O RUŽI. Jedna od najljepših parfemskih priča…

Proizvesti samo jednu litru ružina ulja znači ubrati i do četiri tone ružinih latica pa ne začuđuje cijena ove kraljevske esencije od 5000 eura za tu količinu, a benefiti kraljice cvijeća poznati su tisućama godina. Postanite ružomanijak i dopustite da vas zavedu njezine moći

event 25.01.2021.
American Beauty

Kad izgovaramo riječ “cvijet”, čini se nekako posve normalno sinestetički prizvati u svijest onu običnu, crvenu, simbol ljubavičistoće, jedan od najopjevanijih cvjetova duhovne baštine čovječanstva. Dama Ruža stara je čak 35 milijuna godina i ima najsloženije obiteljsko stablo od svih poznatih cvjetnih vrsta, a danas ih je više od 7000.

Uzgoj započinje oko 5000. godine prije Krista u Kini, gdje je ovaj cvijet bio toliko popularan da je u konačnici i zabranjen zbog vrtova koji su se proširili na poljoprivredne površine ugrozivši proizvodnju hrane. U mitologiji hindua, Brahma stvoritelj uobličio je Višnuu nevjestu Lakshmi od 108 velikih i 1008 malih ružinih latica. Stari Grci ružom su atribuirali razna božanstva. Pjesnik je Anakreont za Ružu držao da je izrasla iz morske pjene, na mjestu gdje se rodila i božica ljepote Afrodita, a o kraljevanju ruža nad svim cvijećem piše i Sapho, pjesnikinja s otoka Lezbosa, čiji je izričaj prepun žudnje, ljubavi i sna.

Ruža je sveta biljka i u islamskom nauku, gdje se vjeruje da je proizišla iz znoja proroka Muhameda, a Perzijanci bi, s ciljem odrješenja zlih duhova, prije no što ovaj kroči u njihov dom škropili tuđinca ružinom vodom. Rimsko je pak Carstvo svoju dekadenciju pokazivalo ružama. Carevibi punili svoje bazene i fontane ružinom vodom, a za svojih orgija sjedali na pokrivala od ružinih latica. No kršćanstvo će na ružu baciti posve novo svjetlo, gledajući u njoj krv i stradanje Isusovo.

Za pojavu različitih vrsta u Europi ponajviše treba zahvaliti Napoleonovoj supruzi, “Ruži s karipskog Martinika”, punim imenom Marie Josèphe Rose de Tasher de la Pagerie ili kraće Jozefini, koja je toliko ljubila ruže da je za vrijeme suprugovih ratovanja s Britanijom trošila goleme iznose na nabavu novih engleskih varijeteta, te se s britanskom aristokracijom natjecala u brojnosti egzota i novih križanaca. Tako je u vrtovima Châteaua de Malmaison bilo više od 250 cvjetnih vrsta, a slikar Pierre-Joseph Redouté Jozefinine će ruže ovjekovječiti u knjižici ‘Jardin de la Malmaison’, u kojoj je naslikano 170 vrsta ruža.

 Višestoljetna kultiviranja ruža rađala su varijetetima zanimljivih boja i brojnosti latica. Upravo je tako nastala i slavna Rosa centifolia, “ruža sa stotinu latica”, koja prebiva u Francuskoj, Maroku i Egiptu, a uz tu mirisnu krasoticu možda najcjenjenije su Rosa gallica i Rosa damascena.

Gallica ili majska ruža nema toliko raskošan cvijet kao ostale vrste, ali je zato njezin miris iznimno ugodan i snažan, a raste i u brdskim područjima Hrvatske. Damascena ili damašćanska ruža podrijetlom je iz Sirije, a svoj dom pronalazi u Bugarskoj, otkud joj čest naziv – Bugarska ruža, te Turskoj, Rusiji, Pakistanu, Indiji, Iranu i Kini i jedna je od najpoznatijih mirišljavica koja osim iznimne arome ima i velike terapijske vrijednosti. Damašćanska i majska one su ruže čije se latice beru za dobivanje itekako cijenjenog ružina esencijalnog ulja. Branje ruža odvija se u rano jutro, dok je rose, a ruže unutar 7 sati trebaju biti destilirane kako bi se miris očuvao. Proizvesti pak jednu litru ružina ulja znači ubrati i do četiri tone ružinih latica pa ne začuđuje cijena kraljevske esencije od 5000 eura za tu količinu.

