O RUŽI. Jedna od najljepših parfemskih priča…

Proizvesti samo jednu litru ružina ulja znači ubrati i do četiri tone ružinih latica pa ne začuđuje cijena ove kraljevske esencije od 5000 eura za tu količinu, a benefiti kraljice cvijeća poznati su tisućama godina. Postanite ružomanijak i dopustite da vas zavedu njezine moći

event 25.01.2021.
American Beauty

Kad izgovaramo riječ “cvijet”, čini se nekako posve normalno sinestetički prizvati u svijest onu običnu, crvenu, simbol ljubavičistoće, jedan od najopjevanijih cvjetova duhovne baštine čovječanstva. Dama Ruža stara je čak 35 milijuna godina i ima najsloženije obiteljsko stablo od svih poznatih cvjetnih vrsta, a danas ih je više od 7000.

Uzgoj započinje oko 5000. godine prije Krista u Kini, gdje je ovaj cvijet bio toliko popularan da je u konačnici i zabranjen zbog vrtova koji su se proširili na poljoprivredne površine ugrozivši proizvodnju hrane. U mitologiji hindua, Brahma stvoritelj uobličio je Višnuu nevjestu Lakshmi od 108 velikih i 1008 malih ružinih latica. Stari Grci ružom su atribuirali razna božanstva. Pjesnik je Anakreont za Ružu držao da je izrasla iz morske pjene, na mjestu gdje se rodila i božica ljepote Afrodita, a o kraljevanju ruža nad svim cvijećem piše i Sapho, pjesnikinja s otoka Lezbosa, čiji je izričaj prepun žudnje, ljubavi i sna.

Ruža je sveta biljka i u islamskom nauku, gdje se vjeruje da je proizišla iz znoja proroka Muhameda, a Perzijanci bi, s ciljem odrješenja zlih duhova, prije no što ovaj kroči u njihov dom škropili tuđinca ružinom vodom. Rimsko je pak Carstvo svoju dekadenciju pokazivalo ružama. Carevibi punili svoje bazene i fontane ružinom vodom, a za svojih orgija sjedali na pokrivala od ružinih latica. No kršćanstvo će na ružu baciti posve novo svjetlo, gledajući u njoj krv i stradanje Isusovo.

Za pojavu različitih vrsta u Europi ponajviše treba zahvaliti Napoleonovoj supruzi, “Ruži s karipskog Martinika”, punim imenom Marie Josèphe Rose de Tasher de la Pagerie ili kraće Jozefini, koja je toliko ljubila ruže da je za vrijeme suprugovih ratovanja s Britanijom trošila goleme iznose na nabavu novih engleskih varijeteta, te se s britanskom aristokracijom natjecala u brojnosti egzota i novih križanaca. Tako je u vrtovima Châteaua de Malmaison bilo više od 250 cvjetnih vrsta, a slikar Pierre-Joseph Redouté Jozefinine će ruže ovjekovječiti u knjižici ‘Jardin de la Malmaison’, u kojoj je naslikano 170 vrsta ruža.

 Višestoljetna kultiviranja ruža rađala su varijetetima zanimljivih boja i brojnosti latica. Upravo je tako nastala i slavna Rosa centifolia, “ruža sa stotinu latica”, koja prebiva u Francuskoj, Maroku i Egiptu, a uz tu mirisnu krasoticu možda najcjenjenije su Rosa gallica i Rosa damascena.

Gallica ili majska ruža nema toliko raskošan cvijet kao ostale vrste, ali je zato njezin miris iznimno ugodan i snažan, a raste i u brdskim područjima Hrvatske. Damascena ili damašćanska ruža podrijetlom je iz Sirije, a svoj dom pronalazi u Bugarskoj, otkud joj čest naziv – Bugarska ruža, te Turskoj, Rusiji, Pakistanu, Indiji, Iranu i Kini i jedna je od najpoznatijih mirišljavica koja osim iznimne arome ima i velike terapijske vrijednosti. Damašćanska i majska one su ruže čije se latice beru za dobivanje itekako cijenjenog ružina esencijalnog ulja. Branje ruža odvija se u rano jutro, dok je rose, a ruže unutar 7 sati trebaju biti destilirane kako bi se miris očuvao. Proizvesti pak jednu litru ružina ulja znači ubrati i do četiri tone ružinih latica pa ne začuđuje cijena kraljevske esencije od 5000 eura za tu količinu.

