Sve što treba znati o serumima s vitaminom C

Prije nego krenete koristiti serum s vitaminom C dobro je znati sljedeće stvari

event 28.06.2022.
Sve što treba znati o serumima s vitaminom C

Serumi s vitaminom C posljednjih godina su postali iznimno popularni zbog svoje učinkovitosti. Vitamin C je moćan antioksidans koji posvjetljuje tamne mrlje, briše sitne bore i štiti od slobodnih radikala koji nastaju uslijed zagađenja i izloženosti UV zrakama. S vremenom slobodni radikali oštećuju kožu, što dovodi do prijevremenog starenja i povećanja rizika za razvoj raka. Stoga je itekako važno zaštiti kožu od UV oštećenja antioksidansom, ali i kremom sa zaštitnim faktorom.

Važno je znati da nisu svi proizvodi za kožu s vitaminom C jednaki. Ponekad mogu biti nadražujući ili nepraktični za upotrebu. Proizvodi s vitaminom C su najčešće u obliku seruma, no možete odabrati i mlijeko za čišćenje, hidratantnu kremu pa čak i kremu za sunčanje s vitaminom C. Prije nego krenete koristiti serum s vitaminom C dobro je znati sljedeće stvari:

Koristite ga ujutro
Ako želite najbolji učinak serume s vitaminom C koristite ujutro. Svi proizvodi koji sadrže taj vitamin trebali bi se koristiti ujutro kako bi štitili kožu tijekom dana, kad je UV zračenje najjače. Imajte na umu da vitamin C postaje manje učinkovit kad se izloži svjetlosti. Važno mu je i dati vremena da se apsorbira u koži prije nego što se izađe iz kuće.

Ispod hidratantne kreme
Kad je riječ o serumima s ovim vitaminom, nanesite ih uvijek na netom očišćenu kožu, no prije nego što nanesete hidratantnu kremu. Sve su češći na tržištu i hidratantni proizvodi koji sadrže ovaj antioksidans pa, ako odaberete njih, onda ih nanesite na kraju svoje jutarnje njege kože.

Različite koncentracije vitamina C
Različiti proizvodi sadrže različite koncentracije vitamina C. Koncentracija se kreće od 5 pa do 30 posto. Osobe sa suhom kožom trebale bi koristiti proizvode s nižom koncentracijom, primjerice oko 5 posto, jer su tada manje šanse da će im nadražiti kožu. Osobe s masnom kožom ili s problemom pigmentacija trebale bi koristiti proizvode s većom koncentracijom. Imajte na umu da učinak nakon 20 posto više ne raste, već ostaje isti pa ne treba tražiti po svaku cijenu najveću koncentraciju.

Sve što treba znati o serumima s vitaminom C

Ne kombinirati istovremeno s benzoil peroksidom i retinolom
Vitamin C se obično dobro podnosi i siguran je, no ako imate osjetljivu kožu, možete osjetiti blago peckanje koristite li ga istovremeno kad i proizvode za piling ili proizvode koji sadrže kiseline. Sastojak kojeg se svakako trebate kloniti dok koristite kremu ili serum s C vitaminom je benzoil peroksid jer on može oksidirati vitamin te ga tako učiniti manje učinkovitim. Proizvode koji sadrže benzoil peroksid možete koristiti, ali ne istovremeno kad nanosite i proizvod s C vitaminom.

Može se koristiti s retinolom, no bolje ne istovremeno
Vitamin C se možete koristiti s retinolom, no bolje ne u isto vrijeme. Oni najbolje učinke daju u različitim uvjetima, a istodobno korištenje čini ih manje učinkovitim. Osim toga, koristite li ih istodobno, može doći do nadraženosti kože pa je možda najbolje ih koristiti u različito doba dana. Stručnjaci obično preporučuju proizvode s vitaminom C ujutro, a one s retinolom navečer.

Treba biti bezbojan ili boje slame
Serum s vitaminom C bi trebao biti bezbojan ili imati svijetlu boju slame. Ako oksidira, postat će žut ili smeđi, a tada je i manje učinkovit. Možete ga koristiti, ali nećete imati mnogo koristi od njega. Takvi proizvodi, doduše vrlo rijetko, mogu izazvati to da koža na koju ste ih nanijeli postane žućkasta.

Osjetljivost na svjetlo i zrak
Vitamin C može biti osjetljiv na svjetlo i zrak. Kad se izloži tim faktorima, oksidira i pretvara se u dehidroaskorbinsku kiselinu koja je manje stabilna i učinkovita. Stoga se takvi proizvodi trebaju čuvati u pakovanjima koja su zatamnjena i koja ograničavaju kontakt sa zrakom.

Različite vrste vitamina C za različite proizvode
Na različitim tipovima proizvoda može se pročitati da sadrže različite tipove vitamina C. Neki od njih su stabilniji, što znači da neće tako brzo oksidirati, a neki od njih imaju različita svojstva i prikladniji su za određene tipove kože. Na primjer, L-askorbinska kiselina i natrijev askorbil fosfat su topivi u vodi, što znači da bi trebali biti prisutni u proizvodima koji su laganiji i koji su prikladniji za masnu kožu. Za zrelu i suhu kožu bolje odgovaraju proizvodi koji sadrže oblik vitamina C koji je topiv u masti, poput askorbil-palmitata i tetraheksildecil askorbata.

Autorica: Vedrana Sunko

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.