosom i jagodama te čokoladna krema s maslinama jela su s Ivićevog jelovnika, koja će zaintrigirati i zadovoljiti i najistančanija gurmanska nepca.

U sklopu restorana TIAN u Beču, koji osim Michelin zvjezdice ima i četiri Gault Millau toquea te Michelin Green zvjezdicu, Paul Ivić već deset godina podiže ljestvicu vegetarijanske gastronomije. TIAN Bistro am Meer je pak i dobrim djelom intimna priča ovog zanimljivog chefa hrvatskih podrijetla. U jela kreirana za ovaj pop up restoran utkao je sjećanje na svoju obitelj, okuse i način na koji se družilo uz hranu dok je kao dječak posjećivao obitelj u Hrvatskoj. U njegovim jelima nećete naći ni tofu ni seitan, već namirnice i okuse koje su bliski dalmatinskoj tradicionalnoj kuhinji.

Sve namirnice se kupuju direktno od lokalnih organskih proizvođača. Samim tim se i ponuda restorana mijenja ovisno o dostupnosti namirnica. UZ vrhunske okuse TIAN jela se mogu pohvaliti i održivošću jer se namirnice koristi od korijena do lista i u procesu pripreme se primjenjuje zero waste pristup.

„Kada koristimo sve od korijena do lista prisiljeni smo eksperimentirati i saznati kako ono što bi inače bacili možemo učiniti ukusnim. Koristimo stare i nove tehnike i dok to radimo otkrivamo nove okuse i nove načine pripreme.“, objašnjava chef Pual Ivić, koji se vodeći jedan od najboljih vegetarijanskih restorana na svijetu može pohvaliti vrlo zanimljivim iskustvima s onim gostima koji žele isključivo ribu i meso.

„Ponekad ljudi napuste restoran čim čuju da u njemu nema mesa ili ribe. Za nas je to kao da nas netko probode u srce jer se toliko puno trudimo, a oni ne žele to niti kušati. Ponekad ih nagovorio da ostanu. Kada nam to uspje, nikad se ne dogodi da netko iz restorana ode nezadovoljan. Uglavnom se ispričavaju za svoje prethodno ponašanje i sretni su zbog iskustva okusa koje su doživjeli. Što više od toga možemo i poželjeti?“, pita se Ivić.

Resort Punta Skala
Falkensteiner Hotel & Spa Iadera
Resort Punta Skala

Također je važno naglasiti je da je TIAN-ov glavni somelier André Drechsel kreirao je posebnu vinsku listu s prirodnim vinima iz Hrvatske i Austrije, koja se savršeno sljubljuju uz jelovnik.

U inspirativnim vegetarijanskim i veganskim delicijama restorana TIAN Bistro am Meer u Falkensteiner Resortu Punta Skala može se uživati do 18. rujna. Čak i ako vam nije usput, zbog ovog se nezaboravnog iskustva ovo ljeto isplati potegnuti do Zadra.

Hotel & Spa Iadera

Tekst: Vedrana Sunko

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.