Benefitikraljice cvijeća poznati su tisućama godina – kao jedno od najdragocjenijih ulja u aromaterapiji, ulje ruže djeluje putem limbičnog sustava na najviše centre u mozgu otklanjajući depresiju, nervozu i stres te pomaže kod glavobolje, nesanice i, tko bi joj se nadao, kod liječenja impotencije. Ulje ruže je, jednom riječju – prijatelj.

Paul Poiretsvijetu je mode napravio isto što je suvremenik Picasso napravio likovnoj umjetnosti – korak naprijed. Fasciniran Kinom i estetikom Istoka, oslobađa Europljanke korzeta, a 1911. lansira mirisnu kolekciju pod nazivom ‘Les Parfums de Rosine’ u čast svoje pokojne kćeri Rosine. No tek će 1991. Marie Hélène Rogeon, pronašavši etikete za parfeme u podrumu svoga djeda koji je izrađivao boce za Maison Poiret, okupiti nekolicinu sjajnih parfumera i oživiti kućuDe Rosine na pariškom Les Jardins du Palais Royal. Jednostavno pravilo kuće je: svi mirisi posvećeni su ruži, u njenim najrazličitijim aromatičnim pojavljivanjima. Od pudrasto-irisaste ‘Pousierre de Rose’ do drvenaste ‘Rosa Flamenco’, od mošusno-kožne ‘Rose d’Homme’ do čokoladno-gurmanske ‘Rose praline’, od limunasto-čajne Zeste de Rose do opulentne, flertujuće i prljave ‘Diabolo Rose’. Kuća broji više od 20 parfema među kojima će svaki ružomanijak zadovoljno pljesnuti rukama na tu paletu pas de deuxa, sentiša, koride i bordela uprizorenja ruže.

Početkom osamdesetih godina kuća Jean-Charles Brosseau predstavlja mirisnu kreaciju sastavljenu od aldehida, nota breskve, palisandra, geranija, ylang ylanga, irisa, cedra, vetivera, vanilije, meda, cimeta i jasno – ruže. ‘Ombre Rose’ evocira eleganciju i šarm belle époquea i s pravom se smatra istinskim klasikom ružinih i uopće parfema. Miris je kreirala Françoise Caron koja će u suradnji s mladim parfumerom Yannom Vasnierom kreirati i jednu iznimnu ružu za uspješnu crvenu seriju cijenjene kuće Comme des Garçons nazvavši ju jednostavno – ‘Rose’. I ona se čini takvom, jednostavnom. Sudeći po ostalim mirisnim sestrama iz iste – crvene linije, očekivao bi se rogati bik ili rasplamsala i u poznim godinama plesačica tanga. A kad tamo, jedna umilna ruža, koja na rubu modernog plesa koreografira priču marokanske i bugarske ruže, ružičastog papra, geranija, maline i začina. No kako predstava odmiče, tako se počne zaodijevati slojevitošću, ugurmanjuje se i taj “medeni” karakter zadržava na koži do kraja plesa. Možda nije ruža na koju se pada “na prvu”, ali svakako je jedna od onih koje se uvlače pod kožu.

Dimaste, smolaste, kožne, ambraste i note ruža sljubljuju se u parfemske priče tisuća noći oslikavajući Orijent. Sve nosiviji i urbanoj mladosti sve draži By Kilian predstavio je kolekciju koja ubraja pet mirisa inspiriranih Zaljevom čiji sastojci progovaraju vrijednosti Istoka: oud, ruža, tamjan, amber i mošus. Jedna od kreacija iz Killianove serije Arabian nights je i bliskoistočni mirisni dvokorak nazvan ‘Rose Oud’, sastavljen od nota turske ruže, ouda, šafrana i drveta guaiac. Ono što iznenađuje u ovoj kreaciji je neka očitost. Neka… neiznenadivost. Da – to jest ruža, i da – to jest oud. Ali kao da nedostaje onog svilenog pokrivala koje će razodijevanjem odabranima pokazati svu ljepotu lica. Upravo taj susret mistične i tamne smole i ruže i njoj pripadajućih ili nepripadajućih kompozicijskih nota u dinamiziranoj igri skrivenog i otvaranja prikazale su mnoge parfemske kuće.

