Pametne kockice iz kreativne radionice mlade inovatorice ADRIANE PAVELIĆ

Igra razvija predčitalačke vještine, govor i izražavanje te pismenost, a potiče i maštu u zdravom i stimulativnom socijalnom okruženju. Kockice Story Teller Cube mogu se koristiti u funkciji društvene ili terapijske igre kao i obiteljske priče prije spavanja – govori nam mlada dizajnerica i poduzetnica Adriana Pavelić koja je u suradnji s Montessori stručnjacima osmislila prekrasnu didaktičku igračku Story Teller Cube. Iako naizgled vrlo jednostavne, drvene kockice otvaraju vrata nevjerojatnih svjetova mašte u dječjim glavama, a razvijaju i brojne prijeko potrebne vještine

event 29.10.2020.
Studio Pikula

Book: Pet jednostavnih drvenih kockica Story Teller Cube stimulira i oslobađa beskrajnu maštu zaključanu u dječjim glavicama. Kako se igra ta igra, kako potiče dječji razvoj, kakve vještine razvija i komu je namijenjena?

Interaktivna didaktička igračka Story Teller Cube s pomoću pet drvenih kockica na kojima su slikovni prikazi omogućuje osmišljavanje vlastitih priča.
Igra razvija predčitalačke vještine, govor i izražavanje te pismenost, a potiče i maštu u zdravom i stimulativnom socijalnom okruženju. Osim što je visokointeraktivna, elegantno se prilagođava dobi igrača i njegovoj sposobnosti verbalne i narativne artikulacije. Kockice Story Teller Cube mogu se koristiti u funkciji društvene ili terapijske igre kao i obiteljske priče prije spavanja.

Book: Kockice ste razvili u suradnji s Montessori stručnjacima – odgajateljima, pedagozima i logopedima. Zašto ste se odlučili baš za njihov pristup?

Roditelji i odgajatelji djece predškolske i školske dobi imaju mjesta u prvom redu jednog od najkreativnijih i najlikovnijih kazališta, i to tijekom djetetovih “čarobnih godina” – kada njegov mozak najviše upija, analizira, stvara i nadahnjuje se podražajima iz okoline. Upravo te kreativne godine bile su mi inspiracija za stvaranje produkt-dizajna, odnosno igre, a Montessori škola bila je potom logičan smjer istraživanja s obzirom na to da cijenim njihova načela i metodologiju jer djecu usmjeravaju samostalnom rješenju postavljenog problema, potiču socijalizaciju i suradnju među njima te prihvaćanje razlika.
Kritičko razmišljanje nadahnjuje djecu da duboko kopaju za informacijama te shvaćaju složene ideje. Tako će lakše donositi odluke i rješavati probleme te postati osobe s moralnom vertikalom i socijalnim kompetencijama. Zato je važno već u najranijoj dobi raditi s njima, poticati njihovu kreativnost, razmišljanje i imaginaciju jer jedino osobe sa širokom perspektivom mogu napraviti velike stvari.
Djecu se danas često odgaja u nepoticajnim sredinama – moderni mediji i nekvalitetna socijalizacija u obitelji, brojne aktivnosti i malo slobodnog vremena za igru i razmišljanje te posjet prirodi, formalan pristup radu u obrazovnim institucijama i zastarjela metodologija, neosviještenost roditelja o važnosti poticanja i razvijanja pismenosti, sve su to izazovi koji su me zaintrigirali te stoga nudim proizvode i metodologije svima koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djeteta. S obzirom na to da je dizajn interdisciplinarna struka, logično mi je da u rad i razvoj proizvoda uključim one stručnjake koji o odgoju djeteta znaju najviše, a to su kolege logopedi, odgajatelji i pedagozi.

Studio Pikula

Book: Što vas inspirira u dječjem svijetu?

Djeca su vrlo zahtjevni i inspirativni korisnici. Ne možeš im “prodati spiku”, ona su iskrena (nema lažnih reakcija – ili si dobro napravio ili nisi), slobodni su, sjajno razumiju, makar osnove (što je najvažnije), i ne kompliciraju. Izazov je zainteresirati, a potom i zadržati dječju pažnju, a ako to još učiniš na kvalitetan način, samo je nebo granica.

Book: Danas, kada je tržište prepuno igračaka, kada je djeci dostupno sve, a zapravo im ovisnost najviše potiču moderne tehnologije, vrlo je hrabro predstaviti neku novu ideju i vjerovati da će ona zaživjeti. Kako je ukratko izgledao vaš put od ideje do realizacije?

Prije pet godina, dok sam još studirala, prijavila sam se na natječaj Hrvatskog dizajnerskog društva s idejom igračke uz koju djeca i roditelji mogu provoditi kvalitetno vrijeme. Projekt je osvojio prvu nagradu, što mi je dalo vjetar u leđa da svoj proizvod nastavim razvijati.
Uvidjela sam da projektom mogu pridonijeti pozitivnoj promjeni u obrazovanju i općenito odgoju djeteta pa sam ga nastavila nadograđivati.
U ponudi imamo osnovni set Story Teller Cube (Classic) koji je zbog jednostavnih ilustracija odličan za mlađu dob (3+) i početnike te set Story Teller Cube (Magic) inspiriran bajkama Hansa Christiana Andersena koji je namijenjen malo starijoj dobi (4+). Sve smo zaokružili storytelling radionicama i maratonima priča. U planu imamo još mnogo toga. Voljeli bismo stvoriti platformu na kojoj bi se inspirirali svi koji rade s djecom. Jedna je od ideja otvoriti online knjižnicu svih dječjih priča ispričanih s kockicama i videostorytellinge koje bi pripovijedali razni gosti, bake, djedovi i djeca.
S obzirom na vrlo pozitivnu reakciju roditelja brend Story Teller Cube nastavila sam razvijati i distribuirati pa sam počela surađivati i s obrazovnim institucijama – osnovnim školama, vrtićima, knjižnicama, logopedskim kabinetima i sl. Zbog široke primjene igre organizirane su kreativne radionice za djecu i profesionalce. Osim Maratona priča, koji se održava već petu godinu u knjižnici M2 u Zagrebu, gdje djeca stvaraju priče s kockicama, pokrenute su i radionice za djecu, odgajatelje, logopede i sve one koji u tom proizvodu pronalaze inspiraciju i primjenu. Naše kockice jedinstven su proizvod na našem i inozemnom tržištu, a velik interes potvrđuje njihovu visoku kvalitetu.
Kockice su popularne i zbog jednostavnosti. Intuitivne su i brzo se može zaključiti kako se njima igrati, a nude i slobodu za kreiranje vlastitih pravila. Od drva su i fino obrađene pa korisnici uživaju i u taktilnoj kvaliteti. Posljednje, no ne i manje važno – uvijek se ispočetka može ispričati nova priča.
Također se možemo pohvaliti proizvodnjom u Hrvatskoj uz suradnju s manjim tvornicama i obrtnicima, čime pridonosimo zdravom ekonomskom razvoju naše zemlje.

Book: Gdje se vidite u budućnosti, kakvi su planovi, pripremate li što novo?

Uskoro bi trebala izići nova kolekcija kockica koja će se baviti aktualnim svjetskim temama, a bit će namijenjena I starijim klincima te će je vrlo vjerojatno koristiti i odrasli. Misija nam je postati brend kvalitetnih i kreativnih igara koje su proizvedene u našoj zemlji, nuditi nove metode učenja uz igru i bogatiti izbor edukacijskih alata za odgajatelje, roditelje, knjižničare i sve one koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djeteta.

Autor: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.