Paralelni svemir slikarice Lin Jingjing briše razlike između stvarnosti i fikcije

Tijekom pandemije Lin Jingjing zatekla je sebe kako većinu dana provodi uz svoj telefon i računalo. Kako bi prekinula učmalu svakodnevicu, počela je slikati novu seriju multimedijskih radova u kojima ljudi gledaju kroz prozore dok svemirci iz letećih tanjura uspostavljaju kontakt sa Zemljom

event 17.05.2022.
Once was Improbable

Galerija de Sarthe bila je domaćin pete samostalne izložbe kinesko-američke suvremene umjetnice Lin Jingjing. Izložba pod nazivom “Elsewhere” ponudila je uvid niz slika, kombinacija različitih tehnika, od akrila i svilenog konca, do diptiha i pigmentnog tiska na platnu, koji promišljaju moguću stvarnost u kojoj čovječanstvo komunicira s bićima iz svemira.

Njena umjetnička djela prikazuju usamljene figure, ponekad odjevene u futurističku odjeću, zaklonjenih lica ili okrenuta od gledatelja. Kompozicija svakog djela podijeljena je podebljanim, crnim linijama, kao da gledatelj gleda kroz prozor. Dva metra visoki i dva metra široki, ovi neproporcionalno veliki prozori otkrivaju slikovite prizore urbane arhitekture i prirodnih krajolika koji se protežu u ogromnu daljinu. Obuhvaćajući jezera, planine, kao i nogometna igrališta i bazene, slike izgledaju poznato, ali opet istovremeno tako otuđeno.

Lin Jingjing uvodi izvanzemaljske narative u sliku kroz forme letećih tanjura letjelica nepoznatog podrijetla i tako se poigrava s invazijom tehnologije u sve aspekte naših života. A opet, u usporedbi s povijesno negativnim prikazima izvanzemaljaca u knjigama i filmovima, njena upotreba visoko zasićenih boja i kontrasta istovremeno oslikava sumornost trenutka i optimizam. Podsjećajući na religiozne slike, nizovi svjetlosti koji zrače iz letjelica kao da nas vode u neku višu dimenziju.

Slike Lin Jingjing uvode nas tako u paralelni svemir u kojem se brišu razlike između stvarnosti i fikcije.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.