Benefitikraljice cvijeća poznati su tisućama godina – kao jedno od najdragocjenijih ulja u aromaterapiji, ulje ruže djeluje putem limbičnog sustava na najviše centre u mozgu otklanjajući depresiju, nervozu i stres te pomaže kod glavobolje, nesanice i, tko bi joj se nadao, kod liječenja impotencije. Ulje ruže je, jednom riječju – prijatelj.

Paul Poiretsvijetu je mode napravio isto što je suvremenik Picasso napravio likovnoj umjetnosti – korak naprijed. Fasciniran Kinom i estetikom Istoka, oslobađa Europljanke korzeta, a 1911. lansira mirisnu kolekciju pod nazivom ‘Les Parfums de Rosine’ u čast svoje pokojne kćeri Rosine. No tek će 1991. Marie Hélène Rogeon, pronašavši etikete za parfeme u podrumu svoga djeda koji je izrađivao boce za Maison Poiret, okupiti nekolicinu sjajnih parfumera i oživiti kućuDe Rosine na pariškom Les Jardins du Palais Royal. Jednostavno pravilo kuće je: svi mirisi posvećeni su ruži, u njenim najrazličitijim aromatičnim pojavljivanjima. Od pudrasto-irisaste ‘Pousierre de Rose’ do drvenaste ‘Rosa Flamenco’, od mošusno-kožne ‘Rose d’Homme’ do čokoladno-gurmanske ‘Rose praline’, od limunasto-čajne Zeste de Rose do opulentne, flertujuće i prljave ‘Diabolo Rose’. Kuća broji više od 20 parfema među kojima će svaki ružomanijak zadovoljno pljesnuti rukama na tu paletu pas de deuxa, sentiša, koride i bordela uprizorenja ruže.

Početkom osamdesetih godina kuća Jean-Charles Brosseau predstavlja mirisnu kreaciju sastavljenu od aldehida, nota breskve, palisandra, geranija, ylang ylanga, irisa, cedra, vetivera, vanilije, meda, cimeta i jasno – ruže. ‘Ombre Rose’ evocira eleganciju i šarm belle époquea i s pravom se smatra istinskim klasikom ružinih i uopće parfema. Miris je kreirala Françoise Caron koja će u suradnji s mladim parfumerom Yannom Vasnierom kreirati i jednu iznimnu ružu za uspješnu crvenu seriju cijenjene kuće Comme des Garçons nazvavši ju jednostavno – ‘Rose’. I ona se čini takvom, jednostavnom. Sudeći po ostalim mirisnim sestrama iz iste – crvene linije, očekivao bi se rogati bik ili rasplamsala i u poznim godinama plesačica tanga. A kad tamo, jedna umilna ruža, koja na rubu modernog plesa koreografira priču marokanske i bugarske ruže, ružičastog papra, geranija, maline i začina. No kako predstava odmiče, tako se počne zaodijevati slojevitošću, ugurmanjuje se i taj “medeni” karakter zadržava na koži do kraja plesa. Možda nije ruža na koju se pada “na prvu”, ali svakako je jedna od onih koje se uvlače pod kožu.

Dimaste, smolaste, kožne, ambraste i note ruža sljubljuju se u parfemske priče tisuća noći oslikavajući Orijent. Sve nosiviji i urbanoj mladosti sve draži By Kilian predstavio je kolekciju koja ubraja pet mirisa inspiriranih Zaljevom čiji sastojci progovaraju vrijednosti Istoka: oud, ruža, tamjan, amber i mošus. Jedna od kreacija iz Killianove serije Arabian nights je i bliskoistočni mirisni dvokorak nazvan ‘Rose Oud’, sastavljen od nota turske ruže, ouda, šafrana i drveta guaiac. Ono što iznenađuje u ovoj kreaciji je neka očitost. Neka… neiznenadivost. Da – to jest ruža, i da – to jest oud. Ali kao da nedostaje onog svilenog pokrivala koje će razodijevanjem odabranima pokazati svu ljepotu lica. Upravo taj susret mistične i tamne smole i ruže i njoj pripadajućih ili nepripadajućih kompozicijskih nota u dinamiziranoj igri skrivenog i otvaranja prikazale su mnoge parfemske kuće.

