STORYBOOK #STORYTELLERS: UPOZNAJTE KREŠIMIRA BUDENA, DIZAJNERA SPEKTAR NAGRADA

Krešimir Buden, priznati zagrebački dizajner, osmislio je i dizajnirao nagradu Spektar. Kao jedan od predvodnika urbane art scene, nametnuo se kao idealno rješenje za kreaciju vizualno-koncepcijskog dijela prvog izdanja Spektra i obogatio ovu glazbenu priču sa šest kipića u bojama novog zvuka

event 01.03.2021.
Danijel Berkovic

U kojem trenutku svoje dugogodišnje karijere grafičkog dizajnera i grafitera shvaćate da u oslikavanju grafita postoji potencijal za dodavanjem dimenzije prostora i u konačnici izradom graffiti art skulpture?

Ljubav prema trećoj dimenziji je prisutna od najranije dobi kad sam kao dječarac crtao automobile i motore iz svih mogućih kuteva. Nakon prvih pokušaja crtanja graffita inspiriranih hip hop kulturom i MTV spotovima, počeo sam dodavati treću dimenziju i nemoguće perspektive svojim slovima. Logičan put svakog kreativca je istraživanje i likovni napredak. Stalno sam se pitao kako bi jedan takav crtež na papiru ili zidu izgledao kao stvaran objekt kojeg promatrač može obilaziti, okretati, ući u njega, igrati se svjetlom i sjenama. Stoga, nakon gotovo trideset godišnjeg prisustva na domaćim i europskim zidovima svojim grafitima odlazim u područje objekta, volumena i tražim u njima skulpturalnost odvajajući ih od zidova i njihove dvije dimenzije dajući im novu formu.
Bio je to prilično zahtjevan posao, jer započeo sam nešto o čemu nisam znao ništa. Ali za mene je kao umjetnika bilo prilično izazovno istraživati nove oblike i mogućnosti.

Vaše Splash skulpture krase zidove domova po cijelom svijetu, a izložene su u čak 14 galerija od New Yorka do Pariza. Kako je nastala ideja za prvu Splash skulpturu?

Prve slične skulpture su nastale kao dio eksponata moje samostalne izložbu 2013. godine. Bila je to moja prva samostalna izložba i dao sam sve od sebe da stvorim 13 inovativnih skulptura u nekoliko različitih serija baziranih na graffiti ikonografiji. Jedna od serija su bile limenke spreja koje, zaustavljene u prostoru i vremenu, bacaju boju na zid i tvore neku novu priču. Reakcije publike bile su toliko dobre da sam odlučio napraviti seriju manjih objekata, praktičnijih za slanje, bržih za izradu i cijenom pristupačne širokoj publici. Pritom sam iskoristio svoje dugogodišnje iskustvo u grafičkom dizajnu i reklamnoj industriji i pustio ih u svijet bez velikih očekivanja. U početku su poslužili kao unikatni božićni pokloni prijateljima, ali tijekom vremena i neograničenim online mogućnostima, Splash skulpture su našle svoje mjesto na zidovima kolekcionara i galerija širom svijeta. Sretan sam jer surađujem s brojnim galerijama od New Yorka i Miamija, preko cijele Europe pa sve do Novog Zelanda, koje su prepoznale tržišni potencijal u mojim radovima.

Danijel Berkovic

Pretpostavljamo da je potrebno podosta vremena i strpljenja od novoosmišljene ideje do realizacije nove skulpture. Kakva je radna atmosfera u Vašem studiju u Zagrebu i odvijaju li se svi radovi na skulpturama upravo tamo?

Nakon godina stvaranja u potpuno neprikladnoj garaži, imam radni prostor koji je podijeljen na dva djela – hardcore radni u kojem se farba, brusi, reže, pili i odvojeni “uredni”, u kojem su dizajn i foto studio smješteni u ugodnom ambijentu. Proces stvaranja je dugotrajan, zahtjeva puno strpljenja, pokušaja i grešaka. Većina radova nastaje u mom ateljeu, osim kada ideja nadmaši moja znanja i tehnološke mogućnosti. Tada se obratim svojim prijateljima i suradnicima koji su izuzetno važan dio procesa stvaranja i bez kojih bi završni dojam bio amaterski. Kreativnost i entuzijazam su zarazni i mnogi žele biti dio potencijalno lijepe priče.
Vjerujem da čovjek nema dovoljno velike snove ako misli da ih sam može ostvariti.

Poznato je da djelujete kao grafiter i dizajner, no činjenica da ste strastveni motorist manje je poznata. ”Carbon Dream” jedna je od skulptura koja ujedinjuje Vaše ljubavi prema grafitima, skulpturi i motociklizmu. U kojem segmentu se motociklizam zapravo spaja s umjetnosti grafita i skulpture?

