Sunčeva svjetlost donosi i niz prednosti za naše zdravlje

Ima li što ljepše od prirodnog izgleda i umjereno preplanule kože zdravog sjaja?! Vrijeme je da punim plućima uživamo u svakoj zraci, no važno je tome pristupiti savjesno Sunce je važno za naše zdravlje, ali može imati i povoljan i štetan učinak, ovisno o dužini i učestalosti sunčanja, o intenzitetu sunčeva svjetla i individualnoj osjetljivosti. Tijekom ljetnih mjeseci važno je zaštititi se od prejakog sunca i izbjegavati ga pri visokim temperaturama, ali to ne znači da biste trebali cijelo ljeto provesti u hladu. Dokle god se suncu izlažete u umjerenim količinama i uz potrebnu zaštitu, ono će imati pozitivno djelovanje na organizam

event 21.07.2022.
A,Young,Woman,Sits,On,The,Beach,In,A,Straw

POBOLJŠAVA SAN
Tijelo proizvodi melatonin koji je presudan za to da utonemo u san. Sunčevo svjetlo regulira cirkadijalni ritam govoreći tijelu kada treba povećati i smanjiti razinu melatonina. Kada se izlažemo suncu, naše će tijelo bolje proizvoditi melatonin pa zbog toga imamo onaj divni osjećaj opuštenosti tijekom boravka na plaži.

ČINI NAS SRETNIJIMA
Sunčeva svjetlost utječe na receptore u mozgu koji su zaslužni za naše raspoloženje te povećava razine serotonina i endorfina, hormona koji nas čine opuštenima i sretnima.

UBLAŽAVA SIMPTOME KOŽNIH BOLESTI
Kod nekih kožnih bolesti, kao što su psorijaza i atopijski dermatitis, djelovanje UV zraka djeluje učinkovito na kožu i stanje vaše kože ljeti se može popraviti do 80 posto.

­ČUVA ZDRAVLJE KOSTIJU
Najbolji način za dobivanje vitamina D, ključnog za zdrave i jake kosti, upravo je preko upijanja sunčeve svjetlosti. Izlaganje suncu poboljšava apsorpciju kalcija, najzastupljenijeg minerala u ljudskom tijelu, koji ima važnu ulogu u izgradnji zdrave koštane mase.

PREPLANULA PUT POČINJE U HLADNJAKU
Na lijepo preplanuloj puti možete početi raditi prije odlaska na more tako da u prehranu uvrstite namirnice koje potiču proizvodnju melanina. Neka vam na jelovniku redovito budu sve vrste ribe, mrkva, špinat, avokado, mango, banane i kikiriki.
Kakao maslac i maslinovo ulje, osim što pomažu koži jer je čine bakrenastijom i mekšom, potiču brže tamnjenje. No te namirnice ne štite od UV zraka.
Osim sastojaka koje možemo nanositi na kožu, postoje namirnice koje će nas od sunca štititi iznutra. Najbolji izbor je hrana bogata karotenoidima, biljnim pigmentima potrebnim za stvaranje melanina, kožnog pigmenta koji nas štiti od opeklina i odgovoran je za tamnjenje. Stoga tijekom ljetnih dana povećajte unos lubenice, papaje, kukuruza, rajčica i crvenoga grejpfruta.

TREBAMO LI SVI ZAŠTITU OD SUNCA?
Ljetne vrućine i visoke temperature podrazumijevaju i visoku izloženost štetnim UV zrakama. Da bismo uživali u suncu bez kompromisa, ne trebamo samo spakirati kofere, nego se i pravodobno zaštititi. Zato bi zaštitna krema za sunčanje trebala biti neizostavan proizvod u svakoj kozmetičkoj torbici bez obzira kojem tipu pripadate – mediteranskom ili skandinavskom. Dermatolozi inzistiraju da je nanošenje krema protiv UV zraka nužno i obavezno, i kod djece i odraslih, kako bi se zaštitili od opeklina i oštećenja DNK koji mogu nastati kao posljedice zračenja štetnim UV zrakama. Nitko ne bi trebao izbjegavati zaštitu na koži, ali trebali biste biti oprezni pri kupnji krema i losiona te dobro proučiti sastav i deklaraciju proizvoda te ustrajati u nanošenju onih proizvoda koji vam po sastavu više odgovaraju.
Kreme čija se zaštita temelji na fizičkom, a ne kemijskom blokiranju UV zraka najbolji su izbor. To su uglavnom proizvodi na bazi cinkova oksida ili titanijeva oksida koji ne prodiru u kožu, nego oko nje stvaraju zaštitni sloj od kojeg se sunčeve zrake odbijaju. Bez obzira na to koji SPF ima krema koju ste odabrali, ona će vas uglavnom štititi od sunca oko dva sata pa je treba nanositi više puta.

Ovu i slične teme pronađite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK.

Tekst: Danijela Arbutina

Fotografije: Shutterstock

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.