STORYBOOK #STORYTELLERS: DOBITNICA NAGRADE SPEKTAR ZA NAJBOLJI WORLD MUSIC ALBUM U 2020. GODINI JE SANJA MARKOVIĆ

Sanja Marković beogradska je jazz pjevačica, skladateljica, multi-instrumentalistica i producentica. Njezin uspješni debi album ”Ascension” umjetnička je zbirka pjesama koje govore o ljubavi i čovječanstvu, čime Sanja osvaja Spektar nagradu za najbolji World music album 2020. godine. Album je izdan pod talijanskim izdavačem A.MA Records

event 12.02.2021.
world1

Sanja Marković vrhunska je jazz glazbenica s dugogodišnjim boravkom na istočnoj obali SAD-a i diplomom beogradskog FMU-a. Uz sudjelovanje na raznim glazbeno-kazališnim izvedbama, Sanja je aktivno nastupala kao jazz pjevačica i gitaristica u bendu ”Brazilian Jazz Collective”. Novo poglavlje njezine karijere započelo je izdavanjem autorskog albuma ”Ascension” u proljeće 2020.godine.

Vaša vizija ostvarena kroz glazbu uspješno kreira atmosferu pripovijedanja i maštovitog prikaza života i čovječanstva. Vaša inspiracija dolazila je (kako ste i sami izjavili) ”godinama, ponekad i u snovima”. Kakav je bio put stvaranja albuma ”Ascension”?

Pretpostavljam da je kratak odgovor jednako nemoguć koliko i neprihvatljiv…? Ako pričam o putu stvaranja albuma pisaću o putu stvaranja pjesama i realizaciji samih mastera.
Pjesme koje su na album ušle kao autorske izdržale su sve estetske kriterije koje sam sebi bila zadala. Kako i ja tragam za uzvišenim u čovjeku, tako su i ove pjesme to morale reflektirati. Neke od tema, poput Ascension su nosile značenje u koje sam morala uroniti. Iskazati istinu u umjetnosti nije lak zadatak jer ju je jedino moguće reći kroz sebe. Ako je tema čovječanstvo, univerzalna ljubav, rat i mir, onda takvo hodanje po žici može lako završiti katastrofalnim promašajem. Tu mi je umnogome pomogao Walt Whitman, koji i danas nastavlja živjeti apsolutno istim intenzitetom kroz svoju poeziju i esencijalnost koji iz nje izvire. Njegovi stihovi su započeli pjesmu Ascension, a kada sam se osjetila dovoljno sigurnom, sama sam je završila. Ova pjesma je bila jezgra projekta od samih početaka.
Tekstove pišem teško i – smijat ćete se, oblikujem ih iz nemuštog jezika kojim vokaliziram melodiju pjesme. Tako je nastao tekst za Sovereign State of Mind, koja je bila instrumental. Naslov se “pojavio” iz velike muzičke triole teme, ali klesanje ostatka teksta iz neartikuliranog jezika je uspješno završilo pripovijedanjem jedne suštinski vrlo osobne priče iz mog života.
Tema Zhega (naša riječ “žega”) je nastala u snu, a realizacija cijelog aranžmana predstavlja krik izazvan nestajanjem šuma – konkretno, uništavanjem šuma na planini Zlatibor, čije prirodne ljepote strahovitim tempom uzmiču pred kranovima i bagerima bezumne gradnje.  
Osnovna tema u Sun je također nastala u snu, a tekst se kasnije priključio kao prepjev stare srpske lirske poeme “Sunce se djevojkom oženi”.
Nanya znači “ljubav” na kenijskom jeziku Igbo.  Moja kćerka se zove Manja… Ona je ljubav na jeziku iznad svih jezika.  
The Mystery of Man je pjesma jednog od meni najomiljenijih kompozitora i aranžera Francy Bolanda. Nju je prvi i posljednji put pjevala Sarah Vaughan u ‘One World One Peace’ – The Poems Of Pope John Paul II. Ovu pjesmu sam s Big Bendom RTS-a izvela u svom aranžmanu na Kolarcu.
It Has Always Been je mantra za mir koja je nastala par dana uoči prvog snimanja…
Sve ove ideje su prvo nastale i mogu se i dalje čuti kao nesavršeni solo demo snimci na mom SoundCloud profilu.
Ove skice su muzičari dobili uz reharmonizirane lead sheetove i aranžmane. Snimanje sam vodila ja kao producent uz sjajne snimatelje i pomoćnike imenovane na albumu. Materijal je sniman u više studija. Imala sam sreću da projekt podrže dva sponzora – Sokoj i Esensa Burra. Put do pravog izdavača je bio jako dug. Željela sam napravila ploču i to sam ostvarila uz A.MA Records, na čelu s Antoniom Martinom iz Italije. Album je u travnju 2020 izašao kao prvo vinil izdanje ove kuće.

”Ascension” je dobio veliku zapaženost i pozitivne kritike nakon objavljivanja. Kakav je Vaš pogled na album bio prilikom njegove izrade, a kakav je sad?

