Ovo su najbolje ljetne izložbe u Europi

Putujete li po Europi, ne zaboravite posjetiti izložbe. Ovo su najbolje od najboljih koje se nude ovog ljeta. Od velikih hitova kao što je Venecijanski bijenale do neobičnih, neutabanih galerija, institucije diljem Europe ugošćuju neke nevjerojatne događaje. Volite li stripove ili skulpture, afričku znanstvenu fantastiku ili norveške narodne priče, ovo su mjesta koja jednostavno treba posjetiti

event 19.07.2022.
Strip

Venecijanski bijenale: Mlijeko snova
Gdje: Galerije diljem Venecije
Kada: do 27. studenog 2022.
Bijenale se vratio u Veneciju prvi put od 2019. Izlažući 1433 rada 213 različitih umjetnika, ovogodišnja izložba usredotočena je na prikazivanje tijela i njegove metamorfoze, odnos pojedinaca i tehnologija te vezu između tijela i zemlje.
U “Mlijeku snova”, nadrealističkoj dječjoj knjizi po kojoj je izložba i dobila ime, likovima se životi stalno preokreću uz pomoć magije i mašte.

Donatello, Renesansa
Gdje: Palazzo Strozzi, Firenca, Italija
Kada: do 31. srpnja 2022.
Ugošćena u veličanstvenoj Palazzo Strozzi u Firenci, ova povijesna izložba prati život, rad i ostavštinu jednog od najvažnijih talijanskih majstora. Donatellove uzvišene skulpture i slike bit će izložene uz remek-djela svjetski poznatih umjetnika, među kojima su Brunelleschi, Masaccio, Andrea Mantegna, Giovanni Bellini, Raphael i Michelangelo.

Njemačka / 1920. / Nova objektivnost / August Sander
Gdje: Centar Pompidou, Pariz, Francuska
Kada: do 5. rujna 2022.
Ova velika izložba nudi multidisciplinarnu panoramu njemačke umjetnosti dvadesetih godina prošlog stoljeća, od slikarstva do fotografije, dizajna, arhitekture i glazbe. Gotovo 900 radova otkriva kreativni izričaj, hedonizam i filozofiju jednog kaotičnog razdoblja. Nacisti su prezirali mnoge slike na ovoj izložbi, osuđujući ih kao “umjetnost kulturnog boljševizma”; razlog više za posjet Parizu.

Istočno od Sunca i zapadno od Mjeseca
Gdje: Nacionalni muzej, Oslo, Norveška
Kada: do 30. prosinca 2022.
Zloslutni trolovi, lijepe djevojke, proždrljive mačke i Askeladden (Pepeljasti momak): ova izložba crteža norveških bajki iz 19. stoljeća puna je fantastičnih bića. Ova izložba ujedno otvara potpuno novi Nasjonalmuseet, ustanove od 54.299 četvornih metara koja će biti jedan od najvećih muzeja umjetnosti u Europi.

Yves Saint Laurent
Gdje: Louvre, Pariz, Francuska
Kada: do 19. rujna 2022.
Prije 60 godina Yves Saint Laurent predstavio je svoju prvu modnu kolekciju. U čast ove obljetnice, nova izložba prikazuje niz iznimnih odjevnih predmeta iz njegovog opusa. Očekujte svjetlo, zlato i složene ukrase.

Faraon dviju zemalja: Afrička saga o kraljevima Napate
Gdje: Louvre, Pariz
Kada: do 25. srpnja 2022.
Afrička saga u središte pažnje stavlja drevno kraljevstvo Nubiju. Godine 730. prije Krista nubijski kralj Piankhy osvojio je Egipat. Ova izložba otkriva dosad neispričanu priču o moćnoj dinastiji koja ovim ogromnim kraljevstvom trajalo je više od jednog stoljeća.

Teresa Lanceta: Tkanje kao otvoreni kod
Gdje: MACBA, Barcelona
Kada: do 11. rujna 2022.
Ova izložba prikazuje više od 50 godina prekrasnih tekstilnih umjetničkih djela španjolske umjetnice Terese Lancete. Očekujte fokus na ženski rad od inovativne tkalje koja pretpostavlja neočekivano i prihvaća suradnju.

Strip
Gdje: CaixaForum, Madrid
Kada: do 28. kolovoza 2022.
Od Osvetnika do Snoopyja, od Tintina do Batmana, neki od najomiljenijih fiktivnih likova dolaze iz stripova. Ova sveobuhvatna izložba okuplja više od 300 originalnih radova u ovom žanru, uključujući ulomak iz serijala “Žuti klinac” iz 1896., djela koje se naširoko smatra prvim modernim stripom.

In the Black Fantastic
Gdje: Hayward Gallery, South Bank, London
Kada: do 18. rujna 2022.
Ova izložba poziva gledatelje da zamisle fantastičnu budućnost. Mitovi, znanstvena fantastika, duhovne tradicije i nasljeđe afro-futurizma uzorkovani su, ponovno zamišljeni i rekontekstualizirani kroz oslobađajuću i inovativnu umjetnost.

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.