Svi su ludi za slikama Chelsea Ryoko Wong

Nakon serije izložbi umjetnice iz San Francisca, očito je da se publika ne može zasititi prizora jednostavnih, svakodnevnih radosti koje im u svojim koloristički bogatim radovima nudi Chelsea Ryoko Wong

event 18.05.2022.
Edited_SF210720-Chelsea_Wong-06-smaller

Kada je Chelsea Ryoko Wong, kalifornijska umjetnica azijskog podrijetla, počela raditi na slici “After the Dentist with Dad” (Kod zubara s tatom), ona se poigrala sa svojim sjećanjima. Naime, svog je oca prikazala onakvim kako izgleda danas, kad su mu 84 godine, a sebe je naslikala kao djevojčicu.

Pečene patke koje se njišu iznad pulta i vesele pločice u boji na izlogu podsjećaju na pročelja Kineske četvrti San Francisca i istovremeno podsjećaju na obiteljsku tradiciju čašćenja kantonskim specijalitetom nakon svake posjete zubaru u rodnom Seattleu… Mnogi njeni radovi slave jednostavne, istinske užitke druženja. I dok djela kao što su “Ribarice” ili “Čaj od mente u sauni tijekom zalaska sunca” odražavaju intimnost trenutka koji dijele dvije osobe, ona je ipak poznatija po scenama prikazanih u slikama “Moderna gozba” ili “Dagnje na maglovit dan” na kojima grupe prijatelja i poznanika s veseljem dijele obrok ili zajednički krstare kalifornijskom prirodom.

Ovi ležerni planovi otvoreni su poziv gledateljima i daju im osjećaj da se mogu pridružiti ljudima na slikama.

U stalnom vrtlogu vijesti o podjelama, nasilju i društvenoj regresiji, odražavanje istinske raznolikosti i uključenosti može se činiti kao radikalan, politički nabijen čin. Za Wong, to je jednostavno onako kako ona doživljava svijet. Njezin otac je profesor političkih znanosti iz Hong Konga, čija je obitelj živjela pod japanskom okupacijom. Njezina majka je Amerikanka japanskog podrijetla, čija je obitelj Drugi svjetski rat provela u američkim logorima za internirane Japance. Njezine tri polusestre napola su crnkinje i napola Japanke.

“Svi imamo vrlo različite priče o podrijetlu, ali odrasli smo kao obitelj, i još uvijek smo obitelj”, objašnjava Wong, samouka slikarica koja je studirala grafički dizajn. Njene su slike sve traženije i ona jednostavne ne stigne slikati tako brzo kako njeni radovi nalaze kupce. A jedan pogled na njene radove daje odgovor zašto.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.