Što se mene tiče, motori i umjetnost imaju puno toga zajedničkog – adrenalin, emocije, ljubav, istraživanje, meditacija, strast…
Strast prema motorima prisutna je od moje najranije dječačke dobi. Ljubav prema brzini i potreba za uličnim nadimkom prilikom ilegalnih graffiti aktivnosti, spontano su još u tinejdžerskoj dobi spojeni u nadimak “2Fast”. Smatram se posebno sretnim što svakodnevno uživam u te dvije ljubavi već dugi niz godina. Velika skulptura “Carbon Dream” izložena 2018. godine na izložbi u Galeriji na katu u KIC-u je nastala upravo kao hommage moje dvije ljubavi – dizajn motocikala/automobila i grafita spaja svojim dinamičnim oblikom, a posebice materijalom od koje je napravljena – karbonskim vlaknima – tehnološki najnaprednijim materijalom današnjice koje se koristi u motosportu, avijaciji i istraživanjima svemira.
Također, volim misliti da sam bogat čovjek, jer svaki put kad sjednem na motor, osjećam se kao da sam dobio na lutriji. Obožavam motore od kad znam za sebe i uživam u svakom pređenom milimetru. Nešto što malo ljudi doživi, a ja ne mogu ni samom sebi objasniti. Od malih nogu zanimalo me samo crtanje i motori. Sa šest godina sam znao sve tada aktualne modele – kako se zovu, koliko kubika imaju i koliko idu na sat… Sanjao sam ih do 24-te godine kada sam skupio novce za prvi, kupio ga, sjeo na njega i krenuo kao da ga vozim cijeli život.

Danijel Berkovic

Unatoč utjecajima pandemije, Vaša 2020.godina prošla je u fokusiranom radu na Splash skulpturama i radu s partnerskim galerijama. Imate li planova za solo izložbe ove godine ako ih bude moguće održati

2020. je bila puna planova i priprema za nekoliko samostalnih izložbi i projekata u Europi. Nažalost planovi su se silom prilika promijenili i jedino što je preostalo je prihvaćanje i prilagodba “novom normalnom”. Nemogućnost putovanja i odgađanje planova me zatvorilo u atelje gdje sam se potpuno fokusirao na rad i suradnju s galerijama širom svijeta koje su bilježile veliki rast online prodaje. U tom izazovnom periodu najvažnije je bilo preživjeti i na neki način se izolirati od vijesti kojima smo bili svakodnevno izloženi. Ja sam našao svoj mir u stvaranju i godina je prošla u sekundi uz kapitaliziran višegodišnji trud.
Neizvjesna godina me naučila da se planovi brzo mijenjaju, a mogućnost prilagodbe stvara nove prilike i još važnije – mir u glavi, koji je neophodan za nove kreacije. Trenutni fokus je na održavanju kvalitetne suradnje s galerijama, a planovi će spontano krenuti čim se vratimo u “staro normalno”.
Svaku priliku za samostalnom izložbom prihvaćam s velikom odgovornošću i pristupam uz jako puno promišljanja i energije. Sve to me iscrpi tjelesno, mentalno i financijski, tako da ću strpljivo čekati smirivanje situacije i biti u punoj snazi za nove izazove.

Gradske fasade Zagreba počeli ste oslikavati još kao tinejdžer, a kreativnost Vas je danas dovela do tolike popularnosti da čak i američku Big Brother kuću krasi Vaš rad. Možemo li još uvijek na ulicama Zagreba susresti Vaše grafite?

Velika je čast što je vrhunska produkcija odabrala moje Splash skulpture kao dio dekoracije vjerojatno najpopularnije kuće na svijetu – američke Big Brother kuće. Također je riječ o neprocjenjivom PR-u zbog ogromne gledanosti tog showa u SAD-u.
Graffiti su prolazni i redovito oslikani novima, tako da je ostalo svega par mojih radova na teško dostupnim lokacijama u Zagrebu. Zadnjih godina jako rijetko oslikavam zidove. Moram priznati da sam se prilično umorio od penjanja ljestvama i teško nalazim inspiraciju za oslikavanje zidova. Trenutno nalazim zadovoljstvo u skulpturi i trećoj dimenziji i to me ispunjava. Uz to, iskreno uživam promatrajući radove mlađih kolega koji svojim talentom stvaraju čuda i uljepšavaju svijet oko nas.

Što bi savjetovali mladim kreativcima koji trenutno traže svoje mjesto na sceni?

Inspiracija nije slučajna, potrebno je puno vježbe, učenja, grešaka… Svakodnevna praksa i puno promišljanja vode do velikih ideja. Svaki kreativac izlaže svoj rad mišljenju i kritici javnosti i za pokazati svojih ruku djelo potrebno je jako puno hrabrosti. U redu je pogriješiti i ne očekujte da svaki vaš rad bude dobar – loš posao dio je procesa i iz njega treba učiti.
Umjetnost je proces učenja i istraživanja s konačnim rezultatom – osobnim zadovoljstvom. Tek kada je čovjek zadovoljan samim sobom, sposoban je stvarati, biti zadovoljan svojim radom, a onda može uljepšati svijet i drugima oko sebe. Sve ostalo će se desiti točno onda kada se treba desiti.

Danijel Berkovic

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.