U Zagrebu otvorena izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća!

Mladen Stilinović (1947. – 2016.) post-konceptualni umjetnik, jedan od najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. U svom radu Stilinović je istraživao kompleksne teme suodnosa ideologije, rada, novca, jezika i boli. Izlagao je na prestižnim međunarodnim izložbama i bijenalima poput Venecijanskog bijenala i Documente, a njegovi radovi dio su brojnih muzejskih kolekcija.

event 06.05.2022.

Treća samostalna izložbu umjetnika Mladena Stilinovića u zagrebačkoj Galeriji Nova Crveno – Roza: Razmišljanje o boji otvara se u četvrtak 5. svibnja u 20 sati i kurira je kustosica i povjesničarka umjetnosti Branka Stipančić. Ova izložba nastavak je njene suradnje s kolektivom WHW koji vodi Galeriju Nova. Istog dana, pred samo otvorenje u 18 sati, kustosica Branka Stipančić održati će predavanje. 

Četrdeset i dvije godine nakon Stilinovićeve samostalne izložbe Pjevaj! u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu, ova izložba rekonstruira dva umjetnikova rada: Crveni i Roza ambijenti koji su trebali biti izvedeni 1980. godine. Nisu bili realizirani, no navedeni su u katalogu u kojem su zalijepljeni i uzorci crvene i roza tkanina s kakvima je trebalo tapecirati zidove dviju soba. U katalogu Stilinović kontekstualizira ovaj rad u području svog interesa i razmišljanja o boji kojim istražuje, prema vlastitim riječima ‘značenje odnosa boje i materijala – boje kao senzacije i – boje kao simbola.’

Stilinović je svoja razmišljanja o boji želio dovesti do reprezentativnog oblika, a posjetitelje u potpunosti okružiti crvenom i roza bojom. Te je radove kustos Davor Matičević u katalogu izložbe 1980. godine ovako opisao: ‘Koristeći se efektnim a jeftinim materijalom, sintetičkom atlas svilom, banalnog sjaja i preljeva svijetlosti, on se iskustvom senzacije ali i jednog od mogućih značenja približio predmetima nabijenim značenjima (gotovo simbolima) kao što su zastave ili zavjese provincijskih kazališta. Pri tom se u mogućoj interpretaciji ružičasta boja otkriva kao isprana ili ublažena crvena – ublažena do popularne dopadljivosti i koketnosti, no tada se, dakako, gubitkom intenziteta gubi i značenje.’

Identitet crvene i roza Stilinović je istraživao 1970-ih godina u riječi, materijalu i slici te je ustaljena značenja boja dovodio u pitanje. Ustrajavajući na dezideologiziranoj upotrebi boje, što objašnjava u tekstu „Potrošnja crvene-roza” (objavljenog u ručno izvedenom katalogu izložbe u Podrumu 1979.), Stilinović provlači crvenu boju kroz različite sadržaje nastojeći je desimbolizirati, učiniti je samo bojom. Sladunjava, rokoko roza u ideološkom je kontrastu prema crvenoj: „malograđanština“ nasuprot „revoluciji“. U sklopu izložbe osmišljene su radionice s pripadnicima različitih dobnih skupina koje iznova promišljaju značenja ovih boja.

Predavanje Branke Stipančić dijelom je programa Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije. Vodstva kroz izložbu dio su programa Zajednice učenja.

Tekst: Tena Razumović Žmara

Fotografije: Galerija Nova

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.