Jedino što se u stvari nije mijenjalo od početka jest moje viđenje albuma i muzike na njemu. Duboko sam vjerovala u njegov sadržaj i poruku. Dok nisam snimila materijal osjećala sam grozničavu urgentnost da materijal izađe jer je nešto u meni govorilo da su velike promjene pred nama. Ispostavilo se da nisam pogriješila jer se svijet do neprepoznatljivosti promijenio. Vreme za ljubav i borbu za nju je odavno tu. (Udaramo snooze na alarmu predugo…)
Svijetu treba više smisla, uzvišenosti, istine i ljubavi, i poziv na ove vrijednosti je po meni neophodan. Da nije bilo ove “misije” ovaj album možda uopće ne bi ni postojao.

Na albumu se ističe Vaš fantastičan duboki glas. U kojem trenutku svog glazbenog života ste shvatili da je vrijeme da zapjevate?

Hvala najljepše. To je „mali glas koji nije glasan, ali uči da bude“, kako kaže divna Becca Stevens. Pjevam od prvih godina života bez razmišljanja. Od tog vremena, s jednim dugim periodom pjevanja u agoniji, prvi put imam čistu potrebu sada. Ne radi se ni samo o tome što imam svoj materijal, već je razlog to što sam se konačno oslobodila svojih okova. Pjevanje je najdirektniji izraz i učim sebe kako da sve što radim iz tog tihog centra punog ljubavi za sve. Košarka pomaže. Tu je sve pojednostavljeno potpuno jer lopta uđe u koš onda kada živim iz srca. Moj moto je bio i ostaje: „Loud O my throat, and clear O soul!“ (W.W.).

Osim mnoštva suradnika na studijskom albumu, u svirkama uživo također surađujete s bendom od nekoliko ljudi. Što je važno kod dobre suradnje s kolegama glazbenicima i na koji način ih odabirete za suradnju?

U suštini, za odabir muzičara vodila sam se muzičkim kvalitetom ljudi. Birala sam ih na osnovu zahtjeva u samim aranžmanima. S obzirom na to da sama nisam virtuoz na instrumentima, angažirala sam najbolje raspoložive muzičare kako bih ideju do kraja izvela onako kako sam zamislila.
Album, koncert i organizaciju sam radila gotovo sama. Uz par prijatelja koji su to ostali i poslije snimanja, par njih koji su to prestali da budu i onih koje sam usput stekla, ovo je bilo prilično osamljujuće iskustvo. I pored toga, produkcija albuma Ascension predstavlja jedno od najljepših i najprirodnijih iskustava u mom životu.

Kakvo je Vaše mišljenje o spoju modernog jazza i rap glazbe? Biste li ikad surađivali s rap izvođačem i iskoristili svoje produkcijske vještine na rap jazz materijalu?

Jazz u širem smislu i Hip Hop su od početka isprepletani i nastavljaju da budu negdje ispod radara mainstream-a gdje, čini mi se sva muzika koja nosi veći smisao ima sudbinu da ostane. Kultura hip hop-a je još jedan fantastičan izraz slobodoumlja. Rap je odličan medij za iskazivanje poruka i ideja. Moderan jazz i rap? Svakako. I ja ubuduće planiram da inkorporiram više spoken-word poezije, a suradnje sa stvaraocima svih supstancijalnih žanrova su dobrodošle uvijek.
Fun fact kada ste pomenuli produkcijske vještine: “Spektar” je igrom slučaja i naziv Zagrebačkog funk/fussion benda iz 70-tih koji je oformio bliski porodični prijatelj Enco Lesić – producent i kompozitor u čijem studiju sam provela veliki dio svog djetinjstva. Neka od najranijih sjećanja su snimanja reklama i ‘muvanje’ između laktova tadašnje muzičke elite koja je arbitrirala kod Enca u studiju. Ljubav prema producentništvu je dalje zasađena I razvijana uz mog oca Vladimira Markovića – kompozitora, muzičara i dirigenta, koji je petnaest godina bio muzički producent u Studiju 6 Radio Beograda. Ovo je čuveni studio koji je dom za Big Band RTS-a i dalje, a za mene bio prva škola.

Imate li možda u pripremi novi materijal i hoćemo li Vas slušati uživo kada se vrate koncerti?

Da. Materijal za drugi album je u stvaranju. Radujem se jako ponovnom radu.

Planiram turneju s Ascension materijalom ove godine, ali kako mi je tužno da gledam maskirane muzičare na bini i prazne sale, ne znam kada će to biti. Online koncerte ne želim nikome, pa ni sebi. Moguć je jedan tribute projekata, ali neću odavati detalje. O svemu ću obavijestiti publiku na vrijeme.

Život je stao, a cijeli svijet našao se u kolektivnoj krizi zbog utjecaja pandemije. Gdje se, po Vašem mišljenju, može pronaći trenutak koji ima snagu ”uzdići čovjeka na viši nivo” iznad negativnih događanja koja svaki dan utječu na cijeli svijet?

Život ne staje. To je prva stvar koju trebamo imati na umu, iako mjere kao što su zaključavanje, policijski sat i karantena jasno idu protiv njega. San svakog vladara je da vlada. San svakog umjetnika je da stvara. Bez obzira na sve, ne prestajemo jesti, disati, povezivati se, razgovarati, živjeti i voljeti.

Trenutak je jedan, a mjesto koje ima snagu uzdići čovjeka na “viši nivo” je u grudima svakog od nas. To je jedno tiho i prostorno mjesto koje čeka da ga ispunimo ljubavlju. Tada sve postaje moguće.

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.