Pet mladih modnih dizajnera za koje će se tek čuti

Premda je industrija mode u potpunom rasulu, što zbog pandemije korona virusa, što zbog hiperprodukcije i truleži cijelog tog sustava, na dizajnerskoj sceni ‘plešu’ neki novi talenti čija budućnost izgleda blistavo. Predstavljamo pet za koje ćete sigurno čuti – ako već niste

event 06.08.2020.
Profimedia
Profimedia

Supriya Lele

Ova britansko-indijska dizajnerica motivirana je željom da ponudi novu ideju indijske ženstvenosti i izvadi je iz stereotipnih kodova. Njena odjeća donosi iskustvo odrastanja u Britaniji pod utjecajem pop kulture s kraja 1990-ih i ranih 2000-ih, ali i elemente Indije kojima je bila izložena na putovanjima. Brend je osnovala 2016. kada je bila na magisteriju na londonskom Royal College of Art. Njena odjeća svojim printovima donosi duh Madrasa dok crna boja i gumirani tekstil predstavljaju britanski utjecaj.

Supriya Lele Fashion Show /London Fashion, Spring / Summer 2020 / Profimedia

Kenneth Ize

Mladi dizajner iz Lagosa debitirao je ove godine na Paris Fashion Weeku, a odjeću su mu na pisti nosila velika manekenska imena kao što su Naomi Campbell, Imaan Hammam, Adwoa Aboah, Ugbad Abdi i Lindsey Wixson. Njegova moda istražuje dihotomiju između afričkih zanata i europskog krojenja i šivanja. Ize je rođen u Nigeriji, no kao četverogodišnjak je preselio u Austriju gdje je u Beču i završio studij primijenjene umjetnosti. Ono što je specifično za njega je da angažira obrtnike u Africi koji mu kreiraju tekstil, a zatim se dalje kroji i šije u Italiji.

Naomi Campbell / Kenneth Ize / Paris Fashion Week / Profimedia
Kenneth Ize / Paris Fashion Week / Profimedia

Meryll Rogge

Ona ima karijeru o kojoj većina mladih dizajnera može samo sanjati. Od kad je diplomirala Royal Academy of Fine Arts 2008. godine, Meryll Rogge je radila s Marc Jacobsom i Dries Van Notenom, a u rujnu lansira svoj brend. Njena odjeća je negdje na granici između muških i ženskih silueta koje odgovaraju praktičnim potrebama žene. Iako je nezgodno vrijeme za lansiranje brenda, Rogge već ima dogovorenu prodaju u Americi, Berlinu, Italiji, Francuskoj i Japanu.

Meryll Rogge

Sindiso Khumalo

Južnoafrička dizajnerica Sindiso Khumalo priznaje da su čudna vremena za prodaju luksuzne odjeće te da je važno fokusirati se na svjesno trošenje.
Ova dobitnica LVMH nagrade prije nego što je magistrirala na Central Saint Martinsu je radila za arhitekta David Adjayea, a brend je lansirala 2015. te od tada radi s obrtnicima u Burkini Faso i Cape Townu kako bi izradila ručno tkani i printani tekstil i tako svojoj odjeći dali i element samoodrživosti. Osim što kreira odjeću surađuje s nevladinom organizacijom Embrace Dignity, koja pomaže ženama da pobjegnu od izrabljivanja, odnosno zarađivanja nuđenjem seksualnih usluga te nauče vještine kao što su vezenje i prošivanje kako bi mogle od toga zarađivati za život. Upravo vezenje i prošivanje centralni su elementi u njenim kolekcijama.

Sindiso Khumalo / Milan Fashion Week 2019. / Profimedia

Saul Nash

Saul Nashova revija za jesen/zimu 2020 na kojoj su se plesači migoljili među modelima na pisti bila je jedan od zamjećenijih trenutaka London Fashion Weeka. Ono što intrigira ovog 27-godišnjeg dizajnera je kako je pokret povezan s odjećom. Motivacija je došla iz njegove osobne potrebe kao plesača, ali i želje da generalno stvori odjeću koje će osloboditi muškarce u kretanju, istovremeno im omogućujući da dobro izgledaju te se izraze na način koji im je ugodan.

Saul Nash / London Fashion Week 2020 / Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.