Novi lockdown trend- terapijske lampe protiv jesenskog bluesa

Prelazak iz toplih sunčanih dana u maglovitu i hladnu jesen ponekad zna biti težak. To posebno teško pada onima koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja. Jedna od popularnijih metoda liječenja je terapija svjetlom, a toga bi nam poprilično moglo nedostajati ove sezone budući da smo kod kuće više nego ikada.

event 27.10.2020.
shutterstock_1760751716 (1)

Znanstvenici su otkrili da dnevna svjetlost snažno utječe na naš cirkadijalni ritam te na proizvodnju nekih hormona. Tu se prvenstveno govori o melatoninu, odgovornom za uredan san, i serotoninu, “hormonu sreće” koji je povezan s raspoloženjem. Procjenjuje se da kod otprilike dva do tri posto odraslih Europljana takav jesenski blues poprima razmjere pravog psihijatrijskog poremećaja, a javljaju se i simptomi depresije.

Fototerapija, odnosno svjetlosna terapija, ubraja se u fizikalne metode liječenja. Najčešće koristi ultraljubičasti spektar svjetlosti. Zračenje može biti prirodno, odnosno terapija suncem ili se kombinirati s aerosolom mora ili kupanjem u moru.

Shutterstock

Ipak, češće se u liječenju koriste umjetne svjetiljke jer se mogu izabirati specifične valne duljine zračenja u koje, između ostalog, ubrajamo i terapiju laserom te u holističkoj medicini, terapiju pojedinim svjetlosnim bojama.

Osim samog svjetla, u terapiji se mogu koristiti i lijekovi u obliku kreme, tekućine ili tableta koji se zovu fotosenzibilizatori. Oni na određen način usmjeravaju i pojačavaju djelovanje svjetla kojem se pacijent izlaže jer potpomažu složene fotokemijske procese.

Terapija svjetlom je posljednjih godina sve popularnija pa mnogi lampe za terapiju posjeduju i kod kuće. Potrebno je 20 do 60 minuta ispod 10 000 luksa hladno bijelog fluorescentnog svjetla koje je 20 puta snažnije od običnog svjetla u zatvorenim prostorima da bi se osjetila razlika. Mnogi ljudi ovu vrstu terapije koriste ujutro jer kažu da im tako daje najbolje rezultate. Čak 85 posto onih koji pate od sezonskog poremećaja tvrde da im ova vrsta terapije pomaže. Stoga ako vam je raspoloženje značajno lošije nego što smatrate da bi trebalo biti s obzirom na vaše životne okolnosti, možda druženje s lampom napravi razliku.

Svjetiljke za sunčevu svjetlost idu pod mnogim imenima: “lampe za svjetlosnu terapiju,” “uređaji za svjetlosnu terapiju,” “kutije za fototerapiju,” pa čak “lightboxes.”.

Shutterstock

Neke lampe za sunčevu svjetlost nisu namijenjene sezonskim depresijama. Svjetlosna terapija se zapravo koristi kao tretman za nekoliko drugih problema, uključujući neke kožne probleme poput psorijaze i ekcema. Držite se lampica sunčevog svjetla koje su izričito označene za sezonsku depresiju.

Osvjetljenje lampe mjeri se u luksima. Svjetlije svjetiljke zahtijevaju manje vremena izloženosti dnevno, ali mogu biti neugodne za upotrebu. Vaša udaljenost od svjetiljke također je važna – što dalje planirate sjediti, svjetlost bi trebala biti jača. Za najbolje rezultate dobar je raspon od 2.500 do 10.000 luksima.

Naravno, moguće je da svjetlosna terapija ne da željene rezultate, odnosno da vaš problem nije nedostatak svjetla, već previše stresa ili nešto treće čemu će više pomoći fizička aktivnost, opuštanje, značajna promjena u prehrani ili nešto treće.

Autor: V.S.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.