Šest veličanstvenih koktela koji će vas rashladiti u tople ljetne dane

Kokteli su stil života, a ne trend ili snobizam, kako ih mnogi manje informirani prikazuju ili doživljavaju. Utjelovljuju urbanu kulturu i tradiciju i pravi su lakmus papir za umijeće življenja, opću kulturu i životne navike pojedinca. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude.

event 02.08.2021.
GetOriginalImageById

Dok preteču miješanih pića nalazimo još u rimskim vremenima, 19. stoljeće smatra se zorom suvremene miksologije. Njezin otac, Jerry Thomas, knjigom “The Bartender’s Guide”, koja slovi kao biblija struke, udario je temelje barskoj umjetnosti koja je od tada prevalila dug put postavši prava znanost kojoj i znalci i štovatelji pristupaju s poštovanjem i pažnjom. Dolaskom ljeta počinje vrijeme dokoličarenja uz more, čestih zabava i noćnih izlazaka koje će slavni long drinks (“duga” pića) zasigurno učiniti ugodnijim. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. I dok će se neki možda povesti izrekom da je alkohol dobar sluga, a loš gospodar, ne znači da moramo apstinirati od tog “grešnog”, ali ipak jednog od najvećih životnih užitaka koji u odgovarajućim, ali i u malo većim dozama, u nama naglašava ono dobro ili loše. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude. Okružimo se stoga onima koji šire samo dobro, veselje i radost te uz zvuk kuckanja čaša i “sedmoricu veličanstvenih” nazdravimo ljetu, pravom prijateljstvu i ljepoti života!

Horse’s Neck

Ako je vjerovati Daleu DeGroffu, Horse’s Neck ili u prijevodu konjski vrat, jedini je koktel koji je dobio ime po svojoj dekoraciji – spirali limunove korice koja visi s ruba čaše. Osmišljen je 1890-ih godina u čast večere industrijalca C. K. G. Billingsa i otvaranja novih štala u njegovu njujorškom konjičkom klubu Equestrian Club. Iako je bio kreiran za event, koktel tada nije bio poslužen. U originalnoj varijanti ovo piće od američkog whiskeyja (bourbona ili American ryea) sastojalo se samo od ginger alea i limunove korice, a kada mu je početkom 20-ih godina prošlog stoljeća dodan brandy, dobio je naziv Horse’s Neck with a Kick. Koktel Horse’s Neck u filmovima su ispijali Charlie Chaplin, Fred Astaire, a 50-ih godina prošlog stoljeća i Humphrey Bogart i Gloria Grahame. Desetljeće poslije bio je omiljeno piće Kraljevske mornarice, a na zabavama se često služio u vrču uz popularni Gin and tonic.

Tequila Sunrise

Ovaj je koktel ikona američke kulture i nekoliko je priča o njegovu nastanku. Korijene mu treba tražiti u luksuznom Arizona Biltmore hotelu 30-ih ili 40-ih godina 20. stoljeća, gdje je njegovu preteču od tekile, crème de cassisa, svježeg soka od limete i uštrcka soda-vode osmislio barmen Gene Sulit. Prema drugoj priči, Tequila Sunrise bilo je piće dobrodošlice za turiste koji su 50-ih godina prošlog stoljeća posjećivali i danas popularne meksički Cancun i Acapulco. Prema trećoj, osmislili su ga barmeni Bobby Lazoff i Billy Rice iz Trident restorana u Sausalitu u Kaliforniji u vrijeme pomame za tekilom 70-ih godina prošloga stoljeća. Upravo su oni zaslužni za današnji oblik ovog koktela od tekile i cijeđenoga narančinog soka kojem granatina daje izgled sunca na izlasku, kako mu i sam naziv kaže. Koktel je proslavio hit Eaglesa iz 1973. godine, a možda najviše istoimeni film s Melom Gibsonom i Michelle Pfeiffer.

