Nova sezona Sluškinjine priče donosi iznenađenja – tek ćemo vidjeti jesu li dobra ili loša

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

event 12.05.2021.
Sluškinjina priča

Sluškinjina priča serija je koja ‘postoji’ i nakon njezinog gledanja; o njoj se priča, piše, čita se knjiga prema kojoj je snimljena i nanovo se gledaju odabrani dijelovi epizoda. Priča i tema serije su aktualne, na žalost, s godinama sve više. Upravo zato smo s nestrpljenjem dočekali početak četvrte sezone. Pandemija je učinila svoje, tako da su posljednje dvije sezone udalje pune dvije godine. No, izgleda da je nova sezona bila vrijedna čekanja!

Dok sam gledala prve tri epizode, serija je u meni izazivala podvojene osjećanje i opažanja; kao da se u seriji atmosfera promijenila i nisam sigurna radi li se o dobrom ili lošem potezu autora. Sluškinjina priča je prva u svojoj kategoriji koja je osvojila nagradu Emmy (sada već dakle) 2017. godine, a koja se mogla gledati putem streaming kanala. Bila je revolucionarna na više razina. Sada, napetost i iščekivanje što se sve može dogoditi dok se društvo raspada u početnim epizodama četvrte sezone kao da se malo razvodnilo. Ne mogu reći da se serija pogoršala, no u prvim epizodama osjeti se nesrazmjer između likova, izvedbe glumaca i samog tijeka priče.

I dalje je najveći plus serije nepogrešiva izvedba Elisabeth Moss, a koja u novoj sezoni potpisuje i režiju tri epizode, od njih deset. Sluškinjina priča donosi potpuni dramski užitak prilikom gledanja pojedinačnih izvedbi glumaca; od Aunt Lydije do June, od one najgore, do one za koju navijamo. June je završila prošlu sezonu krijumčareći pun avion Gileadove djece u sklonište, u Kanadu i u nastavku njezine priče čak i ne možemo zamisliti, predvidjeti što se još sve može dogoditi, koji ih sve užasi čekaju u sljedećim epizodama. Jer nakon slobode, June je opet, po četvrti put, zatočena. Stvarno, što joj se još nije dogodilo?

Uz te pretpostavke ide još jedna, vezana uz lik Nicka Blainea. Nick Blaine je skoro pa novo-staro iznenađenje u seriji. U prošloj sezoni na liku Maxa Minghelle obavljen je ozbiljan posao na redefiniranju karaktera: vidimo kako se razvijao, od bezvrijednog vozača, povremenog špijuna da bi na kraju postao vojnik, super-čovjek. I onda je nestao. Toliko ga dugo nije bilo da se moramo pitati: na čijoj je strani Nick i može li mu June vjerovati?
Iako autori serije June stavljaju iznova u slične ili čak iste situacije, lik June se mijenja kroz epizode i sezone te njezina ljutnja i potreba za osvetom sada su veće nego ikada. U potpunosti su je obuzele. Ona više nije buntovnica, ona je utjelovljenje mržnje. Kroz tri sezone June je doživjela štošta i sada može štošta učiniti. Tako da je i njezina snaga narasla.

U četvrtoj sezoni, June (Elizabeth Moss) uzvraća udarac Gileadu kao žestoka predvodnica pobunjenika, ali rizici koje preuzima donose neočekivane i opasne nove izazove. Njena potraga za pravdom i osvetom prijeti da će ju progutati i uništiti joj najdragocjenije odnose. Svi su, na apsolutno svim stranama, prilično snažni i moćni. Bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će to mjerenje snaga ići i koja će strana prevagnuti.

Osim Elizabeth Moss, u seriji glume istaknute uloge Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Alexis Bledel, Ann Dowd, Max Minghella, Madeline Brewer, O-T Fagbenle, Amanda Brugel, Bradley Whitford i Sam Jaeger.

Ako autori uspiju u nakani da obožavatelje zadrže za ekranima, u najvećoj napetosti, sve do kraja, bit će to jedna od najboljih serija koje smo gledali od devedesetih na ovamo. Nadamo se da neće ‘pobjeći u repeticiju’ – ostalo nam je još sedam epizoda da se uvjerimo!

Autorica: Tena Razumović Žmara

Fotografije: Promo

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.