Matières Fécales – kreativni duo iz Montréala koji oduševljava i šokira

Dalton i Bhaskaran su se upoznali na studiju mode u Montréalu, a projekt Matières Fécales nastao je kao odgovor na sve što smatraju grijehom modne industrije – od potrošnosti odjeće, preko zagađenja pa sve do iskorištavanja dječjeg rada. Također, Matières Fécales svojevrsni je i eksperiment koji im je pomogao da se riješe okova normi i predrasuda s kojima su se susretali te pronađu svoj identitet u kojem se osjećaju dobro, i koji voli i prati više od 700.000 pratitelja

event 03.10.2020.
Fecal Matter by Nick Knight for Chaos Sixty Nine

Unatoč tome što na društvenim mrežama danas caruju milijuni profila, ponekad se doima da se čitav virtualni svijet prelijeva u pomalo bezličnu masu u kojoj svi nalikuju jedni drugima. Što se mode i životnog stila tiče, na prvi se pogled doima kao da svi nose jednaku odjeću i žive jednake živote. No u toj, ponekad vrlo beskrvnoj gomili ističu se pojedinci koji ne mare za pravila i ne libe se tragati za autentičnošću, što u prijevodu znači da svojim postojanjem šokiraju, pa čak i plaše društvo naviknuto na kalupe, pravila i norme. Među njima su Hannah Rose Dalton i Steven Raj Bhaskaran, kreativni dvojac iz Montréala koji stoji iza instagramskog profila Matières Fécales.

Već na prvi pogled Dalton i Bhaskaran djeluju poput nadrealnih likova iz kakva SF filma postapokaliptičnog scenarija, premda oni govore kako “njihov rad ne odražava budućnost, već sadašnjost jer sadašnjost zaostaje”. Dramatične perike na ćelavim glavama, lica bez obrva, proteze, make up koji podsjeća na onaj kakav zamišljamo da nose daleka svemirska bića te cipele koje sliče fantastičnim Armadillo čizmama Alexandera McQueena posve su uobičajen dio njihova svijeta u kojem vladaju potpuna sloboda i individualnost, bez ograničenja koje nameće rod ili nešto toliko površno kao što su modni trendovi.

Dalton i Bhaskaran su se, naime, upoznali na studiju mode u Montréalu, a Matières Fécales nastao je kao odgovor na sve što smatraju grijehom modne industrije – od potrošnosti odjeće, preko zagađenja pa sve do iskorištavanja dječjeg rada. Također, Matières Fécales svojevrsni je i eksperiment koji je i Hannah i Stevenu pomogao da se riješe okova normi i predrasuda s kojima su se susretali te konačno pronađu svoj identitet u kojem se osjećaju dobro. No osim zapanjujućih persona koje svoje neobične lookove dijele putem svojeg instagramskog profila (i to s više od 700.000 pratitelja), Dalton i Bhaskaran svoju virtualnu adresu koriste i za promociju glazbe koju stvaraju te svoje (cjenovno vrlo prihvatljive) odjevne linije koju prodaju na platformi DePop, a koja se sastoji od metalnih ogrlica, dramatičnih potpetica, hoodica i provokativnih topova za muškarce. Za razliku od većine protagonista na Instagramu, Dalton i Bhaskaran tvrde kako njihov neobični modni izričaj nije osmišljen samo za virtualnu pozornicu. Matières Fécales život je kakav žive svaki dan.

Autor: T.L.

Fotografije: Instagram

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

STORYBOOK, ljeto 2022.

Zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.