Prva opera slavne sviračice

Grammyjem nagrađena pjevačica, skladateljica, radio voditeljica, umjetnička ravnateljica, glumica i spisateljica Rhiannon Giddens prihvatila se novog izazova: skladala je operu o životu slavnog roba Omera ibn Saida

event 27.05.2022.
Rhiannon Giddens 2

Ima tome pet godina kako su organizatori Spoleto Festivala u američkom Charlestonu Rhiannon Giddens postavili dva pitanja: je li ikad čula za Omara ibn Saida i bi li o njemu skladala operu?

Said je bio čovjek iz današnjeg Senegala koji je 1807. prodan u ropstvo i poslan preko oceana u Charleston. U ropstvu je proveo sljedećih 50 godina. Bio je musliman, primio kršćansku vjeru i za života napisao nekoliko djela na arapskom, uključujući autobiografski esej koji će mu donijeti posthumnu slavu.

Giddens dotad nije čula za Saida iako je kao dijete bijelog oca i tamnopute majke iz Sjeverne Karoline odmalena proučavala povijest ropstva. Ni ponuda da napiše operu nije pala s neba jer iako je publici najpoznatija kao folk pjevačica koja svira bendžo, ona je ipak u mladosti studirala operu na konzervatoriju u Oberlinu. No nakon diplome promijenila je glazbene interese i posljednjih godina za svoj rad dobila niz priznanja, od Grammyja do MacArthurove stipendije.

Što sama, a što kao članica benda Carolina Chocolate Drops, Rhiannon je objavila nekoliko hvaljenih albuma na kojima su bile obrade tuđih, ali i niz autorskih pjesama. S kolegicama Leylom McCalla, Allison Russell i Amythyst Kiah osnovala je Our Native Daughters s kojima je u veljači 2019. objavila i album “Songs of Our Native Daughters”, a iste se godine udružila i s talijanskim jazz glazbenikom Francescom Turrisijem na albumu “There Is No Other”, zamišljenom kao poveznici između različitih kultura. Njih su dvoje kasnije snimili još jedan album koji progovara o životu u vrijeme pandemije.

Premijera “Omara”, opere koju je Giddens skladala s Michaelom Abelsom, premijeru je imala na Spoletu 27. svibnja i na tom će se glazbenom festivalu prikazivati do 12. lipnja. Potom, početkom sljedeće koncertne sezone slijede nastupi u opernim kućama u Los Angelesu i Bostonu.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.