Uzbudljiva izložba posvećena Grace Jones, ikoni modne i glazbene scene

Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio”, otvorena je krajem rujna u Nottingham Contemporaryju, jednoj od najvećih galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu, i posvećena je upravo neponovljivoj pojavi koju je utjelovila Grace Jones

event 02.10.2020.

Danas 72-godišnjakinja, ikona njujorške disco scene sedamdesetih i osamdesetih, Grace Jones žarila je i palila ne samo svojim glazbenim opusom već i svojim upečatljivim izgledom i stilom, ali i neustrašivim, samouvjerenim stavom koji je inspirirao nebrojene umjetnike. Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio”, koja se ovog rujna otvara u Nottingham Contemporaryju, jednoj od najvećih galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu, posvećena je upravo neponovljivoj pojavi koju je utjelovila Grace Jones. Izložba se također fokusira i na istraživanje odnosa između fotografa i crnog modela kao i na binarnost spola i roda, budući da je Grace uvijek ponosno isticala svoju žensku, ali i mušku stranu. 

Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio” tako najavljuje kako se planira odmaknuti od prezentiranja kronologije njezine karijere i suradnji te zauzeti ponešto drugačiji pristup, sagledavajući njezinu ulogu iz kuta crnkinje koja se izjašnjava kao rodno binarna osoba. “Imajući u vidu brojne uloge Grace Jones, izložba razotkriva i tematizira njihov raspon: od disco kraljice do dub kiborga, Jamajčanke do Francuskinje, manekenke do performerice u noćnim klubovima, crnkinje do bjelkinje, žene do muškarca”, stoji u službenom priopćenju galerije.

Profimedia
Profimedia

“Utjelovljujući naoko suprotne polove, Grace Jones objašnjava teorije roda, seksualnosti, performansa i rase, diskursa koji su se razvijali paralelno s njezinom karijerom.” Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio” otvorena je 26. rujna, a ako galerije zbog pandemije koronavirusa ne zatvore svoja vrata, posjetitelji će moći uživati i u radovima umjetnika i fotografa s kojima je Grace Jones surađivala, kao što su Jean-Michel Basquiat, Robert Mapplethorpe, Antonio Lopez, Paul Mpagi Sepuya i mnogi drugi.

Autor: T.L.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.