Šest veličanstvenih koktela koji će vas rashladiti u tople ljetne dane

Kokteli su stil života, a ne trend ili snobizam, kako ih mnogi manje informirani prikazuju ili doživljavaju. Utjelovljuju urbanu kulturu i tradiciju i pravi su lakmus papir za umijeće življenja, opću kulturu i životne navike pojedinca. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude.

event 20.07.2020.
GetOriginalImageById

Dok preteču miješanih pića nalazimo još u rimskim vremenima, 19. stoljeće smatra se zorom suvremene miksologije. Njezin otac, Jerry Thomas, knjigom “The Bartender’s Guide”, koja slovi kao biblija struke, udario je temelje barskoj umjetnosti koja je od tada prevalila dug put postavši prava znanost kojoj i znalci i štovatelji pristupaju s poštovanjem i pažnjom. Dolaskom ljeta počinje vrijeme dokoličarenja uz more, čestih zabava i noćnih izlazaka koje će slavni long drinks (“duga” pića) zasigurno učiniti ugodnijim. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. I dok će se neki možda povesti izrekom da je alkohol dobar sluga, a loš gospodar, ne znači da moramo apstinirati od tog “grešnog”, ali ipak jednog od najvećih životnih užitaka koji u odgovarajućim, ali i u malo većim dozama, u nama naglašava ono dobro ili loše. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude. Okružimo se stoga onima koji šire samo dobro, veselje i radost te uz zvuk kuckanja čaša i “sedmoricu veličanstvenih” nazdravimo ljetu, pravom prijateljstvu i ljepoti života!

Horse’s Neck

Ako je vjerovati Daleu DeGroffu, Horse’s Neck ili u prijevodu konjski vrat, jedini je koktel koji je dobio ime po svojoj dekoraciji – spirali limunove korice koja visi s ruba čaše. Osmišljen je 1890-ih godina u čast večere industrijalca C. K. G. Billingsa i otvaranja novih štala u njegovu njujorškom konjičkom klubu Equestrian Club. Iako je bio kreiran za event, koktel tada nije bio poslužen. U originalnoj varijanti ovo piće od američkog whiskeyja (bourbona ili American ryea) sastojalo se samo od ginger alea i limunove korice, a kada mu je početkom 20-ih godina prošlog stoljeća dodan brandy, dobio je naziv Horse’s Neck with a Kick. Koktel Horse’s Neck u filmovima su ispijali Charlie Chaplin, Fred Astaire, a 50-ih godina prošlog stoljeća i Humphrey Bogart i Gloria Grahame. Desetljeće poslije bio je omiljeno piće Kraljevske mornarice, a na zabavama se često služio u vrču uz popularni Gin and tonic.

Tequila Sunrise

Ovaj je koktel ikona američke kulture i nekoliko je priča o njegovu nastanku. Korijene mu treba tražiti u luksuznom Arizona Biltmore hotelu 30-ih ili 40-ih godina 20. stoljeća, gdje je njegovu preteču od tekile, crème de cassisa, svježeg soka od limete i uštrcka soda-vode osmislio barmen Gene Sulit. Prema drugoj priči, Tequila Sunrise bilo je piće dobrodošlice za turiste koji su 50-ih godina prošlog stoljeća posjećivali i danas popularne meksički Cancun i Acapulco. Prema trećoj, osmislili su ga barmeni Bobby Lazoff i Billy Rice iz Trident restorana u Sausalitu u Kaliforniji u vrijeme pomame za tekilom 70-ih godina prošloga stoljeća. Upravo su oni zaslužni za današnji oblik ovog koktela od tekile i cijeđenoga narančinog soka kojem granatina daje izgled sunca na izlasku, kako mu i sam naziv kaže. Koktel je proslavio hit Eaglesa iz 1973. godine, a možda najviše istoimeni film s Melom Gibsonom i Michelle Pfeiffer.

