Nezaboravne osamdesete: Brooke Shields kao ‘super muza’ slikarice Tare Lewis

Slavna glumica prikazana je s grijačima za noge, u majici Keitha Haringa i dok puše balon od žvakaće gume. Na slikama se pojavljuju i njene kultne Calvin Klein traperice, a slikarici su kao modeli poslužile i glumičine dvije kćeri

event 02.05.2022.
Lewis_Brooke_2020_oil-on-polycotton-linen_48x60

Brooke Shields je oduvijek bila muza fotografa, od Richarda Avedona do Brucea Webera, ali i slikara kao što je Eric Fischl. Ali njezina uloga u svijetu umjetnosti nadilazi puko modeliranje. Kao mlada glumica s Manhattana osamdesetih, upala je u njujorške umjetničke krugove i družila s Keithom Haringom i Andyjem Warholom. I, kako se sama zna pohvaliti, još uvijek čuva crtež kojim je Haring ukrasio papir u koji je zamotao dar za njen 21. rođendan.

Danas, Brooke je filantrop i strastveni sakupljač; u njoj kolekciji su djela Willa Cottona, Roberta Mapplethorpea i Adama Fussa te brojnih bivših studenata Akademije. Tu i tamo uživi se u ulogu modela pa je nedavno, zajedno s kćerima, bila model njujorškoj umjetnici Tari Lewis. U svom Tribeca studiju Lewis stvara figurativne portrete inspirirane fenomenima pop kulture. Njezina najnovija serija kroz lik žena iz obitelji Brooks slavi sve što nas podsjeća na osamdesete: modu, umjetnost i zabavu. Ove slike moći će se razgledati na izložbi koja se 4. svibnja otvara u njujorškoj galeriji Louis K. Meisel.

Lewis to naziva suradnjom iz snova jer Brooke je, kaže, jedna od najkreativnijih osoba koje je upoznala. “Ona nije muza, ona je super muza!”

Tekst: Mladen Smrekar

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.