STORYBOOK #STORYTELLERS: DINGOSPO DALI JE DOBITNIK NAGRADE SPEKTAR ZA NAJBOLJI ALTERNATIVNI ALBUM U 2020. GODINI

Dingospo Dali je alternativni rock sastav, osnovan 2011. godine u Beogradu koji nosi epitet jednog od najuzbudljivijih sastava u regiji. Svojim su drugim albumom ‘O nečemu lepom’ osvojili Spektar za najbolji alternativni album

event 24.02.2021.

Dingospo Dali je alternativni rock sastav, osnovan 2011. godine u Beogradu koji nosi epitet jednog od najuzbudljivijih sastava u regiji. Pažnju na sebe skrenuli su nakon pobjede na prvom televizijskom natjecanju demo bendova Bunt Rock Masters 2015. godine u organizaciji Emisije Bunt i drugog programa Radio Televizije Srbije i Radija 202 u kojem je sudjelovalo preko 200 demo bendova. Nakon toga su uslijedili nastupi na brojnim festivalima širom Srbije i zemalja u regiji. Bili su dio programa Arsenal Festivala, Exit-a, Demofest-a u Banjaluci gdje su također došli do finala, Beerfest-a u Beogradu, Zaječarske Gitarijade, Bedem Fest-a u Nikšiću, Park Fest-a u Užicu… Zapažen nastup imali su i u Hali sportova kao gosti švedskog indie-rock sastava Mando Diao u prosincu 2018. Dingospo Dali iza sebe ima 2 studijska albuma:
“Sve dok mislim da je ovo drugi svet” objavljen je u studenom 2017. za prestižnu izdavačku kuću Long Play. Album je visoko ocijenjen od strane muzičkih kritičara, a portal Balkanrock ga je uvrstio u top 30 regionalnih albuma iste godine.

U siječnju 2020. bend je izdao svoj drugi studijski album “O nečemu lepom” za istu, spomenutu etiketu u digitalnom obliku.


Album se našao na Top 25 listi najboljih regionalnih albuma 2020. prema portalu Balkanrock i na Top 50 listi najboljih regionalnih albuma prema portalu Before After.

Dingospo Dali čine Sandra Vidojević – vokal, Nemanja Bulatović – bas gitara, Nikola Vidojević – bubanj, Nikola Mišić – električna gitara, Marko Mićanović – električna gitara

Dingospo Dali na:
Facebook https://www.facebook.com/DingospoDaliBeograd/
Bandcamp https://dingospodali.bandcamp.com/releases
Spotify https://open.spotify.com/artist/3VpzKo1ckawlYx7watnfbX
Instagram https://www.instagram.com/dingospo_dali/


Dingospo Dali, alternativni rock bend iz Beograda, svojim je drugim albumom “O nečemu lepom” sebi prisvojio Spektar za najbolji alternativni album.

Nakon izvrsnog prvijenca “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” nastavili ste u svom tonu, zadržali prepoznatljivi zvuk, ali isto tako i napravili iskorak s drugim albumom. Pokazali ste da vam očito inspiracije ne nedostaje. Kakva je bila atmosfera u vašem studiju Sova kada ste se odlučili da je vrijeme za drugi album te kako je nadalje tekao kreativni proces?

Atmosfera u studiju Sova je uvijek bila inspirativna ne samo za nas već i za mnoge bendove koji tu stvaraju, jer se studio nalazio na 7. katu zgrade Bigz koja je godinama bila središte beogradske alternativne kulture. Zatekli ste nas u veoma teškom trenutku za beogradski underground, jer je zgrada dobila nove vlasnike i trenutno smo u fazi iseljenja. Posebno nam je drago što su oba naša albuma bila inspirirana vibracijom jedne ere koja je na veliku žalost mnogih beogradskih umjetnika, nasilno završena. Studio Sova više neće biti na istoj lokaciji, ali potrudit ćemo se da makar djelić tog duha iz Bigza prenesemo u budući prostor.

Album je vani već godinu dana. Od deset pjesama s albuma, koje su vam najviše prirasle srcu i zašto?

