STORYBOOK #STORYTELLERS: DOBITNICA NAGRADE SPEKTAR ZA NAJBOLJI WORLD MUSIC ALBUM U 2020. GODINI JE SANJA MARKOVIĆ

Sanja Marković beogradska je jazz pjevačica, skladateljica, multi-instrumentalistica i producentica. Njezin uspješni debi album ”Ascension” umjetnička je zbirka pjesama koje govore o ljubavi i čovječanstvu, čime Sanja osvaja Spektar nagradu za najbolji World music album 2020. godine. Album je izdan pod talijanskim izdavačem A.MA Records

event 12.02.2021.
world1

Sanja Marković vrhunska je jazz glazbenica s dugogodišnjim boravkom na istočnoj obali SAD-a i diplomom beogradskog FMU-a. Uz sudjelovanje na raznim glazbeno-kazališnim izvedbama, Sanja je aktivno nastupala kao jazz pjevačica i gitaristica u bendu ”Brazilian Jazz Collective”. Novo poglavlje njezine karijere započelo je izdavanjem autorskog albuma ”Ascension” u proljeće 2020.godine.

Vaša vizija ostvarena kroz glazbu uspješno kreira atmosferu pripovijedanja i maštovitog prikaza života i čovječanstva. Vaša inspiracija dolazila je (kako ste i sami izjavili) ”godinama, ponekad i u snovima”. Kakav je bio put stvaranja albuma ”Ascension”?

Pretpostavljam da je kratak odgovor jednako nemoguć koliko i neprihvatljiv…? Ako pričam o putu stvaranja albuma pisaću o putu stvaranja pjesama i realizaciji samih mastera.
Pjesme koje su na album ušle kao autorske izdržale su sve estetske kriterije koje sam sebi bila zadala. Kako i ja tragam za uzvišenim u čovjeku, tako su i ove pjesme to morale reflektirati. Neke od tema, poput Ascension su nosile značenje u koje sam morala uroniti. Iskazati istinu u umjetnosti nije lak zadatak jer ju je jedino moguće reći kroz sebe. Ako je tema čovječanstvo, univerzalna ljubav, rat i mir, onda takvo hodanje po žici može lako završiti katastrofalnim promašajem. Tu mi je umnogome pomogao Walt Whitman, koji i danas nastavlja živjeti apsolutno istim intenzitetom kroz svoju poeziju i esencijalnost koji iz nje izvire. Njegovi stihovi su započeli pjesmu Ascension, a kada sam se osjetila dovoljno sigurnom, sama sam je završila. Ova pjesma je bila jezgra projekta od samih početaka.
Tekstove pišem teško i – smijat ćete se, oblikujem ih iz nemuštog jezika kojim vokaliziram melodiju pjesme. Tako je nastao tekst za Sovereign State of Mind, koja je bila instrumental. Naslov se “pojavio” iz velike muzičke triole teme, ali klesanje ostatka teksta iz neartikuliranog jezika je uspješno završilo pripovijedanjem jedne suštinski vrlo osobne priče iz mog života.
Tema Zhega (naša riječ “žega”) je nastala u snu, a realizacija cijelog aranžmana predstavlja krik izazvan nestajanjem šuma – konkretno, uništavanjem šuma na planini Zlatibor, čije prirodne ljepote strahovitim tempom uzmiču pred kranovima i bagerima bezumne gradnje.  
Osnovna tema u Sun je također nastala u snu, a tekst se kasnije priključio kao prepjev stare srpske lirske poeme “Sunce se djevojkom oženi”.
Nanya znači “ljubav” na kenijskom jeziku Igbo.  Moja kćerka se zove Manja… Ona je ljubav na jeziku iznad svih jezika.  
The Mystery of Man je pjesma jednog od meni najomiljenijih kompozitora i aranžera Francy Bolanda. Nju je prvi i posljednji put pjevala Sarah Vaughan u ‘One World One Peace’ – The Poems Of Pope John Paul II. Ovu pjesmu sam s Big Bendom RTS-a izvela u svom aranžmanu na Kolarcu.
It Has Always Been je mantra za mir koja je nastala par dana uoči prvog snimanja…
Sve ove ideje su prvo nastale i mogu se i dalje čuti kao nesavršeni solo demo snimci na mom SoundCloud profilu.
Ove skice su muzičari dobili uz reharmonizirane lead sheetove i aranžmane. Snimanje sam vodila ja kao producent uz sjajne snimatelje i pomoćnike imenovane na albumu. Materijal je sniman u više studija. Imala sam sreću da projekt podrže dva sponzora – Sokoj i Esensa Burra. Put do pravog izdavača je bio jako dug. Željela sam napravila ploču i to sam ostvarila uz A.MA Records, na čelu s Antoniom Martinom iz Italije. Album je u travnju 2020 izašao kao prvo vinil izdanje ove kuće.

”Ascension” je dobio veliku zapaženost i pozitivne kritike nakon objavljivanja. Kakav je Vaš pogled na album bio prilikom njegove izrade, a kakav je sad?

Jedino što se u stvari nije mijenjalo od početka jest moje viđenje albuma i muzike na njemu. Duboko sam vjerovala u njegov sadržaj i poruku. Dok nisam snimila materijal osjećala sam grozničavu urgentnost da materijal izađe jer je nešto u meni govorilo da su velike promjene pred nama. Ispostavilo se da nisam pogriješila jer se svijet do neprepoznatljivosti promijenio. Vreme za ljubav i borbu za nju je odavno tu. (Udaramo snooze na alarmu predugo…)
Svijetu treba više smisla, uzvišenosti, istine i ljubavi, i poziv na ove vrijednosti je po meni neophodan. Da nije bilo ove “misije” ovaj album možda uopće ne bi ni postojao.

