VANJA ČERNJUL: Naša faca u Hollywoodu

Surađivao je s najjačim imenima filmske industrije, prijatelj je s Jamesom Francom i Alecom Baldwinom, njegovo je ime na špici serijala “Ružna Betty”, “Televizijska posla”, “Sestra Jackie”, “Narančasta je nova crna”, “Marco Polo” i “Kronike Times Squarea”, a direktor je fotografije i za jedan od najvećih hitova – “Suludo bogati Azijci”. On je jedan od najuspješnijih Hrvata u globalnoj zabavnoj industriji

event 29.01.2021.
Philip Caruso
Michelle Yeaoh i Vanja Černjul na setu filma ‘Suludo bogati Azijci’

Šarmantan je, duhovit i odmje­ren, finih manira, patriot u srcu (obvezno dvaput na godinu dolazi u Hrvatsku), koz­mo­­polit u glavi i majstor sli­ko­vnoga govora u filmskom svijetu. On je 50-godišnji Zagrepčanin Vanja Černjul, jedan od uspješnih Hrvata u New Yorku, direktor fotografije s diplomom NYU-a, poznat (i priznat) u svijetu sedme umjetnosti i čovjek koji svojom umjetnošću potvrđuje da slika govori tisuću riječi. Za to je nagrađen nagradom Društva američkih snimatelja (American Society of Cinematographers – ASC), bio je dvaput nominiran za Emmy (2008. za serijal “Televizijska posla” i 2010. za “Bolničarku Betty”), a za “Ćaću” Dalibora Matanića osvojio je Zlatnu arenu na pulskom filmskom festivalu.
Klinac koji je snimao rokere na zagrebačkim koncertima te u podrumu zgrade u Derenčinovoj ulici razvijao negative u proteklih 24 godina, koliko živi u New Yorku, surađivao je s najjačim imenima filmske industrije, prijatelj je s Jamesom Francom i Alecom Baldwinom, njegovo je ime na špici serijala “Ružna Betty”, “Televizijska posla”, “Sestra Jackie”, “Narančasta je nova crna”, “Marco Polo” i “Kronike Times Squarea”, a direktor je fotografije i za veliki lanjski hit, film “Suludo bogati Azijci”.

Book: Što je presudilo u odluci da rodni Zagreb zamijenite New Yorkom?
Mislim da mi je ideja o New Yorku prvi put pala na pamet dok sam još bio klinac. Na samoposluzi u Zapruđu pokraj koje sam igrao nogomet s bratićima bio je neki plakat za nagradnu igru. Trebalo je skupiti određeni broj čepova male staklene boce Pepsija i tako si mogao sudjelovati u izvlačenju za nagradno putovanje u New York. Na plakatu je bio Kip slobode sa sloganom: “Dođite u grad umjetnosti”. Zanimljivo je da sam najprije izabrao grad, a tek onda školu – Tisch School of the Arts na Sveučilištu u New Yorku (NYU). Nikada prije nisam bio u New Yorku i kada sam se preselio 1995., poznavao sam samo redatelja Gorana Dukića i snimatelja Igora Martinovića, prijatelje sa studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
No htio sam u što kraćem roku upoznati što više ljudi, jer u filmskoj industriji mreža poznanstava najvažniji je preduvjet za karijeru. Možda bi mi u Los Angelesu bio bolji start, ali odrastao sam u gradu, nisam ljubitelj vožnje automobilom, volim pješačiti i kada je grad oko mene velika pozornica gdje se na svakom uglu nešto događa. Za studenta bez love sredinom 90-ih život u New Yorku bio je lakši nego u gradu poput Los Angelesa. Jednostavno izađeš na cestu i premda si bez dolara u džepu, imaš cijeli grad na raspolaganju.

Book: Iz ove perspektive, smatrate li svoj potez hrabrošću ili ludošću? Na kraju, kad se osvrnete, uspjeh govori sam za sebe…
Imao sam 26 godina i bio sam pun samopouzdanja, uvjeren da je to investicija koja će mi se isplatiti nakon prvih nekoliko filmova. Na kraju je trebalo 10 godina da mi se život stabilizira. Tada to, nasreću, nisam znao.

