Uživajte u fantastičnom 35. Salonu mladih i šetnji Meštrovićevim paviljonom

Ova značajna umjetnička manifestacija, pored Meštrovićevog paviljona, širi se na još 5 lokacija, a obuhvatit će više od 100 mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije, instalacije, multimedije, performansa, sound arta, videa i filma

event 23.10.2020.

Svaku krizu nadvlada umjetnost, a iz krize nastaju nove spoznaje i djelovanja. To je moj optimistični pogled na stanje, ali i ono što nas povijest uči. Kreirati i izražavati se osnovna je ljudska potreba koja posebno jača u teškim trenucima. Ovakva kriza zasigurno će smanjiti određene aktivnosti, no vjerujem da će i potaknuti neke nove oblike predstavljanja, poput angažirane umjetnosti, umjetnosti u javnom prostoru i sl. Umjetnici su ključne osobe za podizanje svijesti o gorućim društvenim pitanjima, bilo svojim djelima, a još više interaktivnom djelovanjem s građanstvom. HDLU sve više potiče ovakvu vrstu rada umjetnika – govori Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a, u aktualnom izdanju magazina StoryBOOK, povodom otvorenja jubilarnog 35. Salona mladih.

Ovogodišnje izdanje naziva ‘Millennial‘ odvija se prema koncepciji kustosice Nike Šimičić te se bavi generacijom milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji.

Ova značajna umjetnička manifestacija, pored Meštrovićevog paviljona, širi se na još 5 lokacija gdje će se moći razgledati izložba ‘Situacija’ kustosice Anite Ruso (Galerija Forum, Galerija Canvas, Urania) te izložba ‘Venientes’ (Galerija Šira) u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok će se dio programa odvijati i u prostoru tvrtke Ortoforma. Salon će, tako obuhvatiti više od 100 mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Svečanom otvorenju nazočili su Predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Zoran Milanović, Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture i medija i Izaslanica predsjednika Vlade, Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i izaslanica Gradonačelnika ispred Grada Zagreba te brojni uzvanici zaljubljenici u umjetnost, među kojima su i direktorica Adrie Medie Zagreb Ivana Krajinović, urednica magazina StoryBOOK Vanja Ljubić, urednica magazina Cosmopolitan Aleksandra Orlić, stručna javnost, pokrovitelji, sponzori, predstavnici institucija koje su potpora izložbi te predstavnici brojnih medija.

Adria Media Zagreb kao medijski pokrovitelj 35. Salona mladih, i magazin StoryBOOK koji posebno medijski prati ovaj projekt, pozivaju sve one koji ne mogu bez umjetnosti da u skladu s epidemiološkim mjerama istraže ovu fantastičnu izlozbu otvorenu do 6. prosinca 2020. godine.

Fotografije: Filip Hofer, press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.