Predstavljamo vam naš nagrađivan start-up Omoguru namijenjen osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja

Da bismo olakšali osobama s teškoćama u čitanju, razvili smo dinamičan sustav fontova Omotype. Uz optimizaciju fonta aplikacija nudi i brojne funkcionalnosti koje disleksičarima pomažu čitati, govori nam stručnjak za vizualne komunikacije Petar Reić autor nagrađivanog start-upa

event 19.04.2021.
48189110_2264427313832573_2709904710558547968_o

Book: Osmislili ste genijalnu mobilnu aplikaciju Omoguru namijenjenu osobama s disleksijom (dijagnosticirana je kod 9 do 12 % osoba u općoj populaciji, otprilike 60 tisuća školaraca u Hrvatskoj) i drugim teškoćama čitanja. Recite nam nešto više o njoj.

Riječ je o aplikaciji za čitanje elektroničkih knjiga u kojoj je dostupno gotovo 50.000 naslova na engleskom jeziku te 300 hrvatskih e-knjiga, od čega su 72 lektirna naslova. Korisnik može uvoditi i druge sadržaje različitih formata, a zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja teksta mogu se uvesti i tekstovi iz tiskanih publikacija. 
Aplikacija Omoguru razvijena je u suradnji s agencijom Locastic, znanstvenicama Anom Meštrović, Sandom Martinčić-Ipšić i Mihaelom Matešić sa Sveučilišta u Rijeci te brojnim drugim pojedincima, tvrtkama i institucijama.

Book: Što sve Omoguru nudi, koji su benefiti za korisnike?

Da bismo olakšali osobama s teškoćama u čitanju, razvili smo dinamičan sustav fontova Omotype. Uz optimizaciju fonta aplikacija nudi i brojne funkcionalnosti koje disleksičarima pomažu čitati.
Rastavljanje na slogove olakšava ritam čitanja, pozadinska linija poboljšava fokus i praćenje retka, a animacijom te linije potiče se brzina čitanja. 
Izborom pozadina posebnih boja smanjuje se očni stres i povećava ugoda čitanja, a maskiranjem teksta, odnosno funkcijom čitanja liniju po liniju izlazi se ususret najmlađima kao i onima s velikim problemima fokusa i pažnje.

Book: Kako je razvijen sustav fontova OmoType? Recite nam nešto više o fontu i tko stoji iza njega.

OmoType nastao je kao plod suradnje s Markom Hrastovcem, sjajnim tipografom i dizajnerom kojega šira javnost poznaje kao suautora fonta za pariški Louvre. 
Postavili smo za cilj oblikovati pismo koje se u najmanjoj mjeri razlikuje od fontova koji su u svakodnevnoj upotrebi a da pritom poboljšava čitljivost, praćenje retka te sprečava zamjenu sličnih slova označavanjem ili deformacijom samo “problematičnih” slovnih znakova.
Disleksija se različito manifestira, odnosno problemi s čitanjem su individualni. Stoga smo tijekom procesa font počeli promatrati kao nešto dinamično, prilagodljivo jedinstvenim potrebama korisnika. Slijedili smo dostupna istraživanja o čitljivosti fontova i disleksiji te smo provodili testiranja sa skupinom djece s teškoćama u čitanju. Sve to rezultiralo je sustavom fontova OmoType koji ima više od 240 inačica. 
Naposljetku smo dobili učinkovit, lijep i pametan font koji dokazano olakšava čitanje, ugodan je oku i prilagodljiv individualnim potrebama.

Book: Danas je disleksija velik problem i tako koristan alat zaista je za svaku pohvalu. Kako ste došli na ideju, što vas je motiviralo?

Kada mi je prije šest godina kćeri ustanovljena disleksija, bio sam neugodno iznenađen što se o nečemu što pogađa 10 % populacije malo zna te nema jasnih protokola ni alata koji bi olakšali toj djeci i pomogli im da do kraja ostvare svoje potencijale. Budući da i supruga ima disleksiju, problem mi je bio poznat na više razina. Tada se rodila klica, no trebalo je puno vremena, novih znanja i kvalitetnih suradnika različitih profila da bi se ta klica uobličila u ovo što imamo sada.

Book: Kakve su reakcije na aplikaciju?

Ne bih prenosio komentare, oni su dostupni potencijalnim korisnicima. No mogu reći da smo prije godinu dana imali oko 1000 korisnika, a danas ih je više od 18.000 s jasnom tendencijom rasta.

Book: Planirate li nadogradnju, odnosno unaprjeđenje aplikacije ili razvijate možda nešto novo?

Upravo poboljšavamo korisničko iskustvo za mobilnu aplikaciju te smo u završnoj fazi razvoja web aplikacije koja će više biti usmjerena na poboljšavanje učenja. Za poslovne korisnike razvili smo Omoguru Widget koji svaku internetsku stranicu čini pristupačnijom i čitljivijom za osobe s teškoćama u čitanju.
Tu su i nova tipografska rješenja koja ćemo uskoro predstaviti.
No najviše nas veseli suradnja sa stručnom i znanstvenom zajednicom na rješenjima kojima anticipiramo budućnost dijagnostike i unaprjeđenja čitanja. 
Tako s profesoricom Željkom Car i docentom Marinom Vukovićem s FER-a, odnosno iz Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju, provodimo istraživanja kojima želimo automatizirati većinu subjektivnih odabira. 
S ekipom Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, profesoricom Melitom Kovačević, izvanrednim profesorom Marijanom Pavlovićem i logopedinjom Anom Matić, pripremamo istraživanje o učincima raznih inačica fontova na čitljivost.
Sve je to dio priprema za ozbiljniji izlazak na strana tržišta kako bismo osigurali nesmetan daljnji razvoj.

Slične, zanimljive teme iz područja pametnog življenja možete pronaći na našem novom portalu Adria Medije Zagreb, SmartlifeRiječ je o prvom premium portalu o pametnoj tehnologiji koji će informirati i educirati o primjeni digitalnih rješenja te uvođenju pametnih digitalnih promjena u život i poslovanje.

Razgovarala: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.