Nestvarna razglednica: Znate li kojoj zemlji pripadaju ovi pejzaži koji oduzimaju dah?

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

event 30.06.2021.
pogled na Reynisfjaru

Koliko je god bila privlačna, misao o odlasku na Island u isto se vrijeme činila i pomalo zastrašujućom. Hladna kišovita zemlja “na rubu svijeta”, negostoljubiva, surova priroda, prostranstva bez gradova, ledeni vjetar, vulkani… štošta da se zamislite, ako još uzmete u obzir da dotad baš i nismo previše putovali. No radoznalost je učinila svoje pa smo muž i ja 2013. ipak odlučili otići, vođeni omiljenim islandskim sloganom “petta reddast” ili u slobodnom prijevodu “nema brige, sve će biti u redu”. I stvarno je bilo. Našli smo se u svijetu koji je potpuno drugačiji od našeg, ali svejedno se nije činio ni toliko stran ni grub. Kao da upravo u tim tamnim krajolicima, u tim pustopoljinama leži tajna njegove ljepote i mističnosti. Doživjeli smo prekrasno putovanje koje nas je zauvijek vezalo uz ovu zemlju velikih krajnosti, zemlju vatre i leda.

PETTA REDDAST

Prvi smo se put susreli s rent-a-carom, otvorenom cestom i istraživanjem zemlje bez nekog posebno zacrtanog plana. Bili smo neumorni i nije nas obeshrabrila ni kiša koja je lijevala doslovce svaki dan. Vrijeme je na Islandu nepredvidivo i vrlo promjenjivo ili kako bi oni rekli: “Ne sviđa ti se vrijeme? Pričekaj pet minuta”. Istražili smo neke poznate i manje poznate atrakcije iz kojih bih izdvojila nacionalni park Thingvellir, gejzire, slapove Gullfoss i Hjálparfoss te južne bisere – slapove Seljalandsfoss i Skógafoss i crne plaže Reynisfjaru i Vík. No mjesta na kojima smo posebno uživali bila su baš ona u koja smo zalutali. Ako uzmemo u obzir da je turizam na Islandu planuo u posljednjih šest godina, na poznatim turističkim destinacijama teško da ćete biti sami. Osamljena su mjesta baš ono u čemu smo vidjeli posebnu čar i iz tog razloga zavoljeli road trip tip putovanja i slobodu koju ona nose. Službeno je: zaljubljeni smo u Island i moramo se vratiti!

AKO SE HEKLA PROBUDI, SAMO TREBA ODVRNUTI VENTILE U KUĆI

Ljeti 2016. ponovno smo otišli s kćeri i doživjeli izrazito zelen i sunčan Island. Noćili smo kod poznanika koji sa svojom obitelji drži pansion podno vulkana Hekla. Island je dom 130 vulkana od kojih je 30 aktivno, što ga čini idealnim mjestom za iskorištavanje geotermalnih potencijala. Hekla je poznata kao jedan od razornijih vulkana i baš tih mjeseci pokazivala je pojačanu aktivnost pa smo na trenutke gutali knedlu, na što se Haraldur (naš domaćin) samo osmjehnuo i rekao: “Ako se probudi, samo moramo odvrnuti ventile u kući… petta reddast”. A samo se prisjetite 2010. kada je bijesni vulkan Eyjafjallajökull zaustavio zračni promet u svijetu. Možda se to čini čudno, čak i pomalo ludo, no Islanđani su se naučili nositi s time. Iznimno vole prirodu i odnose se prema njoj sa strahopoštovanjem. Tako smo i mi nekoliko dana poslije gotovo smireno, ali na sigurnoj udaljenosti, prošli kraj vulkana Bárðarbunge koji je izbacivao lavu. Takav stav morate imati i kada se nalazite na jednoj od najljepših i najopasnijih plaža na svijetu, Reynisfjari. To je crna vulkanska plaža s opasnim valovima i strujama, nad kojom se uzdižu masivne stijene s bazaltnim stupovima, a iz vode izviru neobične kamene formacije. Prema legendi, to su trolovi okamenjeni pri izlasku Sunca (navodno trolovi ne znaju na sat pa su zakasnili). Općenito, štovanje vilenjaka duboko je ukorijenjeno u dušu islandske nacije. Mnogi stanovnici ove zemlje išli su toliko daleko u svojim uvjerenjima da su obustavljali radove na cesti kako ne bi uznemiravali ta mala skrivena bića.

