Nekad poslastica rezervirana za careve, a danas ju (s razlogom) obožavaju i chefovi i organizam

Ponekad ih nazivaju carskim povrćem zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba kada su podanici odlazili u berbu za careve, a danas su poznate kao jedna od najzdravijih kulinarskih delicija. Iako imaju iznimna ljekovita svojstva te se koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata, njihova najpoznatija i najpopularnija upotreba je ipak u kulinarstvu. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti idealne su za pripremu laganih i zdravih jela, a organizmu donose niz dobrobiti. Šparoge!

event 18.03.2021.
Shutterstock
Shutterstock

Sezona branja divljih zelenih šparoga traje tijekom proljeća i početkom ljeta, a zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti idealne su za pripremu laganih, zdravih jela. Jedna šalica šparoga ima 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako razmišljate i o mršavljenju.

Šparoge potječu iz porodice ljiljana, a danas postoji preko 300 vrsta šparoga, od kojih je samo 20 jestivih. Osim zelenih šparoga postoje i bijele šparoge, koje su puno skuplje, s obzirom na to da se izdanci čuvaju pokriveni od sunca kako bi se spriječio nastanak klorofila koji šparogama daje zelenu boju. Mnogo rjeđe su ljubičaste šparoge koje okusom podsjećaju na voće te su najukusnije svježe, dok kuhanjem gube boju.

Mlade šparoge sadrže 90% vode, manje količine vitamina C i E te su bogate vitaminom A, B i K. Tu je i eterično ulje, aminokiseline asparagin, tirozin, vanilin, arsen, jantarna kiselina, željezo, fosfor, kalcij, mangan, nešto šećera i merkaptan koji urinu daje karakterističan i jak miris.

Šparoge su iznimno zdrave za jetru, bubrege i pluća, a odlične su i za oboljele od dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

Shutterstock

Izvor su vitamina K, kalcija te magnezija pa pridonose jačanju kostiju, a sadrže i željezo. Izdanci su bogat izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak. Sadrže i inulin- probiotik koji potiče razvoj dobrih bakterija i neutralizira loše bakterije.

Zahvaljujući folnoj kiselini izrazito su zdrave za razvoj fetusa, a folna kiselina i glutamin zajedno pomažu tijelu u zaštiti od karcinoma.

Iako šparoge imaju iznimna ljekovita svojstva te se koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata, njihova najpoznatija i najpopularnija upotreba je u kulinarstvu. Pripremaju se svježe ili kratko termički obrađene dok ne omekšaju, najčešće kao dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao prilog mesnim i ribljim jelima. Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja šparoga na pari je ne duže od 5 minuta.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.