PINK TAX Znate li sve o porezu koji plaćamo samo zato što smo žene?

Vjerovali ili ne, Hrvatska svake godine na račun svojih žena, majki i kraljica, ali i njihovih djevojčica zaradi nešto više od 130 milijuna kuna! Govorimo o poreznom nametu koji iskorištava biološke pretpostavke hrvatskih građanki, takozvanom pink taxu, odnosno tampon taxu

event 22.07.2020.
profimedia-0418583798

Osim brojnih javnih osoba, političara i aktivista u borbu za jednakost uključile su se i multinacionalne kompanije i veliki trgovački lanci, pa su tako Tesco, Morrisons i Waitrose učinili nešto, pogotovo Hrvatima, gotovo nezamislivo. Odrekli su se pet posto zarade u korist svojih ženskih kupaca i tako im omogućili higijenske potrepštine po cijenama bez PDV-a. Također, kako bi barem donekle kompenzirali nepravdu koja se nanosi njihovim građankama, u Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine je osnovan Tampon Tax Fund u koji se godišnje slijeva 15 milijuna funti.

No stvar bi bila dosta jednostavnija i lagodnija da se priča završava na biologiji i tamponima. Kao nadogradnja na nju dolazi cijela rodna konstrukcija, koju je ženama društvo nametnulo. Krenimo redom, za razliku od muškaraca koji briju samo bradu za ženu se očekuje da se vjerojatno na tjednoj bazi okupa cijela u vosku i tako liši svih dlaka osim onih na glavi. Na glavu pak treba staviti i dodatne kose, a onda je bojati u duginim bojama, omekšavati, uljiti, regenerirati.

Profimedia
Profimedia

Slično je i s noktima koje sve češće nalikuju na kakav street art. Koliko tek trošimo na kreme za lice i različite preparate za pomlađivanje. Biti mlad i lijep danas je imperativ, ne stvar izbora.

Što je tek s odjećom i to ne samo svojom jer tko može odoljeti tim silnim pink šljokičastim haljinicama za djevojčicu. E da, taj pink nas je upravo zavio u crno pa je analizom cijena disalica za ronjenje u Americi ustanovljeno da čak i disanje za djevojčice ponekad košta skoro duplo skuplje nego za dječake…

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.