Vanja Černjul i Julianne Moore na snimanju filma ‘Učiteljica engleskog’

Book: Koliko vam je bilo teško u početku?
U prvo vrijeme velikodušno su mi pomagali roditelji, ali nakon nekog vremena počeo sam upadati u dosta velike dugove koje sam godinama otplaćivao. No nije mi žao: došao sam na magisterij na najbolju tadašnju filmsku školu u Americi – svake je godine izbacivala mnoštvo ljudi koji su bili uspješni u filmskoj industriji.
Predavali su mi autoriteti poput Martina Scorseseja i Spikea Leeja, ali najbolji su mi bili studenti s kojima sam se družio, od kojih sam učio i s kojima sam snimio mnoštvo kratkih filmova.

Book: Kada vas je počela privlačiti fotografija?
U fotografiju sam se zaljubio u sedmom razredu osnovne škole, kada sam je otkrio u sklopu tehničkog odgoja, a u srednjoj sam se pokušavao baviti rock fotografijom. Imao sam lažne presice za Polet i Studentski list i švercao se na koncerte u Moši, Domu sportova i Kulušiću. Nevjerojatno je da su me redari puštali kao četrnaestogodišnjeg klinca u taj sveti prostor između publike i pozornice. Nedavno sam dao skenirati sve negative iz tog vremena i jako me zanima što sve ima u toj arhivi, a sigurno ima interesantnih fotografija raznih bendova: Idola, Prljavog kazališta, Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Zabranjenog pušenja…

Book: Jeste li od nekoga naslijedili umjetničku žicu?
Mojoj fascinaciji fotografijom pridonio je moj djed Zlatko Černjul, kompozitor i dirigent, koji je osnovao prvi jazz bend sa 16 godina. Nakon povratka iz partizana kao pomoćnik šefa kulturno-umjetničkog odsjeka 10. Zagrebačkog korpusa, počeo je osnivati jazz i diskilend ansamble, u doba kada takva glazba nije bila politički podobna. Vjerojatno mu je pomoglo što je bio bivši ilegalac i ranjeni partizan, pa je 1947. uspio osnovati plesni orkestar Radio Zagreba, koji danas nosi ime Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije. Dugo je nastupao s Ivom Robićem i Rajkom Vali, a radio je i aranžmane za Arsena Dedića.
Kada sam sa 11 godina počeo svirati gitaru (ne dugo), nije bio nimalo oduševljen mojim glazbenim umijećem. No djed je bio strastveni fotograf i jako su mu se sviđale moje fotografije, a u tome su me poticali i roditelji. Tata Zlatko bio je fotoamater, a mama Petra kupila mi je prvi fotoaparat, ruski Lubitel, u Nami na Kvatriću.

Vanja Černjul i Andy Garcia na snimanju filma City Island

Book: Gdje ste odrasli?
U Derenčinovoj, između Šubićeve i Martićeve, okružen kinima Partizan, Mosor i Studio, a pred nosom mi je bio i klub Kulušić. Taj kvart danas prolazi kroz neku malu renesansu, a osamdesetih je bio vrlo popularan. U osnovnu školu išao sam s kreativcima poput likovnog umjetnika i animatora Simona Bogojevića Naratha, TV redatelja Ivana Miladinova i dr., a mislim da je barem trećina mog razreda završila na umjetničkim akademijama.

Book: Koja je osnovna misija filmskog snimatelja?
Stavljanje svih fotografskih elemenata u službu priče. Sjećam se, kada sam bio klinac, moj je tata za neki film rekao da ima dobru fotografiju i tada sam prvi put shvatio da je film fotografski medij.
Kao direktor fotografije zajedno s redateljem usklađujem rad svih drugih suradnika radi ostvarivanja jedinstvenog vizualnog stila.

Book: Kako je počela vaša karijera nakon diplome u New Yorku?
Imao sam sreću što sam na studiju surađivao s najtalentiranijim ljudima svoje generacije, s kojima sam snimio mnoge kratke filmove i tako stekao iskustvo te reputaciju. Od svih tih filmova napravio sam petominutnu prezentaciju te je poslao svim agencijama koje sam pronašao u telefonskom imeniku. Dobio sam odgovor samo od jedne osobe koja je bila zainteresirana da me zastupa. Ona me povezala s njujorškom glumicom i redateljicom Adrienne Shelly, koja mi je 1999. ponudila da snimam njezin film “I’ll Take You There”, s kojim sam debitirao na US Comedy Arts Festivalu u Aspenu. Drugi film bio je “The Photographer”, u kojem je karijeru počela glumica Maggie Gyllenhaal, s kojom sam se ponovno susreo 15 godina poslije na snimanju serijala “Kronike Times Squarea”.
Iako su svi ti filmovi bili zapaženi na festivalima, bilo je nemoguće živjeti samo od rada na niskobudžetnim projektima.

