Pjevač Poguesa ima novu knjigu, cijena nije za svakoga

Shane MacGowan, neobuzdani pjevač i pjesnik koji se proslavio u irskoj grupi Pogues, prikupio je dosad neobjavljene rukopise i ilustracije, skupljane posljednjih šest desetljeća, te ih objavio u novoj knjizi “The Eternal Buzz and The Crock of Gold”. Knjiga koja sadrži predgovor Johnnyja Deppa ima i svoju cijenu: prvih deset otisnutih primjeraka limitiranog izdanja stoji čak 5000 funti!

event 13.06.2022.
Jedan od Shaneovih radova

Shane MacGowan ovu je knjigu zamislio kao vizualnu pratnju bogate glazbene karijere koja datira od debija grupe Pogues iz 1984. godine, ploče “Roses for Me”. Njene stranice sadrže umjetnička djela koja nadopunjuju legendarne hitove grupe kao što su “Fairytale of New York”, “Streams of Whisky” ili “A Pair of Brown Eyes”, ali i pjesmama koje je napisao za Nips i svoj prateći bend The Popes. Knjigu debelu više od 500 stranica uredila je MacGowanova supruga i suradnica Victoria Mary Clarke.

Shane crta otkad zna za sebe; od malih je nogu risao i sliko sve što bi vidio oko sebe: igrače irskog nacionalnog sporta hurlinga, članove IRA, punkere po kafićima… A kad je imao nekih 11 ili 12 godina počeo se zanimati za povijest umjetnosti i proučavati slike starih i modernih majstora. Kasnije je, kao pjevač, izrađivao omote za albume svojih bendova.

Retrospektiva radova sadrži i grube prikaze seksa, i nježne ljubavne note, i stihove pjesama umjetnika koji danas vrijeme provodi u kolicima. Na ideju da se svi ti radovi ukoriče Victoria je došla kad je njena majka na tavanu pronašla kutiju s MacGowanovim crtežima koje je Victoria skupljala desetljećima.

Shanea ne morate osobno poznavati da biste,listajući ovu knjigu, otkrili mnoge demone s kojima se borio najveći dio svog života, uključujući alkoholne izmaglice i heroinske krize. No, unatoč svemu iz stranica svako malo probija i njegov smisao za humor, njegov intelekt i znatiželja o stvarima i pojmovima koji ga okružuju i oblikuju, od spolnosti do katolicizma i mračnih zakutaka duše.

Knjiga obiluje ljubavnim zapisima i porukama, napisanim Victoriji, “pravoj tamnokosoj irskoj ljepotici koja ga je održala na životu”.

MacGowanova vizualna i glazbena djela stvarana su paralelno. Nije to, kaže, radio ni zbog koga drugog nego zbog sebe; tako se osjećao i to je samo izbijalo iz njega. Bit će mu drago ako se to nekome svidi, ali to nije razlog zbog kojeg je stvarao.

Umjetničko nadahnuće uhvatilo je i Victoriju koja provodi dane slikajući anđele u spavaćoj sobi njihovog stana u Dublinu. Meditira i promatra drveće i obilazi lijepa mjesta. Slikama nastoji materijalizirati dobronamjerne sile, svoje metafizičke zaštitnike. Slikati je počela 2019. nakon boravka u kući Johnnyja Deppa na jugu Francuske. Glumac s parom prijateljuje desetljećima i na njihovom je vjenčanju u Kopenhagenu otpjevao obradu Van Morrisonove pjesme “Astral Weeks”, a svirat će i Shaneovoj novoj ploči.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.