Neka vam stil à la Betty Catroux, muze Yvesa Saint-Laurenta, bude inspiracija

Iako je ova beskrajno chic i autentična Parižanka oduvijek tvrdila da je moda apsolutno nikada nije zanimala, njezin divlji allure i sjajan stil očarali su mnoge, pa tako i velikog dizajnera. Donosimo skicu tog fatalnog susreta, a za ključne jesenske komade iz naših trgovina u stilu muze u visokim čizmama i hlačama, koja je neosporno zavela Yvesa Saint-Laurenta, zavirite u novo jesensko izdanje Storybooka

event 07.10.2020.

Duge noge, platinasta kosa, divlji allure, androgina figura, sjajan stil… Kad ju je te noći davne 1967. ugledao u klubu New Jimmy’s na bulevaru Montparnasse, 31-godišnji dizajner bio je očaran. Iako su ga seksualno privlačili muškarci, bilo je nešto u toj plavuši što ga je fasciniralo. Iz ove perspektive ne znamo kad ćemo putovati, želimo li uopće putovati, kako izgleda nekad užurbani Pariz u novim okolnostima, jesu li Parižanke i dalje onoliko autentične ili ne izlaze iz trenirke. No želimo se inspirirati stilom i stavom ove dizajnerske muze.

Da sam žena, bio bih Betty. Ona je ženska verzija mene. Moja reinkarnacija. Ova konstatacija slavnog kreatora daje naslutiti da je možda bila riječ i o nekoj iskrivljenoj samofascinaciji (i Andy Warhol je želio biti MarylinMonroe), no kako bilo – njihovo je prijateljstvo potrajalo sve do dizajnerove smrti 2008. godine. Saint Laurent smatrao je Betty Catroux svojom sestrom blizankom, srodnom melankoličnom i buntovničkom dušom koja je odbijala sve „normalno“ i konvencionalno te uživala biti svoja, što je često značilo i – ekscesna.


Rekao je da se „na prvi pogled zaljubio u njezinu siluetu i subverzivni karakter“, a takve ljubavi nikad ne ugasnu. Njih su se dvoje sjajno zabavljali, dok ih je dizajnerov životni partner Pierre Bergé gledao ispod oka. Betty je, kako sama priznaje, trebalo dobrih tridesetak godina da uvjeri Pierrea kako ona nema (tako) loš utjecaj na njegova dragog. U pariškom muzeju Yves Saint Laurent obožavatelje očekuje izložba posvećena modnom stilu Saint-Laurentove muze, pod imenom „Feminine Singular“, u sklopu koje je javnosti predstavljeno pedeset komada iz njezina ormara, dio bogate modne ostavštine koju je Betty donirala fundaciji Pierre Bergé – YSL, u sklopu koje je i 150 haute couture kreacija s potpisom Yvesa Saint-Laurenta, od koji su mnoge bile prototipovi s piste, kao i 138 bezvremenskih ready to wear komada za koje bi svaka vrhunska fashionistica „ubila“.

Prilično ironično, s obzirom na to da je riječ o osobi koju, prema vlastitu priznanju, moda apsolutno nikada nije zanimala. „Nikada se nisam odijevala kao žena niti gubila vrijeme razmišljajući o tome što ću odjenuti. Naprosto sam nosila ono u čemu se osjećam ugodno“, priznaje Betty. A to su prvenstveno bila – odijela. Zapravo, ona nikada nije gubila vrijeme previše razmišljajući o bilo čemu. Rođena je u imućnoj obitelji, kao djevojka se kratko bavila manekenstvom noseći revije za Chanel, a čitav je svoj život, kako bez imalo grižnje savjesti navodi, „bila uzdržavana žena“. Udala se 1968. godine za dizajnera interijera Françoisa Catrouxa, s kojim je dobila dvoje djece. U javnosti će pak ostati zapamćena kao „muza Yvesa Saint-Laurenta“. Još jedna riječ koju, kako kaže ta 75-godišnja hedonistica, duboko prezire.

Stil à la Betty Catroux s jesenskih revija – Self Portrait, Saint Laurent i Isabel Marant:

Autor: T.T.

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.