PRIJE POČETKA VJEŽBANJA, KOMPLETNA ANALIZA TIJELA OTKRIVA PRAVU ISTINU

Kompletna analiza tjelesnog stanja klijenta trenerima olakšava osmišljavanje i provođenje treninga te lakše i zdravo postizanje rezultata, koje je užitak pratiti kroz vrijeme…

event 25.09.2020.
Robert Gašpert/StoryBOOK

“Prije samog početka vježbanja moramo imati jasan uvid u kojem je stanju osoba koja je došla na trening”, započinje priču Sanja Kovačec iz PowerHouse studija za vježbanje u Zagrebu. Nismo svi jednake fizičke spreme, neki od nas mnogo sjede, drugi previše stoje, ne hranimo se pravilno, unosimo premalo tekućine, vježbali nismo godinama ili smo pogrešnim vježbanjem svoje tijelo iscrpili ili još gore – ozlijedili… Sve su to, kaže Sanja izrazito važne informacije prije nego se krene vježbati.

”Imperativ nam je kompletan pristup klijentu jer moramo detektirati u kakvom je fizičkom stanju, koje ima slabosti, gdje su izazovi, na što posebno obratiti pažnju, ima li potrebe za pažljivijim pristupom i tako dalje”, kaže Sanja.

Ona i njezine kolege u studiju, prije kreiranja plana treninga, s klijentima prvo porazgovaraju te im postave pitanja o ranijem bavljenju tjelovježbom ako ga je bilo, kako se hrane, kakav imaju stil života te što vježbanjem žele postići. Sanja kaže da je kod njih u studiju pravilo napraviti i detaljniji pregled klijenta, a s dobivenim rezultatima onda još lakše mogu osmisliti pravi trening i pristup za svakog od njih zasebno. Pritom im, kaže, služi InBody 770  – “super” vaga, odnosno aparat koji u svega nekoliko minuta pokaže kakvo je kompletno stanje vježbača, odnosno potencijalnog vježbača. 

Press
Press
Press

Da citiramo Sanju: “InBody770 nam pokaže analizu tjelesne kompozicije naših klijenata, nepogrešivo dobro, a ostalo je na nama.”
Što to znači?

“InBody770 je jasan u analizi, pokaže nam na čemu valja poraditi kako bi se u organizmu vježbača postigao optimalan omjer tjelesne kompozicije i kako bi vježbanje dalo rezultate. Iskreno, oduševljena sam tim aparatom, a i klijenti jer mogu pratiti napredak vježbanja i promjena koje su uveli u svoj stil života. Jedno je kada vam netko dođe i kaže: “Sjajno izgledaš, smršavila si, baš se vidi” –  a drugo kada imate crno-bijelo na papiru rezultate koji vam prikazuju stanje vašeg kompletnog organizma prije nego smo počeli vježbati i primjerice nakon mjesec ili dva vježbanja. Tada je to dodatan motiv i uvijek radost svakoga od naših polaznika. Imali smo polaznika čiji su prvi rezultati pokazivali manjak mišića ili višak masti ili često oboje i moram priznati da je veliko veselje i za nas i za njih kada vidimo da su izgradili kilu, dvije mišića, a izgubili npr. podjednaku količinu masti.”

Zašto ova analiza?

“InBody 770 aparat je naš saveznik jer on nepogrešivo pokaže razinu mišićne mase i potkožnog masnog tkiva po segmentima tijela klijenta, daje potpunu analizu unutar i izvanstanične vode po segmentima tijela, pokaže nam koliko je zastupljena, za nas najopasnija, visceralna mast (ona dubinska mast koja se nalazi oko organa) , koliki su omjeri proteina i minerala u tijelu klijenta te svima dragi BMI (Body mass index), BMR (Basal metabolic rate), BMC (Bone mineral content), AC (Arm circumference), AMC (Arm muscle circumference). Osim svega nabrojanoga InBody770 pokaže i nutritivnu evaluaciju te mnoštvo drugih zanimljivih parametara. Aparat također daje preporuke koliko bi kilograma trebali dobiti ili izgubiti, a pritom vam precizno kaže koliko trebate dobiti/ izgubiti masti, a koliko mišića. Primjerice, mi se danas često susrećemo sa ženama koje su kilažom unutar normalnih granica, no njihova tjelesna kompozicija je veoma nepovoljna, odnosno, razina mišića u tijelu je veoma niska, a razina masti previsoka. Takvo stanje zovemo sarkopenična pretilost i prilično je alarmantna. To nam je svakako bitna informacija prije početka vježbanja” objasnila je Sanja te nastavila: “Nadalje, u rezultatima lako primijetimo disbalanse, npr. kada je jedna noga ili ruka značajno jača od druge, pa se onda naši polaznici sjete neke stare ozljede koju nam u suprotnom ne bi ni spomenuli, a radi nje i dalje postoji disfunkcija. Isto tako, žene su često nezadovoljne izgledom kože i potkožnog tkiva misleći da imaju puno masnog tkiva, no rezultat nam mnogo puta pokaže suprotnu stvar, da je razina masnog tkiva u redu, no da je problem u nakupljanju i višku vode. 
Konačno, aparat vam daje i finalnu ocjenu, gdje je najbolja ocjena 100,  koja je zbroj svih navedenih parametara, pa je i to zgodan indikator sveukupnog stanja a kasnije i napretka.
Uistinu bih ovu vrtu analize savjetovala svima”, zaključila je Sanja Kovačec.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.