Long Island Ice Tea

Kako i sam naziv kaže, ovaj koktel bojom, ali i okusom, zbog specifičnog spoja sastojaka, podsjeća na ledeni čaj i definitivno je piće za ozbiljne igrače. Prema jednoj od priča, osmislio ga je izvjesni Old Man Bishop 20-ih godina prošlog stoljeća u općini Long Island u Kingsportu u Tennesseeju. Smatra se da je “konspirativna” mješavina nevinim izgledom trebala zavarati branitelje prohibicije. Njegov ju je sin Ransom Bishop usavršio 40-ih godina, a ta je varijanta sadržavala javorov sirup, whiskey i ostalih pet pića u različitim omjerima. No Robert Butt tvrdi da ga je on osmislio 1972. godine u Oak Beach Innu na Long Islandu u New Yorku za jedno natjecanje gdje je trebalo kreirati novu mješavinu s triple secom. Potvrdu te tvrdnje danas može dati mnoštvo živih svjedoka, a okus mješavine gotovo može dočarati lepršave Halstonove haljine dama i zabave u ljetnim rezidencijama otmjenih Njujorčana. Koktel je i filmska i TV zvijezda, a jednoj varijanti pića nije odoljela ni Charlotte, jedna od junakinja serije “Seks i grad”.

Mojito

Ova lista sigurno ne bi bila potpuna bez Mojita. Preteču ovog koktela, prema predaji, osmislio je na Kubi Richard Drake, gusar Sir Francisa Drakea, krajem 16. stoljeća pomiješavši aguardiente, tj. nerafiniranu verziju ruma, s limetom, šećerom i listićima metvice, a piće je prema njegovu nadimku nazvano El Draque. Prema drugoj priči, u 19. stoljeću osmislili su ga afrički robovi s kubanskih plantaža šećerne trske od koje su radili guarapo, sok, a ujedno sirovinu za dobivanje ruma. U istom stoljeću El Draque je postao Mojito kada je aguardiente zamijenio novoproizvedeni, puno laganiji bijeli rum. Sam naziv potječe od afričke riječi mojo, koja znači “začarati”. Prvi recept za Mojito zabilježen je 1931. godine u knjizi “Sloppy Joe’s Bar Cocktails Manual” kada postaje vrlo tražen u havanskim barovima – Sloppy Joe, a posebno u i danas glasovitom La Bodeguiti del Medio, otvorenom 11 godina poslije. Slavi koktela najviše je kumovao Ernest Hemingway koji ga je tu redovito ispijao.

Zombie O kakvoj je mješavini riječ, govori sam naziv koktela. Iako nevinog izgleda, a daju mu ga voćni sokovi koji maskiraju alkohol, zbog ruma, pogotovo onog sa 80 % alkohola, rijetki se mogu pohvaliti da ovo piće mogu popiti bez ozbiljnih posljedica. Piće je, prema predaji, osmislio izvjesni Donn Beach kasnih 30-ih godina prošlog stoljeća u holivudskom restoranu Don the Beachcomber. Poslužio ga je jednom gostu kao lijek za mamurluk kako bi ovaj lakše odradio poslovni sastanak. Gost se nakon nekoliko dana vratio s pritužbom da je tijekom cijeloga putovanja bio doslovno poput zombija pa je ubojiti koktel kršten tim imenom. Koktel je proslavljen 1939. godine u Hurricane Baru tijekom svjetskog sajma u New Yorku, a Don je zbog pokušaja kopiranja recept često mijenjao i držao ga u tajnosti. Upravo zbog toga danas postoji mnoštvo varijanti ovog pića, a ovise o preferencijama barmena i mjestu gdje se ispija.

Mai Tai Prema predaji, ovaj je koktel osmislio Victor Bergeron u restoranu Traders Vic’s 1944. godine u Oaklandu u Kaliforniji kada su ga posjetili prijatelji s Tahitija. Pomiješao je zlatni jamajački rum, curaçao od naranče, šećerni sirup, francuski orgeat i svježe iscijeđeni sok limete. Otpivši prvi gutljaj, oduševljeno su na tahićanskom uskliknuli: “Mai Tai roa ae!”, što u prijevodu znači “najbolji” ili “nema ga na cijelom svijetu”. To mu je bila referenca da koktel uvrsti u ponudu restorana u svom lancu. Koktel je adaptiran deset godina poslije u Royal Hawaiian Hotelu, a tijekom godina recept se poprilično promijenio. Okus ruma obično skriva slojevitost voćnih okusa. Inače, obje su varijante koktela našle nadahnuće u piću QB Cooler, osmišljenom u restoranu Don the Beachcomber 1937. godine.

Autor: Ante Carić 

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.