One koje su nam najviše prirasle srcu, najviše smo i promovirali. To su pjesme „Slabost“, „Teheran“ i „Srce“. „Slabost“ je singl koji je najavio izlazak novog albuma “O nečemu lepom” za koju smo angažirali i vrhunskog umjetnika Danijela Stavra koji je za nju snimio i montirao fantastičan spot – za sada najbolji koji imamo. „Teheran“ je obilježila period samoizolacije, što simboličnim tekstom koji opisuje našu čežnju ka slobodi, što našim spotom koji smo snimili mobitelom u prostorijama Sove, jer su nam sve ostale mogućnosti bile uskraćene. Pjesma „Srce“ trebala je predstavljati neki izlazak iz mračnog perioda koji nažalost još uvijek traje. Planiramo predstaviti još jedan singl za neku od ostalih pjesama : „Putokaz“, „Vidokrug“, „Kao pre“.

Osim glazbe, vas kao bend definiraju tekstovi podosta intrigantne tematike. Odakle stižu ideje, što Vas zaokupira u pogledu na život i kako to pretočite u vaš izričaj?

Inspiracija je u svemu. Tekstovi uglavnom dolaze kasnije nakon što muzika već nešto ispriča. To je neki prirodan proces tako da ni sami ne znamo kako se sve to dešava. Imamo neopisivu potrebu za stvaranjem muzike. To nas čini sretnima. To je ono što sigurno znamo, sve ostalo je i nama nejasno…

Što je po vašem mišljenju ključni faktor koji čini određeni album kvalitetnim?

Bitno je da se osjeća iskrena svirka i da su emocije vjerno prenesene, te da album ima neku zaokruženu priču. Sve je to kod nas teško postići jer su snimanja uglavnom vremenski ograničena i mnogo se razlikuju od živih svirki i probi. Želja nam je, da kao velike zvijezde, napravimo jedan legendarni album, koji će premašiti sva naša očekivanja.


Našli ste se u vrlo respektabilnom Spektar društvu te uzeli nagradu u jednoj od kategorija gdje vlada ponajveća konkurencija. Koliko vam to znači u vidu nastavka karijere i prepoznavanja od strane struke na široj razini?

Zahvalni smo vam na pozivu i na ukazanoj prilici da se predstavimo novoj publici. Svako prepoznavanje nam znači i otvara nove mogućnosti. Nismo imali puno prilika da surađujemo s hrvatskom alternativnom scenom. Ovo je korak ka tome i nadamo se da ćemo gajiti tu suradnju.

Svojim dosadašnjim radom ponudili ste dašak drugačijeg i autentičnog zvuka na ovim prostorima. Nagrada Spektar definitivno je potvrda kvalitetnog rada koji postaje zasluženo prepoznat, no koliko ste po Vama dogurali na srpskoj, ali i regionalnoj sceni?

Veoma smo ponosni na ono što smo dosad postigli, s obzirom na to da su nam očekivanja bila sasvim mala kad smo počeli. Svirali smo na prestižnim festivalima u Srbiji i regiji, surađivali smo i upoznali mnogo muzičara i umjetnika s kojima smo se i povezali na prijateljskoj osnovi. Izdali smo dva albuma. Nadamo se da će nam nagrada Spektar otvoriti mogućnost za koncerte u Hrvatskoj u kojoj još uvijek nismo imali prilike svirati.

Ima li Dingospo Dali već novi materijal koji se sprema ili se možda već i spremio tijekom ovog perioda gdje već svima nedostaju koncertni nastupi? Planirate li svoj glazbeni put unaprijed ili ga pak pratite u hodu?

2020. nas je svih naučila da ništa više u životu ne možemo planirati. Željno iščekujemo povratak muzičkih dešavanja, a treći album je već započet kroz mnogobrojne jam-ove i probe. Preostalo nam je da to uobličimo na najbolji mogući način. U planu nam je da nove pjesme obogatimo klavijaturama, što će znatno promijeniti zvuk, a to nam je cilj. Nadamo se da dobre godine za muziku tek dolaze.

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic


Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.