Long Island Ice Tea

Kako i sam naziv kaže, ovaj koktel bojom, ali i okusom, zbog specifičnog spoja sastojaka, podsjeća na ledeni čaj i definitivno je piće za ozbiljne igrače. Prema jednoj od priča, osmislio ga je izvjesni Old Man Bishop 20-ih godina prošlog stoljeća u općini Long Island u Kingsportu u Tennesseeju. Smatra se da je “konspirativna” mješavina nevinim izgledom trebala zavarati branitelje prohibicije. Njegov ju je sin Ransom Bishop usavršio 40-ih godina, a ta je varijanta sadržavala javorov sirup, whiskey i ostalih pet pića u različitim omjerima. No Robert Butt tvrdi da ga je on osmislio 1972. godine u Oak Beach Innu na Long Islandu u New Yorku za jedno natjecanje gdje je trebalo kreirati novu mješavinu s triple secom. Potvrdu te tvrdnje danas može dati mnoštvo živih svjedoka, a okus mješavine gotovo može dočarati lepršave Halstonove haljine dama i zabave u ljetnim rezidencijama otmjenih Njujorčana. Koktel je i filmska i TV zvijezda, a jednoj varijanti pića nije odoljela ni Charlotte, jedna od junakinja serije “Seks i grad”.

Mojito

Ova lista sigurno ne bi bila potpuna bez Mojita. Preteču ovog koktela, prema predaji, osmislio je na Kubi Richard Drake, gusar Sir Francisa Drakea, krajem 16. stoljeća pomiješavši aguardiente, tj. nerafiniranu verziju ruma, s limetom, šećerom i listićima metvice, a piće je prema njegovu nadimku nazvano El Draque. Prema drugoj priči, u 19. stoljeću osmislili su ga afrički robovi s kubanskih plantaža šećerne trske od koje su radili guarapo, sok, a ujedno sirovinu za dobivanje ruma. U istom stoljeću El Draque je postao Mojito kada je aguardiente zamijenio novoproizvedeni, puno laganiji bijeli rum. Sam naziv potječe od afričke riječi mojo, koja znači “začarati”. Prvi recept za Mojito zabilježen je 1931. godine u knjizi “Sloppy Joe’s Bar Cocktails Manual” kada postaje vrlo tražen u havanskim barovima – Sloppy Joe, a posebno u i danas glasovitom La Bodeguiti del Medio, otvorenom 11 godina poslije. Slavi koktela najviše je kumovao Ernest Hemingway koji ga je tu redovito ispijao.

Zombie O kakvoj je mješavini riječ, govori sam naziv koktela. Iako nevinog izgleda, a daju mu ga voćni sokovi koji maskiraju alkohol, zbog ruma, pogotovo onog sa 80 % alkohola, rijetki se mogu pohvaliti da ovo piće mogu popiti bez ozbiljnih posljedica. Piće je, prema predaji, osmislio izvjesni Donn Beach kasnih 30-ih godina prošlog stoljeća u holivudskom restoranu Don the Beachcomber. Poslužio ga je jednom gostu kao lijek za mamurluk kako bi ovaj lakše odradio poslovni sastanak. Gost se nakon nekoliko dana vratio s pritužbom da je tijekom cijeloga putovanja bio doslovno poput zombija pa je ubojiti koktel kršten tim imenom. Koktel je proslavljen 1939. godine u Hurricane Baru tijekom svjetskog sajma u New Yorku, a Don je zbog pokušaja kopiranja recept često mijenjao i držao ga u tajnosti. Upravo zbog toga danas postoji mnoštvo varijanti ovog pića, a ovise o preferencijama barmena i mjestu gdje se ispija.

Mai Tai Prema predaji, ovaj je koktel osmislio Victor Bergeron u restoranu Traders Vic’s 1944. godine u Oaklandu u Kaliforniji kada su ga posjetili prijatelji s Tahitija. Pomiješao je zlatni jamajački rum, curaçao od naranče, šećerni sirup, francuski orgeat i svježe iscijeđeni sok limete. Otpivši prvi gutljaj, oduševljeno su na tahićanskom uskliknuli: “Mai Tai roa ae!”, što u prijevodu znači “najbolji” ili “nema ga na cijelom svijetu”. To mu je bila referenca da koktel uvrsti u ponudu restorana u svom lancu. Koktel je adaptiran deset godina poslije u Royal Hawaiian Hotelu, a tijekom godina recept se poprilično promijenio. Okus ruma obično skriva slojevitost voćnih okusa. Inače, obje su varijante koktela našle nadahnuće u piću QB Cooler, osmišljenom u restoranu Don the Beachcomber 1937. godine.

Autor: Ante Carić 

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.