Success club by Iva Bele: U redu je reći – NE

Trenerica načela uspjeha i poslovna konzultantica Iva Bele podsjeća nas koliko je važno cijeniti sebe, svoje vrijeme i interese, a ne stalno ugađati drugima tako da iznevjerimo sebe

event 30.11.2020.
Iva Bele

Često smo spremniji iznevjeriti sebe nego druge. Kad spoznamo da je reći ne nečemu za što nemamo vremena, što nas ne veseli i ne zanima, zapravo reći DA onome što volimo, počinjemo uviđati koju čarobnu moć ima tako mala riječ NE. Kada shvatimo dogovore koje napravimo sami sa sobom ili svoje aktivnosti kao vrijedne i prioritet, počet ćemo sve više govoriti NE onim aktivnostima kojima se ne možemo kvalitetno posvetiti. Reći ponekad NE drugome je reći DA sebi.

Ovdje se ne radi o odbijanju drugih već o prihvaćanju sebe. Kada vas sljedeći put stisnu za smanjenje cijene za koje uopće nema realnog razloga, znate što ćete odgovoriti – ne može. Često su traženja drugih ispod naše razine prihvatljivog i kada jednom popustimo svom mozgu pokazujemo da ne volimo dovoljno sebe i da smo slabi. Stoga – ne može – ništa manje od onog što zaslužujemo.

Ponekad smo stavljeni u situaciju u kojoj nešto moramo prihvatiti u kratkom roku, prije nego provjerimo svoj raspored. U fazi dok vježbate ovo zauzimanje za sebe, nemojte odmah ispaljivati odgovor na svaki ponuđeni prijedlog. Recite da vam treba vremena za odgovor i da trebate provjeriti svoj raspored. Na to se nitko neće naljutiti a vi ćete dobiti vrijeme za formiranje svog čvrstog stava.

Success Club Tip: Prije formiranja odgovora upitajte sami sebe: je li mi je to važno? Da li me to veseli? Želim li to napraviti? Imam li dovoljno vremena za provedbu? Imam li nešto planirano za to isto vrijeme? Može li to napraviti netko drugi umjesto mene? Ako se ne osjećate dobro pri pomisli na prihvaćanje obaveze ili zadatka, svakako poštuje svoj osjećaj i recite čarobnu riječ iz naslova – ne.

Successful people share, join Success Club www.ivabele.com

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.