Novi život kafića

Kavane i kafiće danas povezujemo s puno više stvari nego s običnom konzumacijom kave, ma kako je tamo fino spravljali. To je uredski prostor za studente i zaposlenike, mjesto za ugodne i manje ugodne razgovor, vesela druženja i još puno više toga…

event 31.05.2022.
9-Bookstore-Cafe-2

Na kavane i kafiće možete danas naići svuda, u glavnim i sporednim ulicama gradova širom svijeta. Obično nude toplu i primamljivu atmosferu, s naglaskom na ambijent i estetiku prostora, ali i usluge koje nude. Neki kafići otišli su i korak dalje pa nude puno više od pukog mjesta za ispijanje pića. Ovo su neka mjesta koja udahnjuju novi život kulturi kave.

Blufish Yingke

Smješten u kineskom gradu Chaoyangu, Blufish Yingke je danju kafić, a noću se pretvara u bar. Fizički gabariti prostora kombiniraju se s virtualnim dinamičkim slikama koje mijenjaju atmosferu s obzirom na to da doba dana. Tijekom dana, čisto i elegantno bijelo okruženje zaposlenim gostima nudi mirno mjesto za kratak odmor od posla. Kako pada noć, na svodu i zidovima počinje igra njišućih virtualnih koralja i razigranih riba, a nevelik prostor od 30 četvornih metara od kafića postaje noćni klub.

Option Coffee Bar

U središtu tajlandskog grada Udonthanija nalazi se Option Coffee Bar, mjesto koje mijenja svoju funkciju kako prolazi dan. Ujutro, to je kafić i pekarnica, preko dana isti se prostor koristi kao restoran, a navečer postaje pivnica s dobrom ponudom craft piva. Jednostavna bijela kocka tjera vas da se fokusirate na diskretne umjetničke elemente unutar prostora. Danju ona svijetli prirodnom sunčevom svjetlosti koja sa svih strana prodire u zatvoren prostor, a navečer on svijetli u raznim bojama, dajući vam do znanja da ste ušli u mjesto za noćni provod.

COFFICE

Osnovni koncept mjesta zvanog COFFICE je pametna kombinacija ležernog kafića, coworking prostora i bara, sve u istom prostoru. Svaka od tih funkcija događa u različito doba dana, dok se veličina i otvorenost prostora potrebnih korisnicima stalno mijenjaju. Ovaj multifunkcionalni prostor u Budimpešti istovremeno nudi komfor onima koji u ovom prostoru danju uče i sklapaju poslove ili se jednostavno opuštaju uz šalicu kave, a kad padne noć uživaju uz čašu koktela.

Ohvenu Cafe

U Goyang-siju, jednom od bezbroj satelitskih gradova na rubovima Seula, nalazi se Ohvenu Cafe. Riječ je o kafiću koji se sastoji od unutarnjeg prostora i vanjske terase. Njegov glavni adut su veličanstveni zalasci sunca koje možete promatrati između zgrada koje okružuju ovaj prostor. Vrata koja vode do terase na kraju šanka namjerno su predimenzionirana kako bi se zamaglila granica između unutarnjeg prostora i terase i zalasci sunca i pogled na noćni grad uveli u prostor kafića.

Rong Bao Zhai Coffee Bookstore

U poznatoj pekinškoj ulici Liulichang nalazi se Rong Bao Zhai Coffee Bookstore. Samo ime mu kaže, na ovom se mjestu izvorno nalazila knjižara u kojoj su se prodavale slike kineskih majstora, kaligrafske publikacije i drevne knjige. No, kako bi privukli novu klijentelu, tradicionalna knjižara dobila je još jednu ulogu i postala kavana, prostor koji privlači ljude željne kulture. Ovdje nad šalicom mirisne kave gosti komuniciraju jedni s drugima, s knjigama i prirodom. Novi dizajn temelji se na laganim i prozirnim policama i osvjetljenju, ali i zelenilu koje obogaćuje i smiruje cijeli prostor.

9 ¾ Bookstore + Cafe

Mjesto neobična naziva u kolumbijskom gradu Medellinu zapravo je knjižara i kavana specijalizirana za djecu, iako su na zabavu dobrodošli i odrasli. Prostor nudi mala skrovišta i mjesta na kojima djeca mogu uživati u dobroj slikovnici, učiti, crtati, odmariti se i igrati; za odrasle tu su privatne čitaonice i stolovi za druženje, a sve okruženo toplim materijalima, namještajem i ukrasima. Ovdje iskreno vjeruju u moć mašte, snova, čarolija i sjećanja. Kažu da najbolje ideje i razgovori dolaze uz dobru šalicu kave.

Tekst: Mladen Smrekar

Foto: Press

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.