Retro glamur koji nas vraća u sretnija vremena

Američki fotograf Slim Aarons svojim objektivima ‘lovio’ je glamurozne scene visokog društva, aristokracije, političara i umjetnika od Acapulca do St Tropeza. Danas su njegove fotografije pravo blago koje kolekcionari kupuju za svoje jahte i vile

event 29.07.2020.
Grace Kelly

“Ne samo što je bio dobrodošao u njihove živote, već su ga smatrali prijateljem i tako je imao priliku zabilježiti trenutke koje drugi nisu mogli“, govori Lee Wells, umjetnik i kustos koji je prodao stotine Aaronsovih printeva kroz svoje IFAC (International Fine Arts Consortium) galerije u New Yorku i Ateni.

Wells je otkrio Aaronsa zahvaljujući svojoj baki koja je imala njegovu knjigu A Wonderful Time: An Intimate Portrait of the Good Life i mali print vjerojatno njegove najpoznatije fotografije Poolside Gossip iz 1970. godine na kojoj je kuća u Palm Springsu (koju je projektirao Richard Neutra) i žene okupljene oko bazena.

Profimedia
Profimedia

“Već dvije dekade Aaronsove fotografije se dokazano najkonzistentnije prodaju među 80 milijuna drugih koje imamo“, kaže Matthew Butson, podpredsjednik Hulton arhiva Getty Imagesa, koji je otkupio fotografovu arhivu 1997. godine i nudi printeve po cijenama od 100 do oko 1 500 dolara. IFAC pak nudi veliki print Poolside Gossipa u dimenzijama 183cm x 122cm za oko 8 000 dolara, dok se manje verzije Penthouse Pool fotografije iz 1961. prodaju za oko 3 500 dolara.

„Aarons, kao i mnogi fotografi tog vremena, nikada nije ni pomišljao da će njegova djela postati kolekcionarska. No da bi imala vrijednost, djela moraju imati potpis fotografa“ ističe Brandei Estes iz londonske aukcijske kuće Sotheby’s. Potpisana djela vrijede od 5 500 dolara do 20 000 dolara”, kaže Etheleen Staley, suosnivačica njujorške Staley-Wise galerije koja je radila s Aaronsom te dodaje kako njegove fotografije ljudi kupuju za svoje jahte i kuće uz bazene jer vole lokaciju ili su povezani s osobama na njima“.

Profimedia
Profimedia
Profimedia

Za razliku od Aaronsa djela Edward Quinna nisu toliko popularna iako je on dokumentirao sličan milje, no radio je većinom crno-bijelom tehnikom.

Među poznatijima su one s Grace Kelly i Picassom, a vintage fotke Brigitte Bardot, Jane Fonde i Jayne Mansfield s potpisom autora mogu se kupiti u londonskoj galeriji Michale Hoppen po cijenama od oko 1 800 funti.

Jane Fonda, Edward Quinn

Hamburški Qvint nudi pak printeve jet-setera iz 50-ih od Aristotela Onassis preko Marlona Branda i Grace Kelly.

Za ove fotografije zadužen je Francuz Jacques Henri Lartigue koji je svojom kamerom obilazio zimi Chamonix, a ljeti St Tropez. Njegova originalna djela je teško naći, a posjedom sada upravlja francuska vlada.

Aarons i Lartigue su snimali zlatno doba prije nego je fotografija dobila negativne konotacije koje i sada nosi sa sobom pa tako u njihovim radovima nema lažnosti ni obrane od strane osoba koje su fotografirali. Njima je uspijevalo na određeni način učiniti da nestanu i tako su kreirali mementa lijepih trenutaka koje danas želimo prizivati u svoje živote.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.