Oscarovac James Lucas režira film o posebnom odnosu Kate Moss i Luciena Freuda

Negdje početkom milenija Kate Moss je u intervjuu za magazin Dazed otkrila da joj je jedna od najvećih neispunjenih želja pozirati umjetniku Lucienu Freudu. Pročitavši intervju, tada 80-godišnji slikar odlučio je iskoračiti iz svoje sigurne zone i ispuniti joj želju. Upravo taj posebni odnos nadahnuo je Oscarovca Jamesa Lucasa da režira film

event 07.07.2022.
Oscarovac James Lucas režira film o posebnom odnosu Kate Moss i Luciena Freuda

Britanski umjetnik Lucien Freud, unuk slavnog psihoanalitičara Sigmunda Freuda, slovio je kao vrlo osebujan i samozatajan umjetnik. Premda poznat po svojim portretima i aktovima, čitavu svoju karijeru slikao je većinom prijatelje i članove obitelji, a ideja da ispred njegovog slikarskog platna stane neka slavna osoba bila mu je odbojna. Smatrao je, naime, da zvijezde ne bi mogao prodrijeti dovoljno da ih uspije dobro naslikati.

Kate Moss je mnogim umjetnicima bila velika inspiracija

No, unatoč tome što nije običavao portretirati zvijezde, napravio je jednu iznimku. Negdje početkom milenija Kate Moss je u intervjuu za magazin Dazed otkrila da joj je jedna od najvećih neispunjenih želja pozirati upravo Freudu. Pročitavši intervju, tada 80-godišnji slikar odlučio je iskoračiti iz svoje sigurne zone i ispuniti joj želju. Trudna Kate danima je pozirala slikaru sjedeći mirno od 7 navečer do 2 sata ujutro, a slavni portret kasnije je prodan za nešto manje od 5 milijuna američkih dolara. No, osim basnoslovne cijene koju je portret postigao, ono što je za dvojac bilo još mnogo posebnije je prijateljstvo koje se između njih razvilo tijekom svakodnevnih susreta. Upravo taj posebni odnos nadahnuo je Oscarovca Jamesa Lucasa da režira film koji kao centralnu temu ima prijateljstvo između supermodela i britanskog slikara u poodmakloj dobi. Film nosi naziv ‘Moss & Freud’, a oduševio je i samu Kate koja je sudjelovala u projektu i razradi scenarija od samih početaka. Po svemu sudeći, čini se da je na repertoaru jedna vrlo emotivna filmska priča.

Autorica: Tina Lončar

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.