Nizale su se slike s prelijepim motivima: planine, vulkani, silni vodopadi, polja lave, crne pustinje, vulkanske plaže, glečeri, gejziri i lagune, živopisne kućice s travnatim krovićima (turf houses) i nebrojeno mnogo iznenađujuće hrabrih ovčica i druželjubivih islandskih konja koji u toj zemlji žive slobodni u divljini. Na putu smo svjedočili i jednoj zanimljivoj pojavi – polarnom danu. U to vrijeme Sunce gotovo uopće ne zalazi, što rezultira lijepim kasnonoćnim izletima, ali i velikim podočnjacima i teško se toliko brzo naviknuti na danje svjetlo u ponoć. Posebno su nam se urezali u sjećanje nacionalni parkovi Snæfellsnes i Vatnajökull, kanjon Fjaðrárgljúfur, planina Vestrahorn te Fjallsárlón i Jökulsárlón, lagune ledenjaka koje ni ljeti ne gube svoju ledeno plavu boju.
Još prije ovog putovanja odlučila sam dokumentirati dijelove naših malih avantura, a snimke upotrijebiti za svoju buduću pjesmu. U svojoj sam viziji već tada vidjela neka sjenovita divlja mjesta koja bi se idealno uklopila. Iako je ovo vedro ruho Islanda bilo baš nekako romantično, snimke za spot nisu nam uspjele, barem ne što se tiče atmosfere koju sam htjela prikazati. Kao da je nedostajalo malo sumornosti. Od 200-tinjak njih u finalnu verziju ubacili smo tek jednu, uhvaćenu za samo jednog kišnog popodneva. Izgleda da nam je baš nedostajala ona dosadna kiša koja nas je pratila na prvom putovanju, ona nekako više opisuje Island. Okupani suncem i oduševljeni zelenim svijetom, shvatili smo da se želimo vratiti na zimu i upoznati “onaj pravi” Island.

CILJ: OBIĆI ZEMLJU U KRUG I UHVATITI POLARNU SVJETLOST

Treći put odlučili smo zaintrigirati svoje prijatelje pitanjem: “Želite li s nama zimi na Island plivati u procijepu između tektonskih ploča u vodi od 0°?” Dobili smo kratki odgovor: “Možemo li roniti?” Pokazalo se da znamo koga treba pitati. Za nekoliko mjeseci našli smo se na ledenom Islandu u kamperu, našoj “kući na kotačima”, s jasnim ciljem: obići zemlju u krug i uhvatiti polarnu svjetlost. Sve je završilo tako da smo obišli zemlju u krug jedan i pol put i da, konačno smo bili nagrađeni. To je bilo iskustvo koje je teško opisati riječima i ostat će nam jedna od omiljenih avantura.
Putovanje kamperom preporučila bih svakome, ako mu se pruži mogućnost. Opremljen je udobnim krevetima (bilo nas je četvero), kuhinjom, tušem i WC-om, a najbolje je što u potpunosti ne ovisite ni o čemu. Samo zamislite buđenje uz slap ili večeru s pogledom na ledenjake na kojima se lijeno izležavaju tuljani – upravo je tako i izgledalo.

