Ovog ljeta odaberite kremu za sunčanje koja ne uništava koraljne grebene

Ako već niste, idealan trenutak je za odabir ovosezonske kreme za sunčanje. Kako je u trendu sve što je ekološki, etičko i održivo, tako je i s kozmetikom

event 13.06.2022.
Young,Woman,Cover,Her,Face,With,Hand,Outdoors.,Photo,Was

Jednogodišnja studija pokazala je da svakodnevna upotreba SPF 30 poboljšava teksturu i pigmentaciju kože. No istovremeno je sve veća zabrinutost oko aktivnih sastojaka u kemijskim kremama za sunčanje, koje su često prepune štetnih tvari, a one prodiru u krvotok i narušavaju prirodnu ravnotežu našeg okoliša.

Jedan od najštetnijih utjecaja koje ima kemijska krema za sunčanje je onaj na koraljne grebene. Oni igraju ključnu ulogu u morskom životu, važan su ekosustav podvodnog života, apsorbiraju ugljični dioksid i UV zračenje te štite obale smanjujući snagu valova. Zajedno s toplijom oceanskom vodom, zakiseljavanjem naših oceana i epidemijom mikroplastike, svakodnevni sastojci za zaštitu od sunca, poput oksibenzona, oktinoksata i avobenzona štete koraljnim grebenima.

Šteta koju uzrokuju ove kreme za sunčanje je toliko velika da su čak Havaji, Key West i pacifički otoci Palau i Djevičanski otoci zabranili kreme za sunčanje koje sadrže oksibenzon i oktinoksat, a u planu je zabraniti još dva uobičajena sastojka za zaštitu od sunca – avobenzon i oktokrilen.

Jedan od načina za ublažavanje utjecaja kreme za sunčanje na okoliš je korištenje one mineralne. Takve kreme sadrže titanov dioksid ili cink oksid, kao aktivne sastojke, što su jedina dva sastojka koje je FDA trenutno priznala kao općenito sigurne i učinkovite pa čak i za trudnice, osobe s osjetljivom kožom, ekceme, alergije i bebe. Mineralne kreme za sunčanje su poznate i kao fizičke kreme za sunčanje jer doslovno djeluju kao fizička barijera ili ogledalo koje reflektira sunčeve zrake. Dok kemijske kreme upijaju sunčeve zrake, a ne reflektiraju ih.

Postoje mnogi razlozi za prelazak na mineralnu kremu za sunčanje, kao što su zaštita reproduktivnog sustava i metabolizma te sprječavanja negativnog utjecaja na vode i životinje koje u njima žive. Prilikom kupnje kreme za sunčanje treba pripaziti i na greenwashing. Mnogi brendovi označuju svoje proizvode kao “sigurne za grebene” ili reklamiraju korištenje “čistih kemikalija”, ali ćete na popisu sastojaka pronaći gore spomenute kemikalije koje su štetne za grebene.

Tekst: Vedrana Sunko

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.