Pop zvijezda M.I.A prodaje svoj jedinstveni umjetnički rad kao NFT!

M.I.A. je objavila da se priključuje trendu NFT-a (non-fungible token) i da prodaje jedinstveno digitalno umjetničko djelo. No, prije svega: što je NFT?

event 08.04.2021.
Pop zvijezda i digitalna umjetnica M.I.A.

NFT je u hrvatskom prijevodu “nezamjenjivi token”. Radi se o jedinici podataka na digitalnoj knjizi koja se naziva blockchain, gdje svaki NFT može predstavljati jedinstvenu digitalnu stavku, pa stoga nisu međusobno zamjenjivi.

Digitalna umjetnost najraniji je slučaj upotrebe NFT-ova zbog sposobnosti blockchain tehnologije da osigura jedinstveni potpis i vlasništvo nad NFT-ima. Digitalni rad umjetnika Beeplea nedavno je prodan za 69,3 milijuna američkih dolara što je uzrokovalo veliku pomutnju u umjetničkom svijetu, a i u svijetu umjetničkih aukcija. No, izgleda da sve više umjetnika, što vizualnih, no i drugih područja poseže za takvom vrstom umjetnosti i njezinog monetiziranja.

Pop zvijezda i digitalna umjetnica M.I.A.

Sljedeći poteze bendova i izvođača Kings Of Leon, The Weeknd, Aphex Twin i Fleetwood Macovog Nathana “Doggface” Apodace, M.I.A. koristi ovaj potez kako bi startala svoju NFT GARAGE DANCE seriju.

Rad nazivom GIFTY 1, koji M.I.A. objavljuje i pušta u prodaju putem svoje kreativne zaklade “Foundation”, opisan je kao “markiranje 25-godišnjeg mandata digitalne umjetnice“. M.I.A. ovaj potez planira pratiti i s KALA COIN, njezinim prvim digitalnim umjetničkim djelom nastalim 1996. godine.

Pop zvijezda i digitalna umjetnica M.I.A.

Aukcija njezinog rada započinje danas, 8. travnja u 21:00 po EPT-u i rad će za aukciju biti dostupan samo 24 sata.

Autor: Tena Razumović Žmara

Fotografije: Profimedia, press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.