Proljetna rasprodaja umjetnina u New Yorku: padaju svi prodajni rekordi

Umjetnine vrijedne više od dvije milijarde dolara prodaju se na dražbama koje će se u sljedeća dva tjedna održati u njujorškim aukcijskim kućama Christie’s, Sotheby’s i Phillips. Stručnjaci kažu da bi ova proljetna rasprodaja mogla biti najveća u povijesti

event 09.05.2022.
Andy Warhol_ Self Portrait

Ima tome dvije godine kako su aukcijske kuće zbog pandemije zatvorile svoja vrata i s dobro uhodanog modela javnih dražbi prešle na online prodaju umjetnina. Uz pomoć poboljšane e-trgovine i produkcijskih ekipa na razini Hollywooda pokrenule su i preko noći usavršile hibridnu online-osobnu prodaju umjetničkih djela koja su nastavila mijenjati svoje vlasnike, često za basnoslovne iznose.

A sada, upravo ovih dana, u New Yorku se organizira serija dražbi umjetnina o kojima će se, čini se, pričati još godinama. Naime, Big Three, tri najveće aukcijske kuće: Christie’s, Sotheby’s i Phillips, spremaju veliku proljetnu rasprodaju kolekcionarskih primjeraka na kojima bi se, kažu stručnjaci, moglo okrenuti između 1,9 i 2,6 milijardi dolara. U sličnoj akciji, organiziranoj prošle godine, okrenulo se nešto više od milijardu dolara. No, ovo što nas sad očekuje događaj je bez presedana.

Claude Monet: Le Grand Canal et Santa Maria della Salute (1908.); Procjena: između 340,2 i 443,4 milijuna dolara
Gerhard Richter: Abstraktes Bild (1994); Procjena: između 110 i 162 milijuna dolara
Kerry James Marshall: Beauty Examined (1993.); Procjena: između 41,9 i 59,9 milijuna dolara

Ponuda uključuje legendarnu kolekciju švicarskih sakupljača umjetnina Thomasa i Doris Ammann i dragulje u vlasništvu nasljednice teksaškog ranča Anne Bass u Christie’su; Sotheby’s nudi Mackloweovu kolekciju, Phillips predstavlja Basquiata veličine billboarda.

Najviše novca okrenut će se u aukcijskoj kući Christie’s, njihova ponuda umjetnina procijenjena je na 1,4 milijarde dolara; Sotheby’s nudi umjetnička djela vrijedna otprilike milijardu, a Phillips 210 milijuna dolara.

Dodatnih 30 milijuna dolara mogla bi vrijediti kolekcija nadrealne umjetnosti pokojnih njujorških modnih direktora Rosalind i Melvina Gerstena Jacobsa, a pet milijuna dolara trebao bi iskeširati novi vlasnik kostura dinosaura koji će se prodavati na večernjoj rasprodaji u Christie’su.

Francis Bacon: Studija Crvenog pape 1962., druga verzija (1971.); Procjena: između 180,1 i 268,2 milijuna dolara

Jackson Pollock: Number 31 (1949.); Procjena: između 351 i 453 milijuna dolara
Mark Rothko: Bez naslova (Nijanse crvene) (1961.);  Zbirka Anne Bass; Procjena: između 243 i 361 milijun dolara

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.