Na albumu se ističe Vaš fantastičan duboki glas. U kojem trenutku svog glazbenog života ste shvatili da je vrijeme da zapjevate?

Hvala najljepše. To je „mali glas koji nije glasan, ali uči da bude“, kako kaže divna Becca Stevens. Pjevam od prvih godina života bez razmišljanja. Od tog vremena, s jednim dugim periodom pjevanja u agoniji, prvi put imam čistu potrebu sada. Ne radi se ni samo o tome što imam svoj materijal, već je razlog to što sam se konačno oslobodila svojih okova. Pjevanje je najdirektniji izraz i učim sebe kako da sve što radim iz tog tihog centra punog ljubavi za sve. Košarka pomaže. Tu je sve pojednostavljeno potpuno jer lopta uđe u koš onda kada živim iz srca. Moj moto je bio i ostaje: „Loud O my throat, and clear O soul!“ (W.W.).

Osim mnoštva suradnika na studijskom albumu, u svirkama uživo također surađujete s bendom od nekoliko ljudi. Što je važno kod dobre suradnje s kolegama glazbenicima i na koji način ih odabirete za suradnju?

U suštini, za odabir muzičara vodila sam se muzičkim kvalitetom ljudi. Birala sam ih na osnovu zahtjeva u samim aranžmanima. S obzirom na to da sama nisam virtuoz na instrumentima, angažirala sam najbolje raspoložive muzičare kako bih ideju do kraja izvela onako kako sam zamislila.
Album, koncert i organizaciju sam radila gotovo sama. Uz par prijatelja koji su to ostali i poslije snimanja, par njih koji su to prestali da budu i onih koje sam usput stekla, ovo je bilo prilično osamljujuće iskustvo. I pored toga, produkcija albuma Ascension predstavlja jedno od najljepših i najprirodnijih iskustava u mom životu.

Kakvo je Vaše mišljenje o spoju modernog jazza i rap glazbe? Biste li ikad surađivali s rap izvođačem i iskoristili svoje produkcijske vještine na rap jazz materijalu?

Jazz u širem smislu i Hip Hop su od početka isprepletani i nastavljaju da budu negdje ispod radara mainstream-a gdje, čini mi se sva muzika koja nosi veći smisao ima sudbinu da ostane. Kultura hip hop-a je još jedan fantastičan izraz slobodoumlja. Rap je odličan medij za iskazivanje poruka i ideja. Moderan jazz i rap? Svakako. I ja ubuduće planiram da inkorporiram više spoken-word poezije, a suradnje sa stvaraocima svih supstancijalnih žanrova su dobrodošle uvijek.
Fun fact kada ste pomenuli produkcijske vještine: “Spektar” je igrom slučaja i naziv Zagrebačkog funk/fussion benda iz 70-tih koji je oformio bliski porodični prijatelj Enco Lesić – producent i kompozitor u čijem studiju sam provela veliki dio svog djetinjstva. Neka od najranijih sjećanja su snimanja reklama i ‘muvanje’ između laktova tadašnje muzičke elite koja je arbitrirala kod Enca u studiju. Ljubav prema producentništvu je dalje zasađena I razvijana uz mog oca Vladimira Markovića – kompozitora, muzičara i dirigenta, koji je petnaest godina bio muzički producent u Studiju 6 Radio Beograda. Ovo je čuveni studio koji je dom za Big Band RTS-a i dalje, a za mene bio prva škola.

Imate li možda u pripremi novi materijal i hoćemo li Vas slušati uživo kada se vrate koncerti?

Da. Materijal za drugi album je u stvaranju. Radujem se jako ponovnom radu.

Planiram turneju s Ascension materijalom ove godine, ali kako mi je tužno da gledam maskirane muzičare na bini i prazne sale, ne znam kada će to biti. Online koncerte ne želim nikome, pa ni sebi. Moguć je jedan tribute projekata, ali neću odavati detalje. O svemu ću obavijestiti publiku na vrijeme.

Život je stao, a cijeli svijet našao se u kolektivnoj krizi zbog utjecaja pandemije. Gdje se, po Vašem mišljenju, može pronaći trenutak koji ima snagu ”uzdići čovjeka na viši nivo” iznad negativnih događanja koja svaki dan utječu na cijeli svijet?

Život ne staje. To je prva stvar koju trebamo imati na umu, iako mjere kao što su zaključavanje, policijski sat i karantena jasno idu protiv njega. San svakog vladara je da vlada. San svakog umjetnika je da stvara. Bez obzira na sve, ne prestajemo jesti, disati, povezivati se, razgovarati, živjeti i voljeti.

Trenutak je jedan, a mjesto koje ima snagu uzdići čovjeka na “viši nivo” je u grudima svakog od nas. To je jedno tiho i prostorno mjesto koje čeka da ga ispunimo ljubavlju. Tada sve postaje moguće.

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Da je listopad 2021. postao mjesec posvećen britanskoj glazbenici Adele, jasno je svima koji prate njezin lik i djelo. No, Adele je za svoje obožavatelje spremila još jedno iznenađenje, taman za kraj njezinog mjeseca!

Jacqueline Kennedy Onassis, poznata i kao Jackie O, jedna je od bezvremenskih svjetskih modnih i beauty ikona. Nekadašnja prva dama dobro je znala tajne dobrog izgleda i na koji način je on povezan s imanjem moći. Stoga su njezini beauty rituali i danas predmet velikog interesa. Za njezinu kožu brinuo se poznati dermatolog Erno Laszlo, čija klijentica je također bila i Marilyn Monroe. O njezinoj skincare rutini puno se može saznati iz dokumenta iz 1963. koji je završio i u njujorškom Makeup Museumu

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.