Book: Vaše najdraže iskustvo na filmu…
Od američkih filmova to bi bio “Pizzeria Kamikaze”, prvi dugometražni film Gorana Đukića koji smo snimali 2005. u pustinji pokraj Los Angelesa. Bila je to luda avantura, imali smo malo novca, malo vremena i još manje iskustva, ali film je postao kultni. Nedavno sam čuo teoriju prema kojoj je upravo on posljednji film generacije X. Unatoč iscrpljujućem ljetnom snimanju u kalifornijskoj pustinji Mojave, produkcija filma bila je puna čarobnih trenutaka: nekoliko sam se puta sa snimanja vraćao u automobile s legendarnim Tomom Waitsom, koji je glumio u filmu. To je iskustvo jedinstveno samo po sebi.
Film “Pizzeria Kamikaze” bio je nominiran za najbolji film na Sundance Film Festivalu, gdje sam te godine imao još jedan film u konkurenciji, a najvrednije iz tog iskustva jest dugogodišnje prijateljstvo s redateljem Goranom Đukićem.

Book: S kojim ste još redateljem bliski?
S većinom sam se zbližio, ali od prijatelja bih izdvojio još Richarda Sheparda i Dalibora Matanića.
S Dadom sam radio tri filma i svaki smo se put odlično zabavljali. Richard me angažirao na prvom velikom TV projektu – pilotu za seriju “Ružna Betty”, koji mi je bio ulaznica u svijet visokokvalitetnih serijala. S njim sam snimao i film “Lov u Bosni” koji se snimao u okolici Zagreba, a tijekom snimanja sam dobio poziv da preuzmem seriju “Televizijska posla”, nakon čega su se zaredali televizijski projekti.

Dalibor Matanić i Vanja Černjul surađivali su na tri filma, a za ‘Ćaću’ nagrađen je Zlatnom arenom na pulskom filmskom festivalu

Book: Nove izazove našli ste u serijalima “Marco Polo” i “Kronike Times Squarea”?
Da, Netflixov “Marco Polo” snimali smo većinom u Maleziji, a neke scene i u Mađarskoj, Slovačkoj, Kazahstanu te Italiji. Serijal “Kronike Times Squarea” došao je nakon što sam nekoliko godina proveo u Jugoistočnoj Aziji i veselilo me što mogu neko vrijeme provesti kod kuće, u New Yorku. Također, scenarij je bio nešto najbolje što sam pročitao. Snimali smo pet mjeseci od jutra do mraka na ulicama Manhattana i Brooklyna te smo bili potpuno posvećeni potrazi za autentičnim New Yorkom s početka sedamdesetih godina.

Book: Jeste li zbog redatelja prihvatili poziv za film “Suludo bogati Azijci”?
Da. Redatelj Jon Chu svojim me idejama zainteresirao da se vratim u Maleziju i Singapur. Zavolio sam taj dio svijeta. Film je stilizirana romantična komedija. Snimali smo na 38 lokacija u četrdesetak dana, nije bilo lako, ali bilo je fantastično iskustvo.

Book: Koga pamtite kao najugodnije suradnike?
Alec Baldwin je fascinantan lik, intenzivan i kao glumac i kao čovjek. James Gandolfini je izvanredan talent, pravi gospodin i topla osoba. S Julianne Moore snimao sam mali film “Učiteljica engleskog”. Nevjerojatno je kakvo poštovanje i inspiraciju ona budi kod svih suradnika i glumaca. Maggie Gyllenhaal također je izvanredna glumica, nevjerojatno talentirana i hrabra.

Book: Koji vam je profesionalni san?
Nadam se da ću u budućnosti moći biti mnogo selektivniji u izboru projekata, kako bih se posvetio samo onima koji me istinski uzbuđuju.

Razgovarala: Marijana Marinović
Fotografije: Philip Caruso, Richard Shepard, Jay Munro

Vanja Černjul na snimanju serijala Marco Polo

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.