Pola stoljeća nakon prve povorke ponosa London otvara dvije LGBTQ+ galerije

Ovih dana London postaje bogatiji za dvije institucije posvećene LGBTQ+ kulturi. Početkom svibnja u Kings Crossu je otvoren Queer Britain, koji njegovi organizatori opisuju kao “prvi nacionalni LGBTQ+ muzej u Ujedinjenom Kraljevstvu”

event 16.05.2022.
Queer Britain galerija

U prvoj polovici lipnja u Greenwichu humanitarna organizacija pod vodstvom LGBTQ+ zajednice pak otvara Queercircle, okupljalište s fokusom na umjetnost. Oba otvorenja poklapaju se s 50. godišnjicom prve povorka ponosa u Londonu.

“Bilo je nevjerojatno pratiti put Queer Britaina od prve ideje do otvaranja prvog muzeja u Ujedinjenom Kraljevstvu posvećenog LGBTQ+ osobama”, pohvalio se kustos Matthew Storey. “Bila mi je čast kurirati otvorenu izložbu koja prikazuje dosadašnja postignuća Queer Britaina.”

Uvodni program “Welcome to Queer Britain” uključuje predmete iz muzejske arhive i umjetnička djela Allie Crewe, Roberta Taylora i Sadie Lee. Također će se moći pogledati i djela Leeja i Paula Harfleeta, dobitnika nagrade Queer Britain Madame Prize.

Queer Britain je smješten u zgradi pored St. Martin’s College of Art u kojoj se nalazi i Art Fund, britanska nacionalna dobrotvorna organizacija za prikupljanje sredstava za umjetnost, osnovana davne 1903. godine.

Queercircle pak vodi Glenn Scott Wright, direktor galerije Victoria Miro, a u odbor su uključeni i umjetnik Isaac Julien te kolekcionar i voditelja Talk Arta Russell Tovey. Prostor će uključivati čitaonicu, prostor za projekte i glavnu galeriju. Tu će se uz stalni postav predstavljati i suvremene izložbe LGBTQ+ umjetnika te arhivski radovi. Queercircle svoja vrata otvara programom “Let Me Hold You” nove umjetničke nade Michaele Yearwood-Dan.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.