U modi su novi neobični kućni ljubimci

Vjerovali ili ne, ali na listi traženih kućnih ljubimaca psima, mačkama i zlatnim ribicama pridružile su se i bogomoljke. Fenomen je toliko očit da se o njemu ovih dana objavljuju i znanstvena istraživanja koja otkrivaju dosad nepoznate detalje o tržištu insekata kao kućnih ljubimaca i njegovoj implikaciji na očuvanje biološke raznolikosti

event 09.06.2022.
orhidejjska bogooljka

Uzgoj kukaca kao kućnih ljubimaca može vam zvučati blago rečeno čudno i pomalo štreberski, ali tisuće ljudi diljem svijeta već su zamijenile svoje hrčke bogomoljkama i sličnim kukcima u obliku štapića i grančica. Ovi kukci prodaju se na sajmovima i trgovinama kućnih ljubimaca, a obično se skupljaju u divljini i potom ih uzgajaju amateri ili profesionalc.

Neki su elegantni, obojeni poput cvijeta poput orhidejske bogomoljke (Hymenopus coronatus), a neki izgledaju poput pokémona kao draguljasta bogomoljka (Creobroter wahlbergii). Mnoge od njih slobodno možete milovati i maziti dok vas one promatraju svojim velikim, slatkim mačjim očima kakve ima malezijska štitasta bogomoljka (Rhombodera basalis).

Prilikom odabira kukca za kućne ljubimce, kupci pažnju najčešće obraćaju na njihov oblik, veličinu, boje i ponašanje. Cijeni se i to koliko je neka vrsta rijetka ili koliko je lako brinuti o njoj.

Bogomoljke su relativno nepoznata vrsta i puno se toga još ne zna o njihovoj biologiji, rasprostranjenosti i ugroženosti; pretpostavlja se da postoji čitav niz neotkrivenih podvrsta.

Talijanski i američki biolozi i entomolozi nedavno su objavili i prvi pregled zasad još nereguliranog tržišta bogomoljkama. Istraživanje provedeno u 28 zemalja pokazalo je kako tipični uzgajivač ili kolekcionar ima između 19 i 30 godina, te da bogomoljke kupuje uglavnom iz osobne znatiželje ili znanstvenog zanimanja. Za jednog kukca spremni su potrošiti više od 30 dolara, a većini su primjerci lijepih vrsta draži od onih rijetkih.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.