JEDINO MJESTO NA SVIJETU GDJE MOŽETE PLIVATI U PROCIJEPU IZMEĐU DVIJE TEKTONSKE PLOČE

Onako ugrubo rečeno, posjećene lokacije činio je atraktivni jug (koji je ujedno i najposjećeniji dio), manje napučeni istočni fjordovi, nepredvidivi sjever te mistični poluotok Snæfellsnes, još jedno od nama omiljenih područja koje iz nekog razloga mnogi zaobilaze. Spomenula bih samo mjesta kao što su vulkanski park Djúpalónssandur, stijene Lóndrangar, selo Arnarstapi, planina Kirkjufell, pukotina Rauðfeldsgjá i crkvica Búðir.
Thingvellir je jedno od najvećih geoloških čuda prirode i jedino je mjesto na svijetu u kojem možete prošetati kroz rascijep između dvije tektonske ploče, sjevernoameričke i euroazijske – ili zaplivati! Bili smo hrabri i sat i pol plivali u ledenoj vodi od 2 stupnja, u dubokom procijepu u kojem je voda toliko čista da je vidljivost 70-80 metara. Prekrasno iskustvo! Na sjeveru smo prošli kroz geotermalno područje Hverir, obišli jezero Mývatn, vulkanski park Dimmuborgir, gradove Húsavík i Akureyri, krater Hverfjall, slapove Goðafoss i špilju Grjótagju.
Za sam kraj puta, kao i inače, ostavili smo Reykjavík. Takozvani “noćni grad na sjeveru” zrači nevjerojatnim šarmom, može se pohvaliti veselim ljudima, živopisnim starim kućama raznobojnih pročelja i krovova, zanimljivim detaljima u prozorima, šaljivim hidrantima i brojnim grafitima. Kao kontrast tu su suvremene gradske četvrti s prostranim zelenim površinama.
Što se tiče islandske gastronomije, moram napomenuti da neka njihova tradicionalna jela nisu za svačiji želudac, poput fermentiranog morskog psa kojeg možete nanjušiti na kilometar ili kuhane ovčje glave kod koje prvo morate pojesti obraščiće jer su, kažu Islanđani, najukusniji. Nismo im vjerovali na riječ. Sigurna sam da ni ovnovi testisi ne zvuče ništa bolje. Ali zato nipošto ne propustite kušati njihovu sušenu ribu, legendarni hot-dog ili vikinšku superhranu – skyr jogurt.

KAD LEDENI RAJ POKAŽE SVOJE ZUBE

Naravno da nije sve idilično i bez prepreka. Doživjeli smo hladne dane, još hladnije noći, izrazito jak vjetar, kameleonsko vrijeme, no to je nešto na što ćete se ondje jednostavno morati priviknuti. Zapravo, lakše je to reći nego učiniti jer priznajemo da smo u jednom trenutku prošli najgoru hladnoću u svojem životu. Na samom početku, zbog kašnjenja aviona, izgubljenih (pa nađenih) kofera, a poslije i prejakog vjetra, bili smo primorani prenoćiti na aerodromu. Umjesto zamišljenog buđenja kraj romantičnog slapa Seljalandsfossa, snašlo nas je zbunjujuće buđenje uz buku aviona, s obzirom na to da smo bili smješteni odmah do piste. Ništa prestrašno, ali posjet Seljalandsfossu koji sam najavljivala kao vrlo uzbudljiv završio je šetnjom iza slapa tijekom koje nas je dvaput zapljusnula tolika silina vode da nepropusna odjeća nije nimalo pomogla.
Put dalje prema sjeveru na trenutke je bio zastrašujući, Island nam je pokazivao zube. Noćna vožnja po uskim makadamskim cestama, usred snježne mećave dok nam vjetar silovito udara u vozilo. Nakon toga konačno smo pronašli kamp za noćenje, no u mraku smo se s kućicom slučajno spustili na livadu s koje više nismo mogli izići. Po groznoj hladnoći izvlačili smo opasno nagnuti kamper. Možda da spomenem i onu mećavu koja nas je uhvatila dok smo vozili prema krateru Víti?! Cesta se odjednom zaledila, morali smo stati i parkirati sa strane. I danas se pitam zašto, ali odlučili smo dalje pješice. Plan je bio snimiti nekoliko kadrova u tom ledenom raju i vidjeti krater s izrazito plavim jezerom. Kad smo stigli gore, mećava se opasno pojačala, a krater je bio potpuno prekriven snijegom, ništa nismo vidjeli. Smrznuli smo se do bola – od kadrova ništa. Izgubljeni koferi s početka putovanja sad su se činili kao mali problem.

Usprkos svemu tome, za nas su ova putovanja bila naprosto čarobna. Svaki djelić ove zemlje izgleda kao s nekog drugog planeta i nerijetko ostanete iznenađeni novootkrivenim mjestima. Krajolici kojima smo prolazili bili su nezaboravni i nadam se da smo snimkama barem dijelom uspjeli predočiti koliko su veličanstveni. To je neka sasvim druga dimenzija. Dimenzija koju sam htjela dočarati u svojoj pjesmi jer me asocira na bijeg iz svakidašnjice ili od nečeg što nas tišti. Za mene je taj bijeg putovanje, za drugog nešto sasvim drugo. Ovo je moja oaza mira, svijet kojem se zauvijek imam potrebu vraćati.

Fotografije: Privatni album

Pripremila: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.