Stella McCartney lansirala supercool torbicu izrađenu od micelija

Još davno prije nego li se o principima održivosti naveliko pričalo, britanska modna dizajnerica Stella McCartney svesrdno se zalagala za prava životinja, alternative životinjskoj koži i krznu te očuvanju ekologije koju modna industrija nikada nije osobito tetošila penjući se suvereno do statusa jednog od najvećih zagađivača u povijesti, no dizajnerica je odlučila biti pokretačica promjena

event 25.05.2022.
Frayme torbica od micelija gljiva by Stella McCartney

Odana svojim principima, McCartney već dugi niz godina pokušava pronaći načine kako da svoje modno djelovanje učini čim održivijim, a sada je predstavila jednu od najvažnijih inovacija kada je riječ o izradi materijala. U suradnji s tvrtkom Bolt Threads kreirala je prvu luksuznu torbicu i to od – gljiva. Riječ je, naime, o ‘koži’ koja predstavlja vegansku alternativu životinjskoj koži, a dobiva se iz micelija, vegetativnog dijela gljiva ili bakterijskih kolonija koja se sastoji od mnoštva razgranatih niti. Da bi materijal bio dovoljno otporan i trajan kao i životinjska koža, trebalo je učiniti brojna testiranja, no čini se da bi koža od micelija uskoro mogla postati dostupnija, barem kada je riječ o luksuznim proizvodima. Bolt Threads je spomenuti materijal nazvao Mylo, a Stellina torbica Frayme Mylo nije prva koju je britanska dizajnerica kreirala rabeći ovaj zanimljivi materijal. Još 2018. godine kreirala je prvi prototip, torbicu Falabella, a 2021. svjetlo dana ugledali su i prvi odjevni komadi.

Frayme Mylo by Stella McCartney, limitirana kolekcija torbi od samo sto komada numeriranih brojevima od 1 do 100

Premda prva takva torbica sada dolazi u komercijalnu prodaju, riječ je o limitiranoj kolekciji od samo sto komada numeriranih brojevima od 1 do 100. U klasičnom obliku polumjeseca i s lancem masivnih karika (koji je također izrađen od recikliranih materijala), Frayme je inspirirana torbicom Falabella, a ručno su je izradili talijanski majstori.

Autorica: Tina Lončar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.