Pierre Montale, čovjek zagonetne pojavnosti (mnogi se pitaju postoji li uopće), osnovao je 2003. u Parizu parfemsku kuću Montale. Boraveći godinama u Saudijskoj Arabiji, gdje je kreirao parfeme za plemstvo i kraljevstvo, Montale ljubav prema čudesnosti Zaljeva prenosi na zapad kreirajući iznimne mirisne slike. Montale je zasigurno prva zapadna kuća koja je svoju seriju parfema posvetila takozvanom tekućem zlatu – oudu (čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na gotovo dvostruku od vrijednosti zlata), ali koje je jednako tako omiljen sastojak i ruža. Nepogrešivim potpisom Montale ružu upleće u razne kontekstualne forme: lirične ‘Candy Rose’, koketne ‘Roses Elixir’ i ‘Roses Musk’, fatalne ‘Aoud Queen Rose’ i ‘Aoud Damascus’, te mačoističke ‘Black Aoud’.

Iznimno je precizno strukturirana i ‘Dark Rose’ cijenjene kuće Czech & Speake. Kao sukus bugarske ruže, šafrana, pačulija, sandalovine, ambre, mošusa i ouda, sjajno balansirana, zamamna i svakako mnogo zanimljivija kompozicija od trun banalnog Killianova uprizorenja. No pokraj ‘Arapske ruže’ privatne kolekcije Armanija, svaka takva dihotonična ruža postaje blijeda i kao da oskudijeva i u vokabularu i u gramatici.

Prvoj kolekcijiArmani Privé2008. pridružila se i jedna romantična ruža,‘Rose Alexandrie’, sastavljena od nota bergamota, nerolija, mandarine, ruže i mimoze, no 2010. Armani otvara novo poglavlje predstavljajući ‘La Collection des Mille et une Nuits’, kolekciju inspiriranu arapskim tisućnoćnim pričama. Opjevane su trima spektakularnim parfemima: ‘Oud Royalom’, ‘Ambre Orientom’ te sjajnom ‘Rose d’Arabie’. U arapskoj se ruži damascena i ljubičica susreću s balzamičnim notama ambre, vanilije, kumarina, kašmerana, te zemljanim notama pačulija i ouda. Ona jest možda “by the book” ljepotica, koja igra po pravilima uobičajene prakse bliskoistočnih parfema, ali nikako “jedna od”, nikako dosadna i neprimjetna. Stvorena da traje na koži desetke sati, punog i izazovnog tijela i čudesno zavodljivih nota, zaokružena, zrela. Armanijeva arapska ljepoticanašla je zaljubljenike među kupcima iz Zaljeva, kao i među zapadnjacima koji žele evocirati barem jednu od bajkovitih noći.

No kraljica među kraljicama, ona pred kojom se u pozdrav duboko klanja, svakako je ‘Lyric Woman’ cijenjene kuće Amouage, spektakularna i kompleksna ružina oda predstavljena 2008. Lyric prikazuje tradicionalnu ružu, ali na jedinstven način, začinjena je, smolasta, orijentalna, bogata. Pikantni karakter kompozicije u visokim notama (bergamot, peckavi đumbir, kardamon, cimet) kontrastiran je toplom, baršunastom tamnom ružom i zaokružen ylang ylangom, jasminom, irisom uz potpisni tamjan kuće Amouage, vaniliju i pačuli u dnu kompozicije. Iako u svojoj strukturi cvjetni, Lyric progovara nekim mračnim intenzitetom, neke nove ruže, zanosne i ogrnute u svilu, jednostavno savršene ženstvenosti, snage i strasti. Ona, koju se odabire kao prvu među najboljima.

Muška parfemska inačica, ‘Lyric Man’, također je reprezentativna kreacija kuće, nešto “hladnija” u interpretaciji sa zelenim i citrusnim notama, ne oskudijevajući u začinskom kolopletu đumbira, muškatnog oraha i drvenastih nota borovine, sandalovine i tamjana. No ženska lira ipak je kompleksnija, a opet ju je lakše voljeti. Valja spomenuti i standardnu bočicu cijenjene parfemske kuće koja valove emocija (preneseni smisao riječi Amouage) prenosi tamnocrvenom bojom i ilustracijom “guste” ruže na kutiji u kojoj Lyric počiva.

Autor: Sanjin Kaštelan

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.