Pierre Montale, čovjek zagonetne pojavnosti (mnogi se pitaju postoji li uopće), osnovao je 2003. u Parizu parfemsku kuću Montale. Boraveći godinama u Saudijskoj Arabiji, gdje je kreirao parfeme za plemstvo i kraljevstvo, Montale ljubav prema čudesnosti Zaljeva prenosi na zapad kreirajući iznimne mirisne slike. Montale je zasigurno prva zapadna kuća koja je svoju seriju parfema posvetila takozvanom tekućem zlatu – oudu (čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na gotovo dvostruku od vrijednosti zlata), ali koje je jednako tako omiljen sastojak i ruža. Nepogrešivim potpisom Montale ružu upleće u razne kontekstualne forme: lirične ‘Candy Rose’, koketne ‘Roses Elixir’ i ‘Roses Musk’, fatalne ‘Aoud Queen Rose’ i ‘Aoud Damascus’, te mačoističke ‘Black Aoud’.

Iznimno je precizno strukturirana i ‘Dark Rose’ cijenjene kuće Czech & Speake. Kao sukus bugarske ruže, šafrana, pačulija, sandalovine, ambre, mošusa i ouda, sjajno balansirana, zamamna i svakako mnogo zanimljivija kompozicija od trun banalnog Killianova uprizorenja. No pokraj ‘Arapske ruže’ privatne kolekcije Armanija, svaka takva dihotonična ruža postaje blijeda i kao da oskudijeva i u vokabularu i u gramatici.

Prvoj kolekcijiArmani Privé2008. pridružila se i jedna romantična ruža,‘Rose Alexandrie’, sastavljena od nota bergamota, nerolija, mandarine, ruže i mimoze, no 2010. Armani otvara novo poglavlje predstavljajući ‘La Collection des Mille et une Nuits’, kolekciju inspiriranu arapskim tisućnoćnim pričama. Opjevane su trima spektakularnim parfemima: ‘Oud Royalom’, ‘Ambre Orientom’ te sjajnom ‘Rose d’Arabie’. U arapskoj se ruži damascena i ljubičica susreću s balzamičnim notama ambre, vanilije, kumarina, kašmerana, te zemljanim notama pačulija i ouda. Ona jest možda “by the book” ljepotica, koja igra po pravilima uobičajene prakse bliskoistočnih parfema, ali nikako “jedna od”, nikako dosadna i neprimjetna. Stvorena da traje na koži desetke sati, punog i izazovnog tijela i čudesno zavodljivih nota, zaokružena, zrela. Armanijeva arapska ljepoticanašla je zaljubljenike među kupcima iz Zaljeva, kao i među zapadnjacima koji žele evocirati barem jednu od bajkovitih noći.

No kraljica među kraljicama, ona pred kojom se u pozdrav duboko klanja, svakako je ‘Lyric Woman’ cijenjene kuće Amouage, spektakularna i kompleksna ružina oda predstavljena 2008. Lyric prikazuje tradicionalnu ružu, ali na jedinstven način, začinjena je, smolasta, orijentalna, bogata. Pikantni karakter kompozicije u visokim notama (bergamot, peckavi đumbir, kardamon, cimet) kontrastiran je toplom, baršunastom tamnom ružom i zaokružen ylang ylangom, jasminom, irisom uz potpisni tamjan kuće Amouage, vaniliju i pačuli u dnu kompozicije. Iako u svojoj strukturi cvjetni, Lyric progovara nekim mračnim intenzitetom, neke nove ruže, zanosne i ogrnute u svilu, jednostavno savršene ženstvenosti, snage i strasti. Ona, koju se odabire kao prvu među najboljima.

Muška parfemska inačica, ‘Lyric Man’, također je reprezentativna kreacija kuće, nešto “hladnija” u interpretaciji sa zelenim i citrusnim notama, ne oskudijevajući u začinskom kolopletu đumbira, muškatnog oraha i drvenastih nota borovine, sandalovine i tamjana. No ženska lira ipak je kompleksnija, a opet ju je lakše voljeti. Valja spomenuti i standardnu bočicu cijenjene parfemske kuće koja valove emocija (preneseni smisao riječi Amouage) prenosi tamnocrvenom bojom i ilustracijom “guste” ruže na kutiji u kojoj Lyric počiva.

Autor: